• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltEnergi og miljøInnovationNavnenyt31. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig

AktueltEnergi og miljøInnovationNavnenyt31. 03. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 pct. af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen. Den danske startup, NitroVolt ApS, har nu løsningen: med små modulære anlæg i containerstørrelse skal landbrug verden over have deres egen kilde til bæredygtig gødning.

Bag startuppen NitroVolt ApS står de to founders Suzanne Zamany Andersen, CEO og Mattia Saccoccio, CTO.

Få ved det, men 1,3 pct. af verdens samlede CO₂-udledninger – omkring 500 millioner ton årligt – stammer fra produktionen af ammoniak til kunstgødning. Til sammenligning står den globale luftfartsindustri for 2 pct. af den samlede udledning.
Uden ammoniak ville halvdelen af verdens befolkning imidlertid sulte, så selvom CO₂-regningen synes høj, så synes det at være en nødvendig pris at betale.
Men det vil den danske startupvirksomhed NitroVolt ApS vende op og ned på.
NitroVolt har netop modtaget knap 12 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) til at udvikle et containerbaseret anlæg, NitroBox, der kan producere ammoniak direkte på gården – udelukkende ved hjælp af luft, vand og grøn strøm. Center for Industriel Elektronik (CIE) ved Syddansk Universitet spiller en afgørende rolle i projektet.
-Vores ambition er at skabe en mærkbar og positiv forandring for klima og samfund. Klimakrisen kræver handling i dag, og ved at levere små modulære enheder kan vi hurtigt implementere en løsning, der reducerer betydelige CO₂-udledninger, fortæller Suzanne Zamany Andersen, CEO for NitroVolt og ph.d. i fysik.

Kompliceret elektronik gør grøn ammoniak mulig
Den traditionelle ammoniakproduktion bygger på Haber-Bosch-processen – en energitung metode, der kræver fossile brændstoffer, høje temperaturer og massive anlæg. NitroVolts tilgang er radikalt anderledes.
-Vi kalder systemet NitroBox. Det er i virkeligheden en lille fabrik i containerstørrelse, der kan stå direkte på landbruget. Vi tager luft, vand og grøn elektricitet og omdanner det til ammoniak gennem en elektrokemisk proces, forklarer Suzanne Zamany Andersen.
Men for at få det til at fungere i praksis, kræver det ekspertise i avanceret power elektronik – og her kommer CIE i Sønderborg ind i billedet, ledet af professor Thomas Ebel.
-Det handler om at gøre kunstgødning bæredygtigt og decentraliseret – men det kræver avanceret styring af energiflowet, siger lektor Ramkrishan Maheshwari.
CIE skal udvikle et system med to elektrolysatorer: Den første spalter vand til brint, mens den anden kombinerer brint med nitrogen fra luften og danner ammoniak, en såkaldt nitrolyzer.
-Vores opgave er at udvikle den power elektronik, der sikrer, at energien flyder korrekt gennem systemet. Systemet skal kunne håndtere store udsving i strøm fra for eksempel solceller og samtidig sikre en stabil produktion – det svarer lidt til at køre et præcisionsinstrument på en ustabil strøm fra en cykeldynamo, forklarer Maheshwari.
Nitrolyzeren stiller nemlig helt særlige krav til strømforsyningen, og teknologien er så ny, at man stadig er ved at kortlægge dens karakteristika.
-Det er en teknisk udfordring at sikre optimal drift – men netop derfor er vores samarbejde med SDU afgørende, siger han.

Fra gigantfabrikker til gårdens baghave
I dag produceres ammoniak i enorme, centraliserede anlæg, ofte placeret tæt på naturgasfelter i Rusland, Mellemøsten og USA. Herfra transporteres den færdige ammoniak tusindvis af kilometer til landbrug over hele verden – hvilket medfører yderligere CO₂-udledninger.
NitroVolt ønsker at vende udviklingen på hovedet.
-Vores vision er at flytte produktionen ud til slutbrugeren – landmanden. NitroBox producerer gødningen præcis hvor og når den skal bruges. Det eliminerer ikke bare CO₂ fra selve produktionen, men også fra transporten, siger Andersen.
Derudover giver den decentrale løsning landmændene en langt større forsyningssikkerhed.
-Under COVID-19 og krigen i Ukraine oplevede vi voldsomme prisstigninger og ustabil forsyning. Med NitroBox kan man blive selvforsynende og langt mere uafhængig af globale forsyningskæder, tilføjer hun.
Verdens fødevareproduktion er dybt afhængig af kunstgødning – og dermed af ammoniak. Alligevel får produktionen af ammoniak langt mindre opmærksomhed i klimadebatten end fx køernes metanudledning.
-Vi taler meget om landbrugets klimaaftryk, men sjældent om det enorme CO₂-aftryk, der ligger i selve fremstillingen af gødningen. Det er her, vi virkelig kan gøre en forskel, siger Suzanne Zamany Andersen.
Hvis teknologien skaleres globalt, kan den potentielt eliminere en betydelig del af de 500 millioner ton CO₂, der i dag udledes fra ammoniakproduktion – og samtidig øge fødevaresikkerheden i regioner, hvor adgang til gødning er usikker eller begrænset.

Fra laboratorium til mark
Over de næste to år vil et konsortium bestående af NitroVolt, SDU, SEGES Innovation og Teknologisk Institut udvikle en demonstrationsenhed, der kan producere 5 kg ammoniak dagligt. Enheden skal testes i Søborg og derefter installeres hos en landmand i Præstø, som har vist stor interesse for grøn teknologi.
-5 kg er ikke i nærheden af det fulde behov – mange landbrug bruger 100-150 kg dagligt – men det er et vigtigt første skridt, siger hun afslutningsvis.
Målet er at skalere teknologien til enheder, der kan producere op til 300 kg om dagen – nok til at gøre teknologien økonomisk attraktiv for større bedrifter.

Skrevet i: Aktuelt, Energi og miljø, Innovation, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik