• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

InnovationTop24. 08. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Teknologi afslører nye detaljer i H.C. Andersens manuskripter

InnovationTop24. 08. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Ved hjælp af ny fotografisk teknik – Multispectral Imaging – har medarbejdere ved Det Kgl. Bibliotek og forskere ved Syddansk Universitet gjort nye fund i H.C. Andersens originale manuskripter. Afsløringerne giver ny viden om eventyrdigterens tekster og arbejdsmetoder.

Manuskriptet før multispektral digitalisering. Foto: Maja Atterstig, fotograf, Det Kgl. Bibliotek.

Forskere fra H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet har i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek påbegyndt arbejdet med at publicere en digital, videnskabelig manuskriptudgave af Andersens eventyr og historier.
Det er i arbejdet med at registrere og affotografere manuskripterne, at man ved hjælp af en ny State-of-the-art metode, såkaldt multispektral digitalisering (MSI Multispectral Imaging), har kunnet afsløre nye detaljer i udvalgte manuskripter.
-Det har været lidt af en åbenbaring at se, hvad den multispektrale teknik kan blotlægge. Vi har ikke bare fået øget læsbarheden af overstregede passager eller af tekst skjult under blækklatter, men det er også lykkedes fotograf Maja Atterstig at genskabe tekst, der var gået tabt i forbindelse med, at man har løsnet overklæbninger. Afsløringen af relief-stempler i papiret og blæknuancer, der ikke kan ses med det blotte øje, hjælper os til at datere og lokalisere skriveprocesserne: Så teknikken giver os helt ny viden om selve teksten, men også om manuskripternes historie – en ny viden, vi kan udfolde i den digitale manuskriptudgave, vi arbejder på, fortæller Ane Grum-Schwensen, leder af den digitale udgave ved H.C. Andersen Centret, SDU.

Manuskriptet efter multispektral digitalisering. Foto: Maja Atterstig, fotograf, Det Kgl. Bibliotek.

Digitalisering af 40.000 sider
Mens alle eventyrmanuskripterne, knap 3.000 sider, nu har gennemgået en reference-digitalisering af så høj en kvalitet, at affotograferingerne oftest er mere læsbare end originalerne, så har MSI synliggjort overraskende detaljer og øget læsbarheden af 37 udvalgte sider. For forskerne er der dermed store gevinster i form af større indsigt i Andersens kreative arbejde.
Men endnu udestår digitaliseringen af den resterende del af H.C. Andersens forfatterarkiv på Det Kgl. Bibliotek, der består af mere end 40.000 manuskriptsider. H.C. Andersen Centret forsøger i disse år at finde finansieringen hertil.
Digitaliseringen er selvsagt en stor opgave, men heldigvis har forskningscentret og biblioteket den faglighed og viden, der skal til, for at løfte såvel den tekniske som den forskningsmæssige del af opgaven. Og opgavens størrelse bliver opvejet af de betydelige fordele ved digitaliseringen: H.C. Andersens breve og manuskripter er materiale af enestående national betydning, og offentligheden kan i 2022 have en berettiget forventning om at finde det blandt de digitaliserede materialer.
H.C. Andersens breve og manuskripter er indskrevet på UNESCOs Memory of the World Register. Det er en fortegnelse over umistelige dokumenter af enestående betydning verden over. Målet med Memory of the World-programmet er at lette bevaringen af verdens skriftlige kulturarv, at bistå med universel adgang samt at øge bevidstheden på verdensplan om betydningen af skriftlig kulturarv.
Digitalisering beskytter H.C. Andersens breve og manuskripter mod håndtering. Digitalisering handler også om at skabe merværdi med uforudsete resultater. Materiale, der ikke før har været tilgængeligt for offentligheden, men kun for en snæver kreds af forskere bliver alment og internationalt tilgængeligt, og via præcise metadata vil de dukke op i søgninger, der ikke kun drejer sig om H.C. Andersen-forskning.

Den multispektrale teknologi
-H.C. Andersens håndskrifter er fra en tid hvor både papir og blæk var af en kvalitet, som historisk set har en forholdsvis kort levetid under almindelige opbevaringsforhold. Med tiden vil det derfor blive mere risikabelt at formidle håndskrifterne fysisk, så en digitalisering vil være en meget værdifuld indsats i forhold til fremtidig bevaring, fortæller Birgit Vinther Hansen, konservator, Det Kgl. Bibliotek.
-Multispektral digitalisering og analyse (MSI) bruges til at øge læsbarheden af tekst på skadede og falmede dokumenter og synliggøre vandmærker. Ved konservering kan MSI anvendes for at identificere pigment og afsløre reparationer i kunstværker. På internationalt plan har man haft succes med at genskabe bortskrabet tekst på pergamenthåndskrifter (palimpsest) med MSI, fortæller Maja Atterstig, fotograf, Det Kgl. Bibliotek.
Udstyret er mere kostbart og teknisk avanceret end vores andre kamerasystemer som vi anvender ved (reference-)digitalisering. Arbejdet tager også mere tid. Dels fordi vi tager op til 46 billeder af en og samme side, dels kræver den efterfølgende dataanalyse ofte flere forsøg med forskellige metoder for at nå frem til et ønskeligt resultat. Der findes ingen garanti for succes med MSI, men når det lykkes, er det næsten magisk pludseligt at kunne se detaljer i billedfilerne som er visuelt usynligt på originalen.
MSI er en ikke-destruktiv metode som udnytter forskellige materialers evne til at interagere med stråling i forskellige bølgelængder på ulig måde. Når vi fotograferer et manuskript belyst med ultraviolet stråling henholdsvis infrarød stråling vil vi få to billeder som ser forskellige ud.
-Digitalisering er i dag forudsætningen for udbredelse og samtidig et redskab til bedre bevarelse af kulturarven. Det er en ejendommelig mangel, at den samlede mængde af H.C. Andersens manuskripter, som udgør det største danske litterære bidrag til den globale kulturarv, endnu ikke er blevet tilgængeliggjort i en udgave, der på én gang er digital, videnskabelig og ledsaget af transskriptioner, der gør manuskripterne læsbare for alle interesserede. Lige nu har vi i kraft af arbejdet med den digitale udgave af eventyrmanuskripterne både teknikken og de kompetencer, der skal til for at udføre opgaven på det høje niveau, forfatterskabet fortjener. Men vi mangler de økonomiske midler. Manuskripterne bliver ikke i bedre stand, som tiden går, tværtimod, udtaler Lasse Horne Kjældgaard, leder af H.C. Andersen Centret ved SDU.

H.C. Andersen er Danmarks mest kendte og udbredte forfatter og hans forfatterskab omfatter både digte, skuespil, romaner, rejseskildringer og erindringsværker, men mest af alt er han kendt for sine eventyr. Andersens originale håndskrifter, breve og manuskripter består af ikke mindre end over 40.000 sider. Heraf er de 3.000 sider med eventyrmanuskripter nu blevet digitaliseret og tilgængeliggjort online. Af disse 3.000 sider er 37 sider blevet digitaliseret med MSI (Multispectral Imaging) til brug for forskerne.

Skrevet i: Innovation, Top

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Ét-trins løsning til at fjerne og nedbryde PFAS

InnovationVand og spildevand21. 03. 2023

På Aarhus Universitet arbejder 12 forskere på at udvikle en bæredygtig teknologi, der ved hjælp af biomasse og sollys skal indfange og nedbryde PFAS i ét samlet, simpelt trin. Målet er et biokul-filter, der regenererer sig selv og som kan installeres fx ved drikkevandsboringer eller

Citrotek ApS fylder 10 år

Navnenyt21. 03. 2023

Citrotek ApS blev grundlagt i 2013 af Steen Lauritzen og har efterfølgende positioneret sig som en førende leverandør af klimatiskmåleudstyr og testløsninger i Danmark. Virksomheden har specialiseret sig i en bred vifte af testløsninger i en meget høj kvalitet, herunder temperatur- og klimaskabe,

Dansk eksport i mærkbar fremgang: Pessimismen er vendt

Branchenyt21. 03. 2023

Markante stigninger i de danske eksportvirksomheders forventninger til ordretilgangen i de kommende tre måneder kickstarter optimismen. Det viser kvartalets Eksportbarometer. Efter en tid, hvor pessimismen har holdt de danske eksportvirksomheder i et jerngreb, er optimismen nu for alvor slået

Legat fra robot-giganter sætter fokus på kvinder i tech

NavnenytRobotter21. 03. 2023

Michelle Weber Larsen er modtager af dette års legat til kvindelige studerende på de tekniske uddannelser – og får udover 30.000 kroner også et praktikophold hos en af legatets to stiftere, Universal Robots og MiR. Fokus på diversitet, udvikling af ny Virtual Reality-undervisning, brug af

Fem vigtige automation-tendenser lige nu

AutomatiseringBranchenytTop15. 03. 2023

I denne uge samles repræsentanter for den internationale robot-branche i Odense til European Robotics Forum 2023. I den anledning giver Rasmus Smet Jensen, Vice President, Marketing & Strategy hos Mobile Industrial Robots (MiR), sit bud på de vigtigste tendenser inden for automation lige

OT-miljøer udgør en ny angrebsflade for cyberkriminelle

AktueltMaskiner og anlæg15. 03. 2023

Cybersikkerhedsløsninger skal sikre operationelle teknologi-miljøer. Derfor udvider Fortinet nu sit ydelses- og produktsortiment med en række nye cybersikkerhedstjenester, som skal skærpe cybersikkerheden for operationelle teknologi-miljøer (OT). Fortinet, en af verdens største

Kunstig intelligens skal hjælpe med at teste nye lægemidler

AktueltAutomatiseringNavnenyt15. 03. 2023

Alexandra Instituttet har indgået et samarbejde med GTS-partneren Bioneer A/S og DTU om at stille nye værktøjer til rådighed, som er baseret på kunstig intelligens (AI). AI-værktøjerne skal bruges til at fortolke kompleks data og derigennem teste nye metoder inden for blandt andet behandling af

10 millioner til nyt elitecenter med holistisk tilgang til solenergi

Energi og miljøNavnenyt14. 03. 2023

Et nyt eliteforskningscenter under SDU Climate Cluster har en holistisk tilgang til solenergi. Centret vil ikke blot designe, bygge og udvikle papirstynde, bøjelige solcellepaneler, som kan sættes op på alverdens ting - men vil også kigge på, hvordan de implementeres i samfundet og hvordan

DI Digital: Alvorlig mangel på it-specialister truer grøn omstilling og skal med i ny uddannelsesreform

Branchenyt14. 03. 2023

Tech-branchen i landets største erhvervsorganisation, DI, kommer nu med et nyt politisk udspil, som skal komme den alvorlige mangel på it-specialister til livs. Manglen på medarbejdere med it-kompetencer kan bl.a. få konsekvenser for den grønne omstilling, og derfor foreslår DI Digital, der er DI’s

Millionbeløb skal sikre iværksættere bedre adgang til patenter

Innovation14. 03. 2023

Med millionbeløb fra Novo Nordisk Fonden til patentstøtteordning får iværksættere og virksomheder nu bedre afsæt til at søge patenter. Det kommer særligt life science og green tech virksomheder til gavn, når nye teknologier skal på markedet. Novo Nordisk Fonden har bevilliget fem millioner

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ét-trins løsning til at fjerne og nedbryde PFAS

    21.03.2023

  • Citrotek ApS fylder 10 år

    21.03.2023

  • Dansk eksport i mærkbar fremgang: Pessimismen er vendt

    21.03.2023

  • Legat fra robot-giganter sætter fokus på kvinder i tech

    21.03.2023

  • Fem vigtige automation-tendenser lige nu

    15.03.2023

  • OT-miljøer udgør en ny angrebsflade for cyberkriminelle

    15.03.2023

  • Kunstig intelligens skal hjælpe med at teste nye lægemidler

    15.03.2023

  • 10 millioner til nyt elitecenter med holistisk tilgang til solenergi

    14.03.2023

  • DI Digital: Alvorlig mangel på it-specialister truer grøn omstilling og skal med i ny uddannelsesreform

    14.03.2023

  • Millionbeløb skal sikre iværksættere bedre adgang til patenter

    14.03.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik