• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltAutomatiseringMaskiner og anlæg11. 01. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Nyt digitalt liv til ældre klassiske maskiner

AktueltAutomatiseringMaskiner og anlæg11. 01. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Forskere fra Institut for Mekanik og Produktion ved Aarhus Universitet har i samarbejde med fire danske virksomheder udviklet udstyr, der kan overvåge produktiviteten og driftsstatus på produktionsmaskiner af ældre dato. Teknologien kan betyde, at virksomheder med ældre maskiner kan holde sig konkurrencedygtige på et fortsat mere digitaliseret marked. Omdrejningspunktet var ældre fræse-, drejemaskiner og andre spåntagningsmaskiner inden for metalindustrien.

Sensoropsætningen til produktivitetsmåling, som den er installeret hos Bast & Co. Opsætningen inkluderer her sensorer til måling af maskinens vibration, mængden af støj, spindlens omdrejningstal, strømforbrug og temperatur mellem værktøj og emne. Foto: AU.

Mange små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i Produktionsdanmark har højt specialiserede maskiner som hjertet i deres produktionsapparat. Maskiner, som måske har flere årtier på bagen, og som er mekaniske, men som holder produktionen gående og for længst er betalt ud.
Netop disse maskiner er omdrejningspunktet i et projekt, hvor fire SMV’er, Danish Advanced Manufacturing Research Center (DAMRC) og forskere fra Aarhus Universitet (AU) har arbejdet sammen for at bringe de ældre maskiner ind i den digitale tidsalder med de konkurrencemæssige fordele, det medfører.
-Mange SMV’er er centreret omkring klassiske, ældre maskiner, der har kørt i måske 50-60 år. Maskinerne er ofte bygget med et meget specifikt formål og til en særlig niche, og på den måde er de med til at holde virksomheden konkurrencedygtig. Imidlertid har vores manglende evne til at overvåge disse maskiners ydeevne og driftsstatus efterladt vitale videnshuller, som vi har brug for at fylde, hvis virksomhederne skal forblive konkurrencedygtige i en mere digital og grøn fremtid, siger lektor Devarajan Ramanujan, der leder projektet ved Institut for Mekanik og Produktion, Aarhus Universitet. Han fortsætter:
-I projektet “Digitalizing Classic Machinery for Industry 4.0” har vi haft fokus på, hvordan vi kunne integrere digitale teknologier i de ældre maskiner, så vi får mulighed for at overvåge dem, indsamle data og forbedre driften.
Projektet, der er støttet af EU’s Regionalfond og Region Midtjylland, blev til på initiativ fra DAMRC og AU. Omdrejningspunktet var ældre fræse-, drejemaskiner og andre spåntagningsmaskiner inden for metalindustrien.
-Produktionsvirksomhederne kan selvfølgelig vælge at købe nye maskiner, der har digital overvågning indbygget, men der er mange penge at spare, hvis man i stedet kan digitalisere de ældre og ofte velfungerende maskiner. Projektet har vist nye veje til, hvordan vi holder landets produktionsvirksomheder konkurrencedygtige og fastholder arbejdspladser i Danmark, fortæller Charlotte Frølund Ilvig, der er Chief Project Manager hos DAMRC.

Et unikt samarbejde med markedspotentiale
Fire SMV’er har sammen med forskerne kastet tid og energi i projektet, nemlig techvirksomhederne Micro Technic og REEFT, produktionsvirksomheden Niebuhr Gears og servicevirksomheden Bast & Co.
Mens AU stod for at konfigurere et integreret sensorsystem bestående af flere typer sensorer, arbejdede forskerne tæt sammen med Micro Technic om at udvikle avancerede algoritmer, der kombinerede data fra sensorerne. Dermed blev det muligt at måle på en række KPI’er defineret af den enkelte virksomhed i forhold til produktivitet og drift.

Denne er en trådløs sensor, som blev installeret på en fræsemaskine hos Niebuhr Gears som en del af et sensorsystem, der skal overvåge maskinens energiforbrug og gøre det muligt at forudsige, hvornår maskinen skal vedligeholdes. Foto: AU.

-Vores bidrag til projektet handlede dels om at opsamle sensordata med vores dataloggere og dels om at skabe værdi i data. Sensordata i sig selv fortæller os ingenting, men med det software, som vi og AU udviklede i projektet, og som kører på vores udstyr, fik vi mulighed for at sætte data i forhold til hinanden. Og det gjorde os i stand til at sige noget om, hvilken tilstand en given maskine er i, siger Anders Qvistgaard Sørensen, der er R&D Manager hos Micro Technic.
Hos Bast & Co., der er specialiserede i reparation og vedligehold af produktions- og værktøjsmaskiner, har servicechef Kim Dejbjærg været glad for at deltage i projektet.
-Koblingen af forskere, udviklere og vores folk på gulvet har været en god kombination. Vores operatører har jo alle erfaringerne, mens forskerne kan se tingene lidt fra oven og kommer med den teoretiske viden om, hvordan tingene fungerer. Når man kobler det med vores mere praktiske tilgang, får man noget helt unikt, og det har været vildt spændende at være med til, siger Kim Dejbjærg.
Den indstilling deles af Devarajan Ramanujan.
-Som forsker er det vigtigt at holde folk i midten af teknologien, så vi ikke bygger løsninger uden dem, der har arbejdet med maskinerne i årtier. Operatørerne ved, hvordan maskinen opfører sig før et nedbrud, at den bliver varm på en bestemt måde, eller siger en særlig lyd f.eks. Den viden har vi brug for, når vi konfigurerer vores sensorer, så vi har brug for alle – lige fra forskere til operatører – for at lykkes, siger han.
Resultaterne fra projektet er tilgængelige for de SMV’er, der ønsker at arbejde videre med dem. Og potentialet for en kommerciel løsning burde være til stede:
-Projektet har vist, at det er muligt at få data ud af de gamle maskiner, og det giver jo store muligheder for at overvåge noget, vi ikke kunne overvåge før. Der findes mange af de gamle mekaniske maskiner rundt omkring, så den her teknologi kunne godt gå hen og blive stor for os, der kan se en fordel i forebyggende vedligehold og planlagt produktionsstop, siger Kim Dejbjærg.

Fleksibilitet med færrest mulige omkostninger
En kerneambition i projektet har været at holde omkostningerne på de digitale løsninger nede for at sikre, at de ville være tilgængelige for netop SMV’er.
-I projektet har vi arbejdet med at konfigurere billige standardsensorer, så de passer til den enkelte virksomheds behov i forhold til at måle sundheden og produktiviteten på de gamle maskiner. På samme måde valgte vi at arbejde med at kombinere meget billige standardsensorer på hver maskine i stedet for at udvikle en løsning baseret på en enkelt sensor, der kan måle en specifik funktion med høj nøjagtighed. Sådanne sensorer med høj opløsning kan være ti til hundrede gange dyrere, siger Devarajan Ramanujan.Softwarevirksomheden REEFT stod for at visualisere den data, der blev indsamlet af sensorerne:
-Vi deltog i projektet, fordi vi mener det er vigtigt at udbrede hvilket potentiale, der findes i digital dataopsamling og visualisering af data, også på ældre maskiner. Da software til dataopsamling indgår i REEFTs vækststrategi, indgår erfaringer og resultater fra projektet også i denne, fortæller Camilla Blicher Skov Andersen, der er salgschef hos REEFT. Projektet har desuden resulteret i, at REEFT og Micro Technic i dag har udviklet et godt samarbejde:
-I løbet af projektet fik vi skabt et interface, der tillader os at sende data over til REEFT, hvilket har resulteret i, at vores dataloggere i dag er et fast element i deres løsning. Dermed er REEFT i dag en god samarbejdspartner, som vi er rigtig glade for, siger Anders Qvistgaard Sørensen.

Om Digitalizing Classic Machinery for Industry 4.0
Formålet med projektet var at anvise veje til at integrere digitale teknologier i danske produktionsvirksomheder, så de får bedre muligheder for datadrevet beslutningstagning, overvågning og vedligeholdelse. Derved undgår virksomhederne at skulle erstatte velfungerende klassiske maskiner med nye dyre digitale maskiner, hvilket kan bidrage dem til at holde dem konkurrencedygtige på dagens marked.
De fire medvirkende SMV’er var:
• Niebuhr Gears
• Bast & Co
• REEFT
• Micro Technic
Derudover medvirkede Danish Advanced Manufacturing Research Center (DAMRC) i en primært koordinerende rolle. Bidragydere fra Aarhus Universitet omfatter desuden Ahmad Madary, Till Böttjer og Andrés Pastor Padilla.

Skrevet i: Aktuelt, Automatisering, Maskiner og anlæg

Seneste nyt fra redaktionen

Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2025 er fundet

AktueltNavnenytRobotter12. 05. 2025

Det blev virksomheden Soniar, der i år løb med DIRA Teknologipris 2025, med teknologien ADAR (Acoustic Detection and Ranging), der er en ultrakompakt 3D-ultralydssensor. Vanen tro blev DIRA Teknologipris 2025 uddelt ved DIRA Festmiddagen i anledningen af DIRA Business og Robotbrag 2025 i Odense

Ny analyse: OT-sikkerhed er blevet forretningskritisk

AktueltBranchenytMaskiner og anlæg12. 05. 2025

Cybertrusler mod Operational Technology (OT) – det vil sige mod industrielle systemer – er ikke længere teoretiske – de forekommer her og nu. Industrianlæg, produktion og infrastruktur er blevet hyppige mål for både statslige hackere og finansielt motiverede kriminelle. Det viser en ny meta-analyse

Danmarks har fået et forskningscenter for kunstig intelligens

AutomatiseringBranchenytNavnenyt12. 05. 2025

Udvikling af kunstig intelligens, som gavner befolkningen, kræver et tæt samarbejde mellem forskere, beslutningstagere og virksomheder. Netop sådan et samarbejde blev søsat fredag den 9. maj med Danmarks nye forskningscenter for kunstig intelligens - CAISA. -Det Nationale Center for AI i

Nyt projekt sætter ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

Branchenyt12. 05. 2025

Danske virksomheder får nu mulighed for at styrke deres kompetencer og innovationskraft i takt med EU’s nye krav til ecodesign og digitale produktpas. Et nyt projekt fra Industriens Fond og Force Technology skal hjælpe SMV’er med at blive klar til EU’s nye ecodesign-forordning. Projektet skal

Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

Navnenyt12. 05. 2025

Scanvaegt Systems A/S har med virkning fra 1. maj 2025 erhvervet aktiemajoriteten i Bent Nygaard Elektronik ApS. Opkøbet markerer begyndelsen på et strategisk partnerskab, som er et vigtigt skridt i Scanvaegt-koncernens vækststrategi. Partnerskabet styrker Scanvaegt Systems’ position som

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2025 er fundet

    12.05.2025

  • Ny analyse: OT-sikkerhed er blevet forretningskritisk

    12.05.2025

  • Danmarks har fået et forskningscenter for kunstig intelligens

    12.05.2025

  • Nyt projekt sætter ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

    12.05.2025

  • Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

    12.05.2025

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik