• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

InnovationMaskiner og anlægNavnenytTop20. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ultratynde krystaller skaber desinficerende UV-lys

InnovationMaskiner og anlægNavnenytTop20. 03. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Med hjælp fra Teknologisk Institut har UV Medico valideret en metode til at fremstille ultratynde krystaller, der kan bruges i UV-lyskilder til sikker desinfektion. Dette skete i et MADE Kickstart-projekt, der gav UV Medico mulighed for hurtigt og effektivt at afprøve en idé, som kunne være afgørende for deres produktudvikling.

Karakterisering af ionbeskudt krystal i ellipsometer.

Forestil dig, at du kan desinficere hele lokaler uden at røre en finger, og mens du sidder i lokalet. Det kunne være produktionshaller med strenge hygiejnekrav. Eller på sundhedsfaciliteter som sygehuse i venteværelser eller operationsstuer.
Netop det arbejder teknologivirksomheden UV Medico på at udvikle. Deres teknologi bruger avancerede krystaller til at halvere lysets bølgelængde og dermed konvertere lyset til en bestemt UV-frekvens, som også går under betegnelsen far-UVC. Denne type lys inaktiverer bakterier, vira og hæmmer endda skimmelsvamp. Samtidig er far-UVC sikker for mennesker, hvilket betyder, at den modsat visse andre typer UV-lys hverken er skadelig for hud eller øjne.
Et MADE Kickstart-projekt gav UV Medico mulighed for hurtigt og effektivt at afprøve en idé, som kunne være afgørende for deres produktudvikling.

En ny måde at skabe ultratynde krystaller
Idéen var at undersøge en ny metode til at fremstille ultratynde lag af krystaller, der er afgørende for UV Medicos lyskilder. Desuden ønskede UV Medico at undersøge, om disse krystallag kan fremstilles i Danmark, så virksomheden undgår internationale afhængigheder. Ved hjælp af ionbeskydning, hvor protoner skydes ind i materialet med høj præcision, ønskede man at skabe en kontrolleret brudflade, der kan bruges til at fremstille de tynde krystallag.
-Kickstart-projektet var en måde at teste, om vores idé var gennemførlig. Det gav os mulighed for at samarbejde med Teknologisk Institut og få adgang til deres ekspertise og unikke faciliteter, uden at det krævede en stor investering fra starten. Målet var at finde en metode til at arbejde med de skrøbelige krystaller uden at beskadige dem, fortæller CTO og co-founder af UV Medico Nicolas Volet.
Og resultaterne var positive.
-Vi har nu bekræftet, at det er muligt at skabe tynde lag af krystaller ved hjælp af ionbeskydning. Det giver os en helt ny måde at fremstille komponenter til vores UV-lyskilder på, siger Emil Zanchetta Ulsig, Udviklings-ingeniør og co-founder af UV Medico.

Krystal monteret nænsomt for at bevare overfladen under ionbeskydning.

Avanceret teknologi banede vejen
For at teste idéen anvendte Teknologisk Institut en avanceret ionaccelerator – en unik facilitet, der gør det muligt med ekstrem præcision at skyde protoner ind i materialer.
-Vores opgave var at teste, om vi kunne bruge ionbeskydning til at lave en kontrolleret brudflade i krystallerne, uden at skade materialet, siger Albert Viñas Muñoz, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, og fortsætter:
-Det er en teknik, der kræver meget præcise energiniveauer, så vi kan ramme præcis den ønskede dybde i materialet. På den måde kan vi skabe en slags “svaghed” i krystallen, som gør det muligt at opdele den i nanometer tykke lag.
Testene blev udført med BBO-krystaller, som er både skrøbelige og hygroskopiske, hvilket betyder, at de let kan gå i stykker eller absorbere fugt under bearbejdning. For at sikre, at materialet ikke blev beskadiget af ionbeskydningen, analyserede Teknologisk Institut krystallerne både før og efter processen.
-Vi gennemførte en række kontrollerede eksperimenter, hvor vi skød protoner ind i krystallerne og derefter målte, om materialet stadig var intakt. Det handlede om at finde den rette balance til at skabe en kontrolleret brudflade, men ikke så meget, at krystallen skades, siger Albert Viñas Muñoz videre.

Validering af idéen og næste skridt
-Projektet viste, at metoden virker. Det giver os mulighed for at fremstille de tynde krystaller, vi har brug for. Det er en vigtig validering af vores idé, siger Nicolas Volet.
UV Medico har allerede taget næste skridt, som er at ansøge om endnu et MADE-projekt, denne gang et MADE Demonstrationsprojekt.
-Det næste projekt handler om at demonstrere tyndfilmen og opnå en tykkelse under 1 µm, og tage det, vi har lært, og gå mere i dybden. Vi ønsker at forstå, hvad der sker i materialet på atomart niveau, så vi kan optimere processen og gøre den mere stabil, tilføjer Emil Zanchetta Ulsig.
Det kommende MADE-projekt bliver sandsynligvis også i samarbejde med Teknologisk Institut.
-Vi håber at kunne fortsætte samarbejdet med Teknologisk Institut. De har været en vigtig partner i dette projekt, og deres ekspertise og faciliteter er noget, vi gerne vil bygge videre på i fremtiden, siger Nicolas Volet.

Ud over anvendelsen inden for desinfektion har far-UVC også potentiale i andre teknologiske områder. Teknologien kan blandt andet bruges til kommunikation, hvor lys transmitterer data uden behov for direkte sigtelinje samt deep-UV Raman spectroscopy, der gør det muligt at analysere materialer med høj præcision.

Skrevet i: Innovation, Maskiner og anlæg, Navnenyt, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik