• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringBranchenyt25. 06. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Analyse: Stor nordisk begejstring for generativ AI – men mangel på tillid og indsigt lægger en dæmper på potentialet

AutomatiseringBranchenyt25. 06. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Ny undersøgelse blandt beslutningstagere i Norden viser stor begejstring for generativ AI. Men mangel på strategisk planlægning, bekymringer om databeskyttelse og -sikkerhed samt ringe viden om compliance og svage styringsrammer risikerer at spænde ben for fordelene ved AI.

Foto: freepik.com.

I en ny undersøgelse er 100 strategiske beslutningstagere inden for generativ AI (GenAI) og dataanalyse i Norden blevet spurgt ind til de vigtigste investeringsområder og barrierer, som deres organisationer står over for, når det kommer til AI-teknologi. Undersøgelsen er udført af Coleman Parkes Research Ltd. på vegne af AI-virksomheden SAS Institute.
I undersøgelsen er der stillet spørgsmål til organisationernes planer om at bruge GenAI, hvordan teknologien er integreret i den strategiske planlægning og hvilke udfordringer organisationerne står over for inden for AI.

Undersøgelsens resultater
Undersøgelsen viser, at fire ud af ti nordiske organisationer (40 pct.) er begyndt at implementere GenAI, hvoraf fem pct. har integreret teknologien fuldt ud på virksomhedsniveau.
Af de organisationer, der har implementeret GenAI, rapporterer et stort antal, at de allerede ser betydelige fordele ved teknologien. Et flertal af de nordiske respondenter (95 pct.) rapporterer blandt andet en øget medarbejderoplevelse og -tilfredshed. Hele 80 pct. siger, at de sparer på driftsomkostningerne, ligesom 80 pct. rapporterer om øget kundeloyalitet.
Undersøgelsen viser også, at selv om mange virksomheder endnu ikke har implementeret GenAI, har de planer om at gøre det. Flertallet (84 pct.) planlægger at investere i GenAI i 2024/25, mens hver fjerde (26 pct.) planlægger at udrulle GenAI på virksomhedsniveau.
Begejstringen for GenAI, og hvad teknologien kan gøre for den nordiske organisationer, dæmpes dog af manglende indsigt. 87 pct. af de nordiske beslutningstagere indrømmer, at de ikke fuldt ud forstår GenAI eller teknologiens potentielle indvirkning på forretningsprocesser.
Undersøgelsen viser også, at færre end hver tiende organisation i Norden (10 pct.) har gjort sig de nødvendige forberedelser, der gør det mulig at overholde gældende AI-regler, mens 95 pct. mangler en styringsramme.
Tre fjerdedele af de nordiske beslutningstagere indrømmer, at de er bekymrede for databeskyttelse (75 pct.) og sikkerhed (77 pct.), når det gælder brugen af GenAI. Mindre end fire pct. har en organisation, der er uddannet til at styre og overvåge GenAI. Desuden mangler næsten tre ud af fire organisationer (74 pct.) funktionaliteten til løbende at overvåge deres systemer for GenAI.
-Det er positivt at se, at beslutningstagerne i Norden anerkender, at generativ AI kan drive innovation og sikre driftseffektivitet. Men resultaterne viser også, at mange organisationer ikke har det, der skal til for at implementere teknologien i deres virksomhed på en vellykket og ansvarlig måde, siger Josefin Rosén, Trustworthy AI Specialist hos SAS Institute.
-Det betyder, at de risikerer at bruge unødige ressourcer, at deres indsatser bliver ineffektive med reduceret konkurrenceevne til følge. Mangel på strategi og kontrol risikerer også at gøre det svært at overholde EU’s AI Act. Derfor er de nordiske organisationer nødt til at bruge mere tid på at udvikle deres forretningsstrategier, hvis de vil integrere AI effektivt, sikre integrationen, styringen og transparensen, fortsætter Josefin Rosén.

Anbefalinger til succesfuld AI-implementering
SAS-rapporten indeholder en række anbefalinger, som organisationer bør følge for at få succes med at implementere GenAI. Disse anbefalinger berører blandt andet:
• Strategisk implementering
• Governance
• Teknisk integration
• Ekspertrådgivning

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af Coleman Parkes fra 14. februar til 12. april 2024. Undersøgelsen indbefatter 100 beslutningstagere (25 respondenter fra hvert nordisk marked) inden for generativ AI-strategi og dataanalyse i organisationer på tværs af større brancher i Norden.
Respondenterne arbejder inden for en række sektorer: bank, forsikring, den offentlige sektor, biovidenskab, sundhed, telekommunikation, produktion, detailhandel, energi og forsyningsselskaber samt serviceydelser. Deres titler omfatter bl.a. Chief Data Officer (CDO), Chief Information Officer (CIO) og Chief Information Officer (CIO). De mindste organisationer, der har deltaget, har 1.000-1.999 ansatte, og de største har over 10.000 ansatte.

Resultaterne præsenteres i rapporten: Generative AI Challenges and Potential Unveiled: How to Achieve a Competitive Advantage.

Skrevet i: Automatisering, Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

De tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er fundet

AutomatiseringMesser og møderRobotterTop16. 06. 2025

Årets tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er nu fundet. De har det til fælles, at de fastholder eller hjemtager produktion til Danmark gennem intelligent brug af robotteknologi og automation. Ifølge juryen demonstrerer de tre virksomheder markante produktivitetsstigninger og sætter

DM i 3D-print og AM Summit 2025 afholdes på hi-messen

AktueltAutomatiseringMesser og møder16. 06. 2025

Der skal dystes i avanceret 3D-print-teknologi, når hi-messen til efteråret danner ramme om DM i 3D-print for erhvervsskoleelever. Mesterskabet er en del af messens 3D TECH-område, der blandt andet også rummer Dansk AM Hub, som andetsteds på messen som noget nyt forestår AM Summit. Den

Støtte til danske drone- og robotvirksomheder

AktueltNavnenytRobotter16. 06. 2025

Fra redningsoperationer til miljøovervågning - seks danske virksomheder har modtaget støtte i første runde af nyt APUS-program. Der er gode nyheder til seks danske små og mellemstore virksomheder, som udvikler ubemandede systemer.Med APUS-programmet ønsker Odense Robotics og CenSec at hjælpe

Ny aftale gør genanvendt stål til en fast del af fremtidens Volvo-modeller

Energi og miljøNavnenyt16. 06. 2025

Volvo Cars har underskrevet en ny aftale med det svenske stålfirma SSAB om levering af højkvalitets genbrugsstål fra 2025. Volvo Cars er den første bilproducent, der underskriver en leveringsaftale om genanvendt stål til serieproduktion. Aftalen er en udvidelse af et i forvejen langvarigt

100 procent bemandingsfri butik baseret på AI og sensorer

AutomatiseringNavnenyt16. 06. 2025

Danmark får sin første 100 procent bemandingsfri håndværkerbutik. Det sker, når Lemvigh-Müller lancerer et mobilt bemandingsfrit butikskoncept baseret på kunstig intelligens og sensorer, som kommer til at spare tid på landets største byggepladser. Med en kombination af kunstig intelligens,

Roima Intelligence køber TilliT for at styrke global ekspansion og intelligent produktion

AutomatiseringNavnenyt16. 06. 2025

Roima Intelligence, en førende nordisk virksomhed inden for industrielt software, har opkøbt TilliT, en australsk pioner inden for digital produktionsudførelse, som led i sin fortsatte internationale ekspansionsstrategi. Opkøbet styrker Roimas portefølje af softwareløsninger og forbedrer

Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

BranchenytTop12. 06. 2025

Eksportbarometeret er på det laveste niveau siden energikrisen i 2022. Toldsatser og usikkerhed om den globale samhandel fylder for eksportørerne. Optimismen blandt de danske eksportører ligger på et meget lille sted, når man ser resultaterne af den nyeste Eksportbarometer-undersøgelse

HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

AktueltMesser og møder12. 06. 2025

Interessen for at udstille på årets HI-messe er stor, og der er rift om pladserne i alle messens vidt forskellige haller. HI-messen, der nyder godt af opbakning fra såvel nye som velkendte udstillere, finder sted i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober 2025. Standene på HI Tech &

Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

AktueltVand og spildevand12. 06. 2025

Gennem spildevandsanalyse har Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet på vegne af Sundhedsstyrelsen målt danskernes forbrug af bl.a. opioider, alkohol og kokain. Flere resultater overrasker forskerne bag undersøgelsen, som er et initiativ under regeringsudspillet Ungdom uden

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

BranchenytNavnenyt12. 06. 2025

Nyt nationalt kompetencecenter for genfremstilling skal hjælpe danske virksomheder med at forvandle udtjente produkter til nye forretningsmuligheder. Danmarks Tekniske Universitet og Industriens Fond er gået sammen om centret, der skal lukke et hul i dansk indsats for genfremstilling. Der skal

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • De tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er fundet

    16.06.2025

  • DM i 3D-print og AM Summit 2025 afholdes på hi-messen

    16.06.2025

  • Støtte til danske drone- og robotvirksomheder

    16.06.2025

  • Ny aftale gør genanvendt stål til en fast del af fremtidens Volvo-modeller

    16.06.2025

  • 100 procent bemandingsfri butik baseret på AI og sensorer

    16.06.2025

  • Roima Intelligence køber TilliT for at styrke global ekspansion og intelligent produktion

    16.06.2025

  • Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

    12.06.2025

  • HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

    12.06.2025

  • Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

    12.06.2025

  • Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik