Der venter astronaut Andreas Mogensen seks travle måneder på Den Internationale Rumstation ISS. Her skal han udføre så mange videnskabelige projekter som muligt; blandt andet indsamle data på vegne af en række DTU-forskningsprojekter som test af en 3D-metalprinter. Det skal give ny viden til danske forskere.

Med rumbriller har det været en spændende weekend. Lørdag den 26. august blev den danske astronaut Andreas Mogensen sammen med tre kollegaer sendt op til Den Internationale Rumstation, ISS i et Crew Dragon-rumfartøj fra SpaceX.
Han skal være på ISS et halvt år og i den tid skal han lave så mange videnskabelige eksperimenter som muligt.
-Det er et langt program, som han har trænet til i mange år. Noget af det handler om at fortsætte det arbejde, som andre astronauter har lavet. Andre opgaver er helt nye, siger John Leif Jørgensen, der er professor og afdelingsleder på DTU Space.
-Men én ting er sikkert. Ikke én dag må gå til spilde under missionen. Det er der simpelthen ikke tid og ressourcer til, fortsætter John Leif Jørgensen.
DTU Space har flere både allerede planlagte opgaver og idéer til, hvad Andreas Mogensen skal kaste sig over under sit ophold.
Billeder af lyn og måne
Det er anden gang, at Andreas Mogensen er i rummet. Første gang var i 2015, hvor han fangede helt nye billeder af voldsomme lyn, der går fra tordenskyer og op i 50 kilometers højde. Det skete som led i forskningsprojektet THOR, som blev ledet af DTU Space. Projektet var en del af forarbejdet til ASIM-missionen, som blev sendt til ISS i 2018 under videnskabelig ledelse af DTU Space.
På den nye mission er Andreas Mogensen involveret i flere DTU-projekter. I et af projekterne udstyrer DTU Space den danske astronaut med et kamerasystem, der er i stand til at tage op til 100.000 billeder i sekundet med en hidtil uset kontrast af den fantastiske elektriske aktivitet, der foregår fra kæmpelynene. De nye billeder fra opfølgningsprojektet THOR-Davis skal supplere data fra ASIM-instrumenterne. Det skal bl.a. give DTU’s forskere mere viden om, hvordan lyn påvirker atmosfærens koncentration af drivhusgasser og dermed jordens klima.
Andreas Mogensen skal dog ikke kun tage billeder af lyn under sin mission. Han skal også tage billeder af månen. Idéen er, at billeder af månen taget fra rummet, kan give os ny viden om jordens energibalance. Billederne bliver et vigtigt input til et projekt med deltagelse af DTU Space, DMI og det tyske Institute of Space Systems (IRS).
Virtual reality og 3D-print
Andreas Mogensen kommer også til at afprøve virtual reality (VR) som et redskab til at stimulere mentalt velvære under en rummission. Et konsortium ledet af DTU har leveret et VR-system, der kan transportere astronauterne til fredfyldte steder – som f.eks. et rislende vandløb i en skov – og derved øge astronauternes mentale trivsel på lange missioner.
Derudover skal Andreas Mogensen lede et forsøg, hvor DTU-forskere undersøger, hvordan astronauternes bevægelser påvirker rumstationen, når de sætter af fra rummet og ikke jorden, når de hopper. Rystelserne, som astronauterne skaber, bliver registreret ved hjælp af DTU Space kamerasystemer, som i forvejen sidder på rumstationen.
Endelig skal Andreas Mogensen teste, hvad der sker, når man 3D-printer i rummet under vægtløshed. Det sker med en 3D-metalprinter, der er udviklet af rumafdelingen hos den europæiske flyproducent Airbus.
Resultaterne skal hjælpe DTU’s forskere med at blive klogere på, hvordan metaller opfører sig under forskellige termiske og mekaniske påvirkninger. Og om det på den måde kan blive muligt at fremstille reservedele i rummet under fremtidige missioner til f.eks. månen eller Mars. På jorden kan den nye viden bruges til at reducere den sikkerhedsmargin, der ofte arbejdes med inden for fremstilling af f.eks. fly, biler og cykler.
Imens Andreas Mogensen printer i rummet – står der en kopi af printeren på Jorden.
-Han skal printe nogle ting til os deroppe, som vi ligeledes printer på Jorden. Vi skal nemlig finde ud af, om det bliver bedre, når det bliver printet i vægtløs tilstand, siger John Leif Jørgensen og fortsætter:
-I princippet bør det være bedre i vægtløs tilstand, fordi tingene vil være fuldstændig jævn blandet op. Vi har bare aldrig undersøgt det før.
DTU Space har allerede leveret instrumenter til mere end 100 rummissioner. Alene på Den Internationale Rumstation har DTU installeret otte instrumenter. Mange af dem understøtter den grønne omstilling i Danmark med bl.a. observationer af klima, skov og hav.
-Andreas Mogensens opsendelse til Den Internationale Rumstation er en af de mange store rummissioner, som DTU er med på i de her år. Det er vi stolte af, og glæder os utrolig meget til at se, hvilke resultater han kommer hjem med. Vi håber på at få ny og værdifuld viden om universet, klimaet og livet i rummet og på jorden. Det vil gøre os i stand til at blive ved med at udvide grænserne for vores viden og udvikle nye og bedre teknologier til gavn for mennesker, siger DTU’s prorektor Rasmus Larsen.
Inden opsendelsen blev Andreas Mogensen udnævnt ny adjungeret professor på DTU.
-Det er en ære at blive udnævnt til adjungeret professor på DTU. Jeg glæder mig til at fortsætte samarbejdet, både under min mission, når jeg skal udføre tre forskellige forsøg om bord på rumstationen på vegne af DTU, men også efterfølgende, når jeg er tilbage på Jorden igen, siger Andreas Mogensen, der siden 2009 som adjungeret lektor på DTU bl.a. har arbejdet for at øge interessen for højteknologi og rumfart.
-Rumfart er et utroligt spændende felt, der er i rivende udvikling. Jeg glæder mig til at bakke op om det arbejde, DTU laver, både når det gælder undervisning og forskning, siger han.
Kilde: DTU Space.