• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

InnovationMaskiner og anlægNavnenytTop20. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ultratynde krystaller skaber desinficerende UV-lys

InnovationMaskiner og anlægNavnenytTop20. 03. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Med hjælp fra Teknologisk Institut har UV Medico valideret en metode til at fremstille ultratynde krystaller, der kan bruges i UV-lyskilder til sikker desinfektion. Dette skete i et MADE Kickstart-projekt, der gav UV Medico mulighed for hurtigt og effektivt at afprøve en idé, som kunne være afgørende for deres produktudvikling.

Karakterisering af ionbeskudt krystal i ellipsometer.

Forestil dig, at du kan desinficere hele lokaler uden at røre en finger, og mens du sidder i lokalet. Det kunne være produktionshaller med strenge hygiejnekrav. Eller på sundhedsfaciliteter som sygehuse i venteværelser eller operationsstuer.
Netop det arbejder teknologivirksomheden UV Medico på at udvikle. Deres teknologi bruger avancerede krystaller til at halvere lysets bølgelængde og dermed konvertere lyset til en bestemt UV-frekvens, som også går under betegnelsen far-UVC. Denne type lys inaktiverer bakterier, vira og hæmmer endda skimmelsvamp. Samtidig er far-UVC sikker for mennesker, hvilket betyder, at den modsat visse andre typer UV-lys hverken er skadelig for hud eller øjne.
Et MADE Kickstart-projekt gav UV Medico mulighed for hurtigt og effektivt at afprøve en idé, som kunne være afgørende for deres produktudvikling.

En ny måde at skabe ultratynde krystaller
Idéen var at undersøge en ny metode til at fremstille ultratynde lag af krystaller, der er afgørende for UV Medicos lyskilder. Desuden ønskede UV Medico at undersøge, om disse krystallag kan fremstilles i Danmark, så virksomheden undgår internationale afhængigheder. Ved hjælp af ionbeskydning, hvor protoner skydes ind i materialet med høj præcision, ønskede man at skabe en kontrolleret brudflade, der kan bruges til at fremstille de tynde krystallag.
-Kickstart-projektet var en måde at teste, om vores idé var gennemførlig. Det gav os mulighed for at samarbejde med Teknologisk Institut og få adgang til deres ekspertise og unikke faciliteter, uden at det krævede en stor investering fra starten. Målet var at finde en metode til at arbejde med de skrøbelige krystaller uden at beskadige dem, fortæller CTO og co-founder af UV Medico Nicolas Volet.
Og resultaterne var positive.
-Vi har nu bekræftet, at det er muligt at skabe tynde lag af krystaller ved hjælp af ionbeskydning. Det giver os en helt ny måde at fremstille komponenter til vores UV-lyskilder på, siger Emil Zanchetta Ulsig, Udviklings-ingeniør og co-founder af UV Medico.

Krystal monteret nænsomt for at bevare overfladen under ionbeskydning.

Avanceret teknologi banede vejen
For at teste idéen anvendte Teknologisk Institut en avanceret ionaccelerator – en unik facilitet, der gør det muligt med ekstrem præcision at skyde protoner ind i materialer.
-Vores opgave var at teste, om vi kunne bruge ionbeskydning til at lave en kontrolleret brudflade i krystallerne, uden at skade materialet, siger Albert Viñas Muñoz, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, og fortsætter:
-Det er en teknik, der kræver meget præcise energiniveauer, så vi kan ramme præcis den ønskede dybde i materialet. På den måde kan vi skabe en slags “svaghed” i krystallen, som gør det muligt at opdele den i nanometer tykke lag.
Testene blev udført med BBO-krystaller, som er både skrøbelige og hygroskopiske, hvilket betyder, at de let kan gå i stykker eller absorbere fugt under bearbejdning. For at sikre, at materialet ikke blev beskadiget af ionbeskydningen, analyserede Teknologisk Institut krystallerne både før og efter processen.
-Vi gennemførte en række kontrollerede eksperimenter, hvor vi skød protoner ind i krystallerne og derefter målte, om materialet stadig var intakt. Det handlede om at finde den rette balance til at skabe en kontrolleret brudflade, men ikke så meget, at krystallen skades, siger Albert Viñas Muñoz videre.

Validering af idéen og næste skridt
-Projektet viste, at metoden virker. Det giver os mulighed for at fremstille de tynde krystaller, vi har brug for. Det er en vigtig validering af vores idé, siger Nicolas Volet.
UV Medico har allerede taget næste skridt, som er at ansøge om endnu et MADE-projekt, denne gang et MADE Demonstrationsprojekt.
-Det næste projekt handler om at demonstrere tyndfilmen og opnå en tykkelse under 1 µm, og tage det, vi har lært, og gå mere i dybden. Vi ønsker at forstå, hvad der sker i materialet på atomart niveau, så vi kan optimere processen og gøre den mere stabil, tilføjer Emil Zanchetta Ulsig.
Det kommende MADE-projekt bliver sandsynligvis også i samarbejde med Teknologisk Institut.
-Vi håber at kunne fortsætte samarbejdet med Teknologisk Institut. De har været en vigtig partner i dette projekt, og deres ekspertise og faciliteter er noget, vi gerne vil bygge videre på i fremtiden, siger Nicolas Volet.

Ud over anvendelsen inden for desinfektion har far-UVC også potentiale i andre teknologiske områder. Teknologien kan blandt andet bruges til kommunikation, hvor lys transmitterer data uden behov for direkte sigtelinje samt deep-UV Raman spectroscopy, der gør det muligt at analysere materialer med høj præcision.

Skrevet i: Innovation, Maskiner og anlæg, Navnenyt, Top

Seneste nyt fra redaktionen

En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

AutomatiseringInnovationTop19. 05. 2025

Forskningsorganisationen og teknologivirksomheden Asilab har udviklet en ny form for kunstig intelligens, der tager udgangspunkt i menneskehjernens arkitektur. Den nye form består af modelleret hjerne og en ”reality host”, som udgør hjernens fysiske eller digitale driftsmiljø. En ”reality host” kan

Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Danmark har over de seneste 10 år tabt terræn i forhold til vores internationale konkurrenter inden for kritiske teknologiområder. Det viser en ny rapport fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV). Rapporten ”16 kritiske teknologiområder – danske specialer” analyserer teknologiområder,

Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Der er store ambitioner for fremtidig vækst i den danske tech-branche. Men selvom fremtiden tegner lys, fylder bekymringer om global usikkerhed og AI-teknologier. Det viser PwC’s brancheanalyse blandt danske tech-virksomheder. Det globale handelsmarked er i opbrud. Men selvom fremtiden er uvis,

En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

BranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har tildelt midler til 11 klyngeorganisationer, der hermed er udpeget som nationale innovationsklynger for perioden 2025-2028. De 11 klynger modtager i alt 662 mio. kr. Investeringen skal styrke SMV’ers produktivitet og konkurrenceevne ved at fremme og

Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

AutomatiseringBranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmark risikerer at tabe terræn i det globale AI-kapløb. Selvom generativ kunstig intelligens (AI) har vist potentiale til at øge softwareproduktiviteten med op til 43 pct., viser nye tal fra markedsrapporter, at kun 48 pct. af danske softwarevirksomheder overhovedet overvejer at integrere

Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

Navnenyt19. 05. 2025

Steffca A/S har overtaget Sealsupply Europe A/S for at styrke sin position inden for kundetilpassede pakninger og tætninger. Opkøbet er et naturligt skridt i Steffcas vækstrejse og styrker virksomhedens position som leverandør af kundetilpassede løsninger inden for pakninger og tætninger.Sammen

Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

Messer og møderTop15. 05. 2025

I næste uge afholdes Industrimessen Öresund 2025 i Malmø. Med tre messer over to dage, som skaber et fælles nordisk mødested, er Øresunds industrimesser udstillingsvindue for fremtidens produktionsindustri. Ambitionen er at skabe en bæredygtig og effektiv produktion i Norden fremadrettet. Messen

Hurtigste UR-robot til dato

AktueltRobotter15. 05. 2025

Universal Robots A/S lancerer sin hurtigste cobot nogensinde og sætter ny standard for kollaborativ automation. Universal Robots A/S præsenterer den nyeste tilføjelse til deres produktportefølje, UR15, i forbindelse med Automate-messen i Detroit. Den nye cobot kan bestilles nu og leveres fra

Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

AktueltAutomatiseringInnovation15. 05. 2025

Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid. Sensorer og digital twins kan optimere måden, vi vedligeholder luftfartøjer på, så færre ressourcer går til spilde. Teknologisk

Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

Energi og miljøNavnenyt15. 05. 2025

Pionerånden lever i bedste velgående i den grønne omstilling i Danmark. Det slår åbningen af European Energys kommercielle PtX-anlæg fast. Anlægget omdanner strøm fra sol og vind til 42.000 tons grønt brændstof til bl.a. skibs- og luftfarten. Tirsdag den 14. maj markerede en milepæl i dansk

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

    19.05.2025

  • Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

    19.05.2025

  • Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

    19.05.2025

  • En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

    19.05.2025

  • Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

    19.05.2025

  • Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

    19.05.2025

  • Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

    15.05.2025

  • Hurtigste UR-robot til dato

    15.05.2025

  • Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

    15.05.2025

  • Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik