Efter et år med netværk, testaktiviteter og kortlægning af over 300 aktører afslutter MarAI-projektet sin første fase med konkrete anbefalinger, nye samarbejder og et solidt fundament for et fælles dansk-tysk innovationsøkosystem inden for maritim kunstig intelligens.

Projektet, ledet af BlueTech Center (DK) og Technikzentrum Lübeck (DE), har haft til formål at undersøge, hvordan Danmark og Tyskland sammen kan udnytte AI-teknologi til at gøre skibsfarten mere sikker, bæredygtig og effektiv. Gennem netværksaktiviteter, kortlægning, test-events og strategiudvikling har projektet demonstreret både behovet for og potentialet i at tænke maritim AI på tværs af grænser.
-Vi ser kunstig intelligens ikke bare som en teknologisk mulighed, men som en nødvendighed, hvis vi skal løse branchens største udfordringer – fra miljøbelastning til mangel på arbejdskraft, siger Katarina Deylami, projektleder hos BlueTech Center og fortsætter:
-MarAI har vist, at vi i fællesskab kan skabe et økosystem, hvor forskning, erhverv og myndigheder arbejder tæt sammen.
Blandt projektets konkrete resultater er en fælles dansk-tysk handlingsplan for den fremtidige udvikling af maritim AI samt udviklingen af et ”Maritime AI Map 2025” – baseret på en kortlægning af flere end 300 maritime aktører i det dansk-tyske AI-landskab. Kortet visualiserer fem nøgleområder: autonom navigation, prædiktivt vedligehold, data intelligence, interoperabilitet og bæredygtighed og gør på den måde innovationsøkosystemet mere overskueligt.
Startups og testzoner – fremtidens nøgleelementer
Projektet har undervejs identificeret flere barrierer for innovation, bl.a. manglen på testfaciliteter og adgang til finansiering for startups. En anbefaling er derfor at etablere testzoner med fleksibel regulering og en fælles finansieringsplatform, der kan mobilisere både offentlige og private midler.
-I stedet for blot at netværke, har vi set aktører bevæge sig mod reelle samarbejder, nye projektansøgninger, fælles udviklingsinitiativer og en fælles koordinationsstruktur på tværs af grænsen, siger Niclas Apitz, projektleder hos Technikzentrum Lübeck.
Fælles koordinering og næste skridt
En central anbefaling til næste skridt er etableringen af en binational koordinationsenhed for maritim AI. Denne enhed skal vedligeholde det digitale aktørkort, understøtte projektudvikling og fungere som bindeled mellem politik, erhverv og forskning.
-MarAI har været første skridt – nu begynder den egentlige rejse. Vores region har alt, hvad der skal til for at blive globalt førende inden for maritim AI, slutter Katarina Deylami.
Projektet har allerede affødt nye ansøgninger til både Interreg og Horizon Europe, og flere koncepter om fx AI-baseret miljøovervågning og autonome maritime droner er i pipeline.
Maritim AI kan fx omfatte
• Autonome færger til mennesker og varer: Ved hjælp af kunstig intelligens kan skibe operere sikkert uden menneskelig intervention. Dette kan øge effektiviteten og sikkerheden på vandvejene.
• Trafikstyring: AI kan bruges til at optimere trafikflowet, reducere risici og forbedre maritim trafiksikkerhed.
• Persontransport: AI kan effektivisere maritim persontransport ved at optimere ruter og tidsplaner baseret på passagerer, data, vejrforhold og andre faktorer.
• Dronelevering og automatiseret fragt: AI-styrede droner og autonome fragtskibe kan revolutionere transport af varer og fører til hurtigere og mere effektiv levering.
• Vedligehold og sikkerhed: AI kan forudsige vedligeholdelsesbehov for skibe og infrastruktur, hvilket reducerer nedbrud og udslip og dermed forbedrer sikkerheden og gavner miljøet.
Om DE-DK Maritime AI Collaboration
• Projektperiode: Maj 2024 – april 2025.
• Finansiering: Medfinansieret af Interreg Deutschland-Danmark (Puljen for Kortere Projekter) gennem Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.
• Leadpartner: BlueTech Center, en del af Erhvervshus Fyn (DK).
• Projektpartner: Technikzentrum Lübeck (DE).
• Netværkspartnere: Erhvervshus Sjælland (DK), Erhvervshus Sydjylland (DK), Strategy Expert Group (DE), Universität zu Lübeck (DE), Unleash Future Boats GmbH (DE).