• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltVand og spildevand01. 05. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Nyt projekt vil rense spildevand direkte ved forureningskilden

AktueltVand og spildevand01. 05. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Et nyt projekt skal udvikle rensning af spildevand direkte ved forureningskilden frem for et renseanlæg. Det decentrale renseanlæg skal altså sætte tidligere ind mod miljøfarlige stoffer; derved reduceres den mængde spildevand, der skal renses betragteligt.

Der er blevet etableret et rensetrin på Hjørrings Renseanlæg, som kan behandle forurenet vand fra forskellige punktkilder, inden vandet blandes med det øvrige spildevand. Foto: Hjørring Vandselskab.

Det danske vandmiljø er under pres. En lang række miljøfarlige forurenende stoffer (MFS) som PFAS, tungmetaller, PAH’er og lægemidler ender ofte i vandmiljøet, fordi de er at svære fjerne, både ved forureningskilden og på renseanlægget. Punktkilderne tæller bl.a. deponier, modtagestationer for farligt affald og vaskevand fra fjernvarmeanlæg, alle kendte kilder med store bidrag af miljøfarlige forurenende stoffer.
Et ambitiøst projekt med Teknologisk Institut for bordenden vil opsætte et fuldskalaanlæg til at fjerne miljøfarlige forurenende stoffer i spildevand, herunder PFAS – direkte fra forureningskilden. Derved kan man sætte hurtigere ind mod forureninger og reducere den større mængde vand, som i stedet skulle renses på renseanlæg.
-Vi er nødt til at finde løsninger, som begrænser miljøfarlige stoffer i vandmiljøet. Ved at sætte en renseløsning ind direkte ved kilden, håber vi på, at vi hurtigere og mere effektivt kan få nedbragt udledningen af stoffer som PFAS og i sidste ende sikre en bedre kemisk tilstand i vores vand- og havmiljø, siger projektleder Caroline Kragelund Rickers, Teknologisk Institut.
I fyrtårnsprojektet ”MFS-eliminator”, støttet af MUDP, vil projektpartnerne Teknologisk Institut, Hjørring Vandselskab, Norrecco, Aalborg Universitet samt teknologipartnerne ECT2, MUTAG og Afridana opbygge et fuldskalarenseanlæg på en af Norreccos miljøpladser. Norreco behandler forurenet jord og affald fra byggeri og anlæg.
Ved at opstille rensning her ved forureningskilden, i stedet for på et renseanlæg, hvor vandet fra punktkilden er blandet med det øvrige spildevand, reduceres den mængde vand, der skal behandles betragteligt. Det betyder mindre brug af strøm, færre materialer og generelt en besparelse på ressourcer.
-Hos Norrecco ved vi godt, at vores spildevand er kompliceret på grund af de mange forskellige fraktioner, vi håndterer på vores pladser. Det er derfor vigtigt for os, at vi hele tiden har den bedst mulige teknologi til rådighed, når vi renser vores spildevand, så vi på den måde bedst muligt sikrer vores vandmiljø, siger administrerende direktør for Norrecco, Karsten Ludvigsen.
En stor andel af miljøfarlige forurenende stoffer passerer i dag direkte videre til vandmiljøet eller bliver opkoncentreres i slammet. Derfor er renseanlæg både udfordret på at opnå tilstrækkelig god vandkvalitet og på at at afsætte slam, som er forurenet med bl.a. PFAS. Ved decentral rensning løses disse udfordringer.

Én samlet renseløsning hos renseanlæg
Der findes ikke en ”onesize-fits-all”-renseløsning, som kan udrulles til alle identificerede punktkilder. Derfor vil projektet også undersøge, om man kan koble rensning for en række miljøfarlige forurenende stoffer sammen i én samlet renseløsning, der ikke kun renser for enten PFAS eller tungmetaller men også håndterer en lang række andre problematiske komponenter. Det kræver flere tests og udvikling nye teknologier at finde frem til en optimal samlet renseløsning.
-Der er rigtig meget fokus på PFAS i øjeblikket, men det har desværre ikke medført, at de andre udfordringer som tungmetaller og miljøfarlige stoffer ikke længere er et problem. Der er derfor brug for udvikling af samlede løsninger der effektivt kan håndtere den samlede belastning fra punktkilderne, siger Tore Svendsen, CEO Danmark fra vandbehandlingsvirksomheden ECT2.
Der er inden projektets start blevet etableret et rensetrin på Hjørrings Renseanlæg, som kan behandle forurenet vand fra forskellige punktkilder, inden vandet blandes med det øvrige spildevand i renseanlægget.
-Vores slamkvalitet blev kompromitteret af miljøfarlige forurenende stoffer og derfor søgte vi som forsyning en løsning, så vi kan få fjernet de problematiske stoffer fra slammet. Med det nye setup kan vi under driften af anlægget allerede måle meget høje fjernelsesgrader af PFAS, siger Jacob Andersen, produktionschef ved Hjørring Vandselskab.
Projektet kan på længere sigt bane vejen for, at der etableres adskillige decentrale anlæg i Danmark, og hvis det lykkes, estimerer projektets partnere en samfundsøkonomiske besparelse på mere end fem mia. kr./år. Med nye renseløsninger, som dem i projektet MFS-eliminator, er ambitionen, at man effektivt kan reducere udledningen af miljøfarlige forurenende stoffer og sikre et renere vand- og havmiljø i Danmark.

Projektet, der løber fra februar 2024 til juni 2026, vil som det første af sin slags, opstille, drive og dokumentere fjernelsen af ikke alene PFAS, men også tungmetaller, PAH’er og kvælstof fra en stor punktkilde.
Projektpartnerne er Teknologisk Institut, Hjørring Vandselskab, affalds- og miljøvirksomheden Norrecco, Aalborg Universitet, og teknologileverandørerne ECT2, MUTAG og Afridana.

Skrevet i: Aktuelt, Vand og spildevand

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

NavnenytVand og spildevand07. 05. 2025

Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S. Hverdagen og fremtidens byer. Det kunne være overskriften for Rebekka

Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

AutomatiseringMesser og møderTop05. 05. 2025

Digitalisering, kunstig intelligens og kritisk infrastruktur er de tre nøgleområder i fokus, når IDA inviterer indenfor til Danmarks største teknologievent Technomania på HI Tech & Industry Scandinavia 2025 i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober. Årets Technomania tapper ind i

Maritim AI på tværs af grænserne

AktueltAutomatiseringOffshore og marine05. 05. 2025

Efter et år med netværk, testaktiviteter og kortlægning af over 300 aktører afslutter MarAI-projektet sin første fase med konkrete anbefalinger, nye samarbejder og et solidt fundament for et fælles dansk-tysk innovationsøkosystem inden for maritim kunstig intelligens. Projektet, ledet af

Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

AktueltAutomatiseringMesser og møderRobotter05. 05. 2025

En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense i forbindelse med

Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

BranchenytOffshore og marine05. 05. 2025

Dansk Metal roser statsministerens udmelding på 1. maj – det er en historisk mulighed for at sikre danske arbejdspladser og styrke forsyningssikkerheden. Dansk Metal hilser statsministerens udmelding om, at Danmark igen skal være en stor skibsbyggernation, velkommen. Det er et afgørende skridt

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

  • Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

    07.05.2025

  • Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

    05.05.2025

  • Maritim AI på tværs af grænserne

    05.05.2025

  • Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

    05.05.2025

  • Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik