• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltBranchenytInnovationNavnenyt10. 04. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Nytænkende fond hjælper iværksættere

AktueltBranchenytInnovationNavnenyt10. 04. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Nyt initiativ hjælper iværksættere og mindre danske virksomheder med at få nye produkter og løsninger hurtigt på markedet. Gennem en nytænkende fond forankres og udbredes metoden i fremtiden. Bag initiativet står Corolab og Industriens Fond.

Nyt initiativ hjælper iværksættere og mindre danske virksomheder med at få nye produkter og løsninger hurtigt på markedet. Gennem en nytænkende fond forankres og udbredes metoden i fremtiden.

Når iværksættere kobles sammen med forskere, større organisationer og potentielle kunder, kan de forkorte deres time-to-market. Derfor er netop den sammenkobling hjørnestenen i det nye Resolve-initiativ, som Industriens Fond og Corolab har igangsat.
-For iværksættere er det afgørende, at deres produktidéer afprøves i virkelighedsnære testmiljøer. Her kan de se om deres idé er god i en reel brugssituation – og få værdifulde input til forbedringer. Derfor sikrer vi nu, at flere testmiljøer gøres tilgængelige for iværksættere og mindre virksomheder. På den måde kommer de gode idéer hurtigere ud i verden og omsættes til vækst og impact, siger adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond om det nye initiativ, der helt konkret hjælper iværksættere og virksomheder med at gennemføre testforløb, så de får gode referencecases, der kan benyttes til at tiltrække investorer og kunder.

Positive forandringer og bedre bundlinje
For at blive en del af det nye Resolve-initiativ, er det afgørende, at iværksætternes forretningsidéer bidrager til den grønne omstilling, til sociale forbedringer eller på anden vis skaber positive forandringer i vores samfund.
-Ambitionen er, at flere – og mere bæredygtige – løsninger ser dagens lys og kvalificeres i mødet med virkelighedens praksis og feedbacken fra potentielle kunder. Gennem Resolve stiller vi både erfaringer, ressourcer og partnerskaber til rådighed, som det ellers ville være vanskeligt og tidskrævende for iværksættere og mindre virksomheder at stable på benene på egen hånd, siger Karolina E. Osipowska, der er direktør for Corolab, og tilføjer:
-Vi har allerede afprøvet nogle af de bagvedliggende idéer til Resolve i praksis. Og det er mundet ud i nogle meget værdiskabende samarbejder, hvor bæredygtige løsninger fra innovative iværksættere har ført til bedre bundlinjer hos samarbejdspartneren.

Montering af måler medførte mindre vandspild
Netop den slags værdiskabelse er der kommet ud af samarbejdet mellem virksomheden Aguardio og Boligselskabet Sjælland. De to partnere har sammen udviklet en sensor, der monteres ved vandtilførslen på toiletter og gør opmærksom på utætheder.
Produktet er blevet testet i det store boligområde Karlemoseparken i Køge, hvor 660 sensorer er installeret. Samlet set har de vist et besparelsespotentiale på godt og vel 2 mio. kroner om året, hvis vandspildet reduceres i alle boligselskabets cirka 12.000 boliger. Og det er et regnestykke, der rummer et stort potentiale.
-Vi stiller os meget gerne til rådighed for at afprøve nye produkter og services, som kan bidrage til øget bæredygtighed og dermed solide gevinster på alle bundlinjer for vores beboere. Samtidig er vi med til at give iværksættere et skub fremad, så de kan ramme et større marked hurtigere og mere træfsikkert, siger boligselskabets bæredygtighedschef, Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt, om samarbejdet.

I et samarbejde mellem virksomheden Aguardio og Boligselskabet Sjælland er der udviklet en sensor, der monteres ved vandtilførslen på toiletter og gør opmærksom på utætheder. Sensoren er blevet testet i det store boligområde Karlemoseparken i Køge, hvor 660 sensorer er installeret. Samlet set har de vist et besparelsespotentiale på godt og vel 2 mio. kroner om året, hvis vandspildet reduceres i alle boligselskabets cirka 12.000 boliger.

Ny fond sikrer langvarig forankring
Med en bevilling på 5,2 mio. kroner fra Industriens Fond bliver de gode samarbejdserfaringer nu videreudviklet til en egentlig Resolve-metode, der sikrer smidige arbejdsgange, fremdrift og maksimalt udbytte når partnerskaber mellem iværksættere, forskere og store organisationer etableres.
Efterfølgende skal metoden skaleres, så endnu flere iværksættere og små og mellemstore virksomheder kan få afprøvet, optimeret og effektdokumenteret nye produkter og idéer i løbet af de kommende år.
Og så skal etableringen af en ny fond være fundamentet for, at metoden forankres og udbredes, så den bliver ved med at fremme impact innovationer i dansk erhvervsliv.
-Takket være fondsstøtten kan vi nu opdyrke en blivende infrastruktur af testmiljøer og udvikle en model for iværksættere eller mindre virksomheders samarbejde med forskere og testmiljøer. Og for at sikre, at vi også kan fortsætte på den anden side af bevillingen fra Industriens Fond, så grundlægger vi Danmarks første revolverende impact fond, der skal finansiere aktiviteterne i fremtiden, siger Karolina E. Osipowska og uddyber hvordan overskudsdeling danner grundlaget for den videre færd:
-Vores erfaringer har vist os, at der kan opstå betragtelige økonomiske gevinster, når iværksætterne prøver løsningerne af i en virkelig anvendelseskontekst. For eksempel når der spares energi, vand, tid eller andre ressourcer hos testmiljøet eller kunden. På sigt er tanken så, at en del af den økonomiske gevinst, som opnås i testperioden, tilbagebetales til den nye fond, så vi i fællesskab sikrer forankring og finansiering, så endnu flere bæredygtige løsninger ser dagens lys.
Med den løbende tilførsel af kapital kan den nye fond – igen og igen – gøre en forskel for danske virksomheder og samtidigt bidrage til at gøre Danmark til en videnshub for bæredygtige løsninger, hvor leverandører, kunder og forskere uproblematisk arbejder sammen om at skabe bæredygtig produktion og flere ESG-forbedringer.

Corolab i Roskilde er sat i verden for at udvikle løsninger til gavn for samfundet i partnerskaber som en medlemsdrevet non-profit forening med medlemmer på tværs af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og det offentlige.
Foreningen igangsætter nye initiativer og projekter, som kan gøre en forskel for den enkelte organisation og samfundet.
Læs mere om Corolab og Resolve.
Industriens Fond er en privat uafhængig fond, som arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Skrevet i: Aktuelt, Branchenyt, Innovation, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

AutomatiseringInnovationTop19. 05. 2025

Forskningsorganisationen og teknologivirksomheden Asilab har udviklet en ny form for kunstig intelligens, der tager udgangspunkt i menneskehjernens arkitektur. Den nye form består af modelleret hjerne og en ”reality host”, som udgør hjernens fysiske eller digitale driftsmiljø. En ”reality host” kan

Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Danmark har over de seneste 10 år tabt terræn i forhold til vores internationale konkurrenter inden for kritiske teknologiområder. Det viser en ny rapport fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV). Rapporten ”16 kritiske teknologiområder – danske specialer” analyserer teknologiområder,

Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Der er store ambitioner for fremtidig vækst i den danske tech-branche. Men selvom fremtiden tegner lys, fylder bekymringer om global usikkerhed og AI-teknologier. Det viser PwC’s brancheanalyse blandt danske tech-virksomheder. Det globale handelsmarked er i opbrud. Men selvom fremtiden er uvis,

En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

BranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har tildelt midler til 11 klyngeorganisationer, der hermed er udpeget som nationale innovationsklynger for perioden 2025-2028. De 11 klynger modtager i alt 662 mio. kr. Investeringen skal styrke SMV’ers produktivitet og konkurrenceevne ved at fremme og

Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

AutomatiseringBranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmark risikerer at tabe terræn i det globale AI-kapløb. Selvom generativ kunstig intelligens (AI) har vist potentiale til at øge softwareproduktiviteten med op til 43 pct., viser nye tal fra markedsrapporter, at kun 48 pct. af danske softwarevirksomheder overhovedet overvejer at integrere

Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

Navnenyt19. 05. 2025

Steffca A/S har overtaget Sealsupply Europe A/S for at styrke sin position inden for kundetilpassede pakninger og tætninger. Opkøbet er et naturligt skridt i Steffcas vækstrejse og styrker virksomhedens position som leverandør af kundetilpassede løsninger inden for pakninger og tætninger.Sammen

Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

Messer og møderTop15. 05. 2025

I næste uge afholdes Industrimessen Öresund 2025 i Malmø. Med tre messer over to dage, som skaber et fælles nordisk mødested, er Øresunds industrimesser udstillingsvindue for fremtidens produktionsindustri. Ambitionen er at skabe en bæredygtig og effektiv produktion i Norden fremadrettet. Messen

Hurtigste UR-robot til dato

AktueltRobotter15. 05. 2025

Universal Robots A/S lancerer sin hurtigste cobot nogensinde og sætter ny standard for kollaborativ automation. Universal Robots A/S præsenterer den nyeste tilføjelse til deres produktportefølje, UR15, i forbindelse med Automate-messen i Detroit. Den nye cobot kan bestilles nu og leveres fra

Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

AktueltAutomatiseringInnovation15. 05. 2025

Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid. Sensorer og digital twins kan optimere måden, vi vedligeholder luftfartøjer på, så færre ressourcer går til spilde. Teknologisk

Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

Energi og miljøNavnenyt15. 05. 2025

Pionerånden lever i bedste velgående i den grønne omstilling i Danmark. Det slår åbningen af European Energys kommercielle PtX-anlæg fast. Anlægget omdanner strøm fra sol og vind til 42.000 tons grønt brændstof til bl.a. skibs- og luftfarten. Tirsdag den 14. maj markerede en milepæl i dansk

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

    19.05.2025

  • Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

    19.05.2025

  • Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

    19.05.2025

  • En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

    19.05.2025

  • Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

    19.05.2025

  • Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

    19.05.2025

  • Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

    15.05.2025

  • Hurtigste UR-robot til dato

    15.05.2025

  • Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

    15.05.2025

  • Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik