• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

BranchenytTopVand og spildevand31. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Spildevandsovervågning skal nu afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer

BranchenytTopVand og spildevand31. 10. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.

Foto: freepik.com.

Borgernes spildevand bliver i stigende grad brugt som en kilde til information, der kan højne folkesundheden.
Nu har Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet og Sundhedsstyrelsen indledt en måling af spildevandet fra de seks byer København, Næstved, Odense, Esbjerg, Aarhus og Aalborg, der skal afsløre forbruget af almindeligt forekommende illegale misbrugsstoffer.
Spildevandsanlæggene samler prøverne ind, og Institut for Retsmedicin i Aarhus analyserer forekomsten af bl.a. kokain, amfetamin, metamfetamin, heroin, THC, MDMA og ketamin. Prøverne analyseres også for flere opioider, der anvendes som både lægemidler og misbrugsstoffer – fx morfin, metadon, codein, tramadol, oxycodon og fentanyl.
Målingerne har stor værdi, fordi spildevandet fra de seks byer dækker omkring 1.2 mio. mennesker, fortæller Christian Lindholst, institutleder på Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet:
-Resultaterne bliver et stærkt supplement til andre undersøgelser af danskernes forbrug af misbrugsstoffer. En af fordelene er, at data ikke afhænger af, om man fx svarer retvisende i et spørgeskema, siger han.
-Det er en forholdsvis billig måde at indsamle store mængder data, og det kan bl.a. bruges til at estimere, hvor stort forbruget af misbrugsstoffer er i Danmark, og følge udviklingen over tid. Det kan vi sige ret præcist, fordi projektet kan komme til at inkludere spildevand fra en meget stor del af Danmarks befolkning, forklarer Christian Lindholst.
Indsamlingen af spildevand fra de seks byer er begyndt i 2024. Prøverne bliver samlet ind hver dag i en uge – og målingerne gentages indtil videre med et halvt års mellemrum.

Spildevandsovervågning er en ny teknologi. Det er et spændende værktøj til at følge forbruget af de mest almindelige misbrugsstoffer på tværs af hele landet, siger Christian Lindholst. Foto: Simon Byrial Fischel/Aarhus Universitet.

Erfaring fra covid-19
Spildevandsanalyse for misbrugsstoffer har tidligere været anvendt i Danmark i et begrænset omfang, men aldrig i forbindelse med et overvågningsprogram som det, der nu lægges op til.
-Spildevandsovervågning er en ny teknologi, og der sker en hurtig teknisk udvikling. Det er et spændende værktøj til at følge forbruget af de mest almindelige misbrugsstoffer på tværs af hele landet, siger han videre.
Målingerne sker i samarbejde med Statens Serum Institut (SSI), som gennem flere år har indsamlet spildevandsprøver fra mange forskellige renseanlæg i Danmark som led i overvågningen af covid-virus.
Da covid-19-epidemien ramte, blev analyser af spildevand for første gang taget i brug til systematisk at overvåge en sygdom i Danmark. Metoden var effektiv, for spildevandsanalyser og PCR-tests gav overordnet det samme billede af smitte i befolkningen, viser en analyse fra Statens Serum Institut, der nu har etableret et logistisk setup for prøveudtagning, prøveforsendelser, indrapportering af tilhørende data, kontaktpersoner osv. med renseanlæggene, som det nye projekt kan drage nytte af.
Selve analyserne er relativt lette at udføre, når de først er implementeret i laboratoriet, forklarer Christian Lindholst. Men tolkning af data kan være udfordrende og kræver både erfaring og kendskab til de begrænsninger, som spildevandsanalyse indeholder.
-Af den grund er det vigtigt, at vi er en del af et stort europæisk samarbejde – EUDA – hvor vi kan få hjælp og sparring fra meget erfarne folk på området, siger han videre.
Spildevandsdata skal fremover inkluderes i den årlige rapport ”Narkotika på Gadeplan”, som udkommer i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Rigspolitiet, politikredsene i Danmark og de retsmedicinske institutter.

Spildevandsovervågning – et redskab med store perspektiver
Det nye, danske overvågningsprogram med fokus på misbrugsstoffer er tilmeldt EU-WISH (Wastewater Integrated Surveillance for Public Health), som videreudvikler sygdomsovervågning gennem spildevand.
Statens Serum Institut står, sammen med det græske folkesundhedsinstitut, i spidsen for EU-WISH, der har deltagelse af en lang række europæiske lande. Målet er bl.a., at myndighederne skal kunne reagere hurtigt, når der er nye epidemier på vej.
EU-WISH løber i tre år, og formålet er at støtte de deltagende lande med at forbedre og udvide spildevandsovervågning til gavn for folkesundheden.
Kilde: Statens Serum Institut og EU-WISH

Skrevet i: Branchenyt, Top, Vand og spildevand

Seneste nyt fra redaktionen

En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

AutomatiseringInnovationTop19. 05. 2025

Forskningsorganisationen og teknologivirksomheden Asilab har udviklet en ny form for kunstig intelligens, der tager udgangspunkt i menneskehjernens arkitektur. Den nye form består af modelleret hjerne og en ”reality host”, som udgør hjernens fysiske eller digitale driftsmiljø. En ”reality host” kan

Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Danmark har over de seneste 10 år tabt terræn i forhold til vores internationale konkurrenter inden for kritiske teknologiområder. Det viser en ny rapport fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV). Rapporten ”16 kritiske teknologiområder – danske specialer” analyserer teknologiområder,

Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Der er store ambitioner for fremtidig vækst i den danske tech-branche. Men selvom fremtiden tegner lys, fylder bekymringer om global usikkerhed og AI-teknologier. Det viser PwC’s brancheanalyse blandt danske tech-virksomheder. Det globale handelsmarked er i opbrud. Men selvom fremtiden er uvis,

En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

BranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har tildelt midler til 11 klyngeorganisationer, der hermed er udpeget som nationale innovationsklynger for perioden 2025-2028. De 11 klynger modtager i alt 662 mio. kr. Investeringen skal styrke SMV’ers produktivitet og konkurrenceevne ved at fremme og

Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

AutomatiseringBranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmark risikerer at tabe terræn i det globale AI-kapløb. Selvom generativ kunstig intelligens (AI) har vist potentiale til at øge softwareproduktiviteten med op til 43 pct., viser nye tal fra markedsrapporter, at kun 48 pct. af danske softwarevirksomheder overhovedet overvejer at integrere

Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

Navnenyt19. 05. 2025

Steffca A/S har overtaget Sealsupply Europe A/S for at styrke sin position inden for kundetilpassede pakninger og tætninger. Opkøbet er et naturligt skridt i Steffcas vækstrejse og styrker virksomhedens position som leverandør af kundetilpassede løsninger inden for pakninger og tætninger.Sammen

Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

Messer og møderTop15. 05. 2025

I næste uge afholdes Industrimessen Öresund 2025 i Malmø. Med tre messer over to dage, som skaber et fælles nordisk mødested, er Øresunds industrimesser udstillingsvindue for fremtidens produktionsindustri. Ambitionen er at skabe en bæredygtig og effektiv produktion i Norden fremadrettet. Messen

Hurtigste UR-robot til dato

AktueltRobotter15. 05. 2025

Universal Robots A/S lancerer sin hurtigste cobot nogensinde og sætter ny standard for kollaborativ automation. Universal Robots A/S præsenterer den nyeste tilføjelse til deres produktportefølje, UR15, i forbindelse med Automate-messen i Detroit. Den nye cobot kan bestilles nu og leveres fra

Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

AktueltAutomatiseringInnovation15. 05. 2025

Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid. Sensorer og digital twins kan optimere måden, vi vedligeholder luftfartøjer på, så færre ressourcer går til spilde. Teknologisk

Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

Energi og miljøNavnenyt15. 05. 2025

Pionerånden lever i bedste velgående i den grønne omstilling i Danmark. Det slår åbningen af European Energys kommercielle PtX-anlæg fast. Anlægget omdanner strøm fra sol og vind til 42.000 tons grønt brændstof til bl.a. skibs- og luftfarten. Tirsdag den 14. maj markerede en milepæl i dansk

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

    19.05.2025

  • Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

    19.05.2025

  • Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

    19.05.2025

  • En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

    19.05.2025

  • Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

    19.05.2025

  • Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

    19.05.2025

  • Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

    15.05.2025

  • Hurtigste UR-robot til dato

    15.05.2025

  • Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

    15.05.2025

  • Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik