• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltEnergi og miljøInnovationNavnenyt31. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig

AktueltEnergi og miljøInnovationNavnenyt31. 03. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 pct. af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen. Den danske startup, NitroVolt ApS, har nu løsningen: med små modulære anlæg i containerstørrelse skal landbrug verden over have deres egen kilde til bæredygtig gødning.

Bag startuppen NitroVolt ApS står de to founders Suzanne Zamany Andersen, CEO og Mattia Saccoccio, CTO.

Få ved det, men 1,3 pct. af verdens samlede CO₂-udledninger – omkring 500 millioner ton årligt – stammer fra produktionen af ammoniak til kunstgødning. Til sammenligning står den globale luftfartsindustri for 2 pct. af den samlede udledning.
Uden ammoniak ville halvdelen af verdens befolkning imidlertid sulte, så selvom CO₂-regningen synes høj, så synes det at være en nødvendig pris at betale.
Men det vil den danske startupvirksomhed NitroVolt ApS vende op og ned på.
NitroVolt har netop modtaget knap 12 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) til at udvikle et containerbaseret anlæg, NitroBox, der kan producere ammoniak direkte på gården – udelukkende ved hjælp af luft, vand og grøn strøm. Center for Industriel Elektronik (CIE) ved Syddansk Universitet spiller en afgørende rolle i projektet.
-Vores ambition er at skabe en mærkbar og positiv forandring for klima og samfund. Klimakrisen kræver handling i dag, og ved at levere små modulære enheder kan vi hurtigt implementere en løsning, der reducerer betydelige CO₂-udledninger, fortæller Suzanne Zamany Andersen, CEO for NitroVolt og ph.d. i fysik.

Kompliceret elektronik gør grøn ammoniak mulig
Den traditionelle ammoniakproduktion bygger på Haber-Bosch-processen – en energitung metode, der kræver fossile brændstoffer, høje temperaturer og massive anlæg. NitroVolts tilgang er radikalt anderledes.
-Vi kalder systemet NitroBox. Det er i virkeligheden en lille fabrik i containerstørrelse, der kan stå direkte på landbruget. Vi tager luft, vand og grøn elektricitet og omdanner det til ammoniak gennem en elektrokemisk proces, forklarer Suzanne Zamany Andersen.
Men for at få det til at fungere i praksis, kræver det ekspertise i avanceret power elektronik – og her kommer CIE i Sønderborg ind i billedet, ledet af professor Thomas Ebel.
-Det handler om at gøre kunstgødning bæredygtigt og decentraliseret – men det kræver avanceret styring af energiflowet, siger lektor Ramkrishan Maheshwari.
CIE skal udvikle et system med to elektrolysatorer: Den første spalter vand til brint, mens den anden kombinerer brint med nitrogen fra luften og danner ammoniak, en såkaldt nitrolyzer.
-Vores opgave er at udvikle den power elektronik, der sikrer, at energien flyder korrekt gennem systemet. Systemet skal kunne håndtere store udsving i strøm fra for eksempel solceller og samtidig sikre en stabil produktion – det svarer lidt til at køre et præcisionsinstrument på en ustabil strøm fra en cykeldynamo, forklarer Maheshwari.
Nitrolyzeren stiller nemlig helt særlige krav til strømforsyningen, og teknologien er så ny, at man stadig er ved at kortlægge dens karakteristika.
-Det er en teknisk udfordring at sikre optimal drift – men netop derfor er vores samarbejde med SDU afgørende, siger han.

Fra gigantfabrikker til gårdens baghave
I dag produceres ammoniak i enorme, centraliserede anlæg, ofte placeret tæt på naturgasfelter i Rusland, Mellemøsten og USA. Herfra transporteres den færdige ammoniak tusindvis af kilometer til landbrug over hele verden – hvilket medfører yderligere CO₂-udledninger.
NitroVolt ønsker at vende udviklingen på hovedet.
-Vores vision er at flytte produktionen ud til slutbrugeren – landmanden. NitroBox producerer gødningen præcis hvor og når den skal bruges. Det eliminerer ikke bare CO₂ fra selve produktionen, men også fra transporten, siger Andersen.
Derudover giver den decentrale løsning landmændene en langt større forsyningssikkerhed.
-Under COVID-19 og krigen i Ukraine oplevede vi voldsomme prisstigninger og ustabil forsyning. Med NitroBox kan man blive selvforsynende og langt mere uafhængig af globale forsyningskæder, tilføjer hun.
Verdens fødevareproduktion er dybt afhængig af kunstgødning – og dermed af ammoniak. Alligevel får produktionen af ammoniak langt mindre opmærksomhed i klimadebatten end fx køernes metanudledning.
-Vi taler meget om landbrugets klimaaftryk, men sjældent om det enorme CO₂-aftryk, der ligger i selve fremstillingen af gødningen. Det er her, vi virkelig kan gøre en forskel, siger Suzanne Zamany Andersen.
Hvis teknologien skaleres globalt, kan den potentielt eliminere en betydelig del af de 500 millioner ton CO₂, der i dag udledes fra ammoniakproduktion – og samtidig øge fødevaresikkerheden i regioner, hvor adgang til gødning er usikker eller begrænset.

Fra laboratorium til mark
Over de næste to år vil et konsortium bestående af NitroVolt, SDU, SEGES Innovation og Teknologisk Institut udvikle en demonstrationsenhed, der kan producere 5 kg ammoniak dagligt. Enheden skal testes i Søborg og derefter installeres hos en landmand i Præstø, som har vist stor interesse for grøn teknologi.
-5 kg er ikke i nærheden af det fulde behov – mange landbrug bruger 100-150 kg dagligt – men det er et vigtigt første skridt, siger hun afslutningsvis.
Målet er at skalere teknologien til enheder, der kan producere op til 300 kg om dagen – nok til at gøre teknologien økonomisk attraktiv for større bedrifter.

Skrevet i: Aktuelt, Energi og miljø, Innovation, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

AutomatiseringInnovationTop19. 05. 2025

Forskningsorganisationen og teknologivirksomheden Asilab har udviklet en ny form for kunstig intelligens, der tager udgangspunkt i menneskehjernens arkitektur. Den nye form består af modelleret hjerne og en ”reality host”, som udgør hjernens fysiske eller digitale driftsmiljø. En ”reality host” kan

Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Danmark har over de seneste 10 år tabt terræn i forhold til vores internationale konkurrenter inden for kritiske teknologiområder. Det viser en ny rapport fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV). Rapporten ”16 kritiske teknologiområder – danske specialer” analyserer teknologiområder,

Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Der er store ambitioner for fremtidig vækst i den danske tech-branche. Men selvom fremtiden tegner lys, fylder bekymringer om global usikkerhed og AI-teknologier. Det viser PwC’s brancheanalyse blandt danske tech-virksomheder. Det globale handelsmarked er i opbrud. Men selvom fremtiden er uvis,

En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

BranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har tildelt midler til 11 klyngeorganisationer, der hermed er udpeget som nationale innovationsklynger for perioden 2025-2028. De 11 klynger modtager i alt 662 mio. kr. Investeringen skal styrke SMV’ers produktivitet og konkurrenceevne ved at fremme og

Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

AutomatiseringBranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmark risikerer at tabe terræn i det globale AI-kapløb. Selvom generativ kunstig intelligens (AI) har vist potentiale til at øge softwareproduktiviteten med op til 43 pct., viser nye tal fra markedsrapporter, at kun 48 pct. af danske softwarevirksomheder overhovedet overvejer at integrere

Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

Navnenyt19. 05. 2025

Steffca A/S har overtaget Sealsupply Europe A/S for at styrke sin position inden for kundetilpassede pakninger og tætninger. Opkøbet er et naturligt skridt i Steffcas vækstrejse og styrker virksomhedens position som leverandør af kundetilpassede løsninger inden for pakninger og tætninger.Sammen

Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

Messer og møderTop15. 05. 2025

I næste uge afholdes Industrimessen Öresund 2025 i Malmø. Med tre messer over to dage, som skaber et fælles nordisk mødested, er Øresunds industrimesser udstillingsvindue for fremtidens produktionsindustri. Ambitionen er at skabe en bæredygtig og effektiv produktion i Norden fremadrettet. Messen

Hurtigste UR-robot til dato

AktueltRobotter15. 05. 2025

Universal Robots A/S lancerer sin hurtigste cobot nogensinde og sætter ny standard for kollaborativ automation. Universal Robots A/S præsenterer den nyeste tilføjelse til deres produktportefølje, UR15, i forbindelse med Automate-messen i Detroit. Den nye cobot kan bestilles nu og leveres fra

Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

AktueltAutomatiseringInnovation15. 05. 2025

Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid. Sensorer og digital twins kan optimere måden, vi vedligeholder luftfartøjer på, så færre ressourcer går til spilde. Teknologisk

Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

Energi og miljøNavnenyt15. 05. 2025

Pionerånden lever i bedste velgående i den grønne omstilling i Danmark. Det slår åbningen af European Energys kommercielle PtX-anlæg fast. Anlægget omdanner strøm fra sol og vind til 42.000 tons grønt brændstof til bl.a. skibs- og luftfarten. Tirsdag den 14. maj markerede en milepæl i dansk

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

    19.05.2025

  • Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

    19.05.2025

  • Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

    19.05.2025

  • En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

    19.05.2025

  • Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

    19.05.2025

  • Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

    19.05.2025

  • Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

    15.05.2025

  • Hurtigste UR-robot til dato

    15.05.2025

  • Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

    15.05.2025

  • Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik