• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltInnovationRobotter12. 01. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Nye iværksættere i robot-hub håber på det store gennembrud

AktueltInnovationRobotter12. 01. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Odense Robotics’ EU-støttede startup-program er en effektiv og succesrig træningslejr for robotbranchens stjernefrø. Programmet har hjulpet 21 robot-startups på vej, og overlevelsesraten for afsluttede startups er på 80 pct. En af de seks nye virksomheder i robot-hubben er Aris Robotics, der arbejder på en robot med kunstig intelligens, der skal revolutionere danskernes måde at sortere affald på til gavn for miljøet.

Sina Pour Soltani (tv.), Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt er trioen bag Aris Robotics, der i øjeblikket arbejder i Odense Robotics Startup Programme. De lægger stor vægt på at undersøge det potentielle marked for affaldssortering. Derfor deltog de med en prøvestand ved Summer Days (erstatning for Roskilde Festival 2021, red.). Foto: Aris Robotics.

Robot-iværksætterne Sina Pour Soltani, Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt har store planer. De har stiftet virksomheden Aris Robotics og arbejder på en robot med kunstig intelligens, der skal revolutionere danskernes måde at sortere affald på til gavn for miljøet.
Lige nu og i de næste måneder knokler de tre iværksættere for at få deres prototype gjort færdig. Det foregår i den nationale robotklynge Odense Robotics, hvor Aris-trioen er blevet en del af strukturfondsprojektet Odense Robotics Startup Programme. I programmet bliver robot-iværksættere gjort kommercielt bæredygtige, gjort klar til vækst og skalering og forberedt til mødet med investorer.
EU’s Socialfond har slutningen af 2018 støttet projektet med 9,5 mio. kr. 21 virksomheder har deltaget i et forløb, og Aris Robotics er med på det sidste hold på seks virksomheder.
-Vi anser det for en blåstempling af vores virksomhed, at vi er kommet med i hubben. Hvor længe vi skal være her, afhænger især af, hvornår vores prototype er klar til markedet, og hvornår vores virksomhed er udviklet og klar til at producere, fortæller Sina Pour Soltani, CEO i Aris Robotics.
Den typiske virksomhed er med i programmet mellem 12 og 14 måneder, inden den er forberedt til livet på det kommercielle marked. Overlevelsesraten efter EU-projektet er høj: 8 af 10 virksomheder, der foreløbig har afsluttet et forløb, lever også et år senere.

Målet er en prototype
For Aris Robotics er det første mål i Odense Robotics Startup Programme at færdigudvikle robot-prototypen, der med kunstig intelligens kan sortere deponiaffald på genbrugspladser.
-Med kunstig intelligens kan man flytte ansvaret for at sortere affald fra mennesket til maskinen. Enorme mængder affald ender i deponi på genbrugspladsen, selvom det slet ikke hører til der og kunne være genanvendt eller udnyttet til energiproduktion. I deponicontaineren ser man alt muligt usorteret affald: Mineraluld, træ, gipsplader og selv ipad-opladere og gamle videospil. Det skal vores kunstige intelligens detektere, inden det ryger i den forkerte container, fortsætter Sina Pour Soltani, CEO i Aris Robotics.
På længere sigt ser Aris Robotics et stort marked åbne sig:
-Kunstig intelligens er noget af det, som rykker allermest på mange områder lige nu, og genanvendelse er jo tidens løsen. Derfor har vi valgt at tackle et af kerneproblemerne inden for den grønne omstilling: Håndtering af vores affald og vores ressourcer. Det første mål er at kunne sortere deponiaffald, næste skridt kunne være småt brændbart. Derefter er der rig mulighed både i det offentlige rum, hos virksomhederne og tættere på det private, siger Sina Pour Soltani, CEO i Aris Robotics, som har store forventninger til arbejdet i hubben:
-Vi begynder at træne robottens kunstige intelligens tidligt i det nye år, og til sommer satser vi på at have gang i en egentlig testproduktion hos Odense Renovation.

I det store værksted, der er knyttet til EU-programmet, har trioen bag Aris Robotics fået bedre plads til at færdigudvikle deres robot, der skal sortere deponiaffald. Foto: Aris Robotics.

Odense Robotics StartUp Programme tilbyder rådgivning til iværksættere inden for robotteknologi og giver adgang til et ophold på seks til 16 måneder i robotklyngen Odense Robotics’ startup. I projektet bliver iværksætterne gjort kommercielt bæredygtige, klar til skalering og til at mødes med potentielle investorer.
Projektets oprindelige mål var bl.a. at skabe 16 nye levedygtige robotvirksomheder. Programmet slutter over måltallet med 21 virksomheder, der har gennemgået et forløb.
Projektet begyndte i september 2018, har et samlet budget på 20,4 mio. kr. og er støttet med 9,5 mio. kr. af EU’s Socialfond. Operatør er robotklyngen Odense Robotics i partnerskab med Odense Kommune og Syddansk Universitet. StartUp-hubben findes i Odense hos Teknologisk Institut, som yder teknisk sparring omkring produktudvikling samt stiller højteknologiske test- og udviklingsfaciliteter til rådighed.

Skrevet i: Aktuelt, Innovation, Robotter

Seneste nyt fra redaktionen

Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

Messer og møderTop15. 05. 2025

I næste uge afholdes Industrimessen Öresund 2025 i Malmø. Med tre messer over to dage, som skaber et fælles nordisk mødested, er Øresunds industrimesser udstillingsvindue for fremtidens produktionsindustri. Ambitionen er at skabe en bæredygtig og effektiv produktion i Norden fremadrettet. Messen

Hurtigste UR-robot til dato

AktueltRobotter15. 05. 2025

Universal Robots A/S lancerer sin hurtigste cobot nogensinde og sætter ny standard for kollaborativ automation. Universal Robots A/S præsenterer den nyeste tilføjelse til deres produktportefølje, UR15, i forbindelse med Automate-messen i Detroit. Den nye cobot kan bestilles nu og leveres fra

Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

AktueltAutomatiseringInnovation15. 05. 2025

Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid. Sensorer og digital twins kan optimere måden, vi vedligeholder luftfartøjer på, så færre ressourcer går til spilde. Teknologisk

Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

Energi og miljøNavnenyt15. 05. 2025

Pionerånden lever i bedste velgående i den grønne omstilling i Danmark. Det slår åbningen af European Energys kommercielle PtX-anlæg fast. Anlægget omdanner strøm fra sol og vind til 42.000 tons grønt brændstof til bl.a. skibs- og luftfarten. Tirsdag den 14. maj markerede en milepæl i dansk

Manglen på STEM-uddannede stiger til nye højder frem mod 2040

Branchenyt15. 05. 2025

Efterspørgslen på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater fortsætter med at stige, og vil få manglen op på over 20.000 om bare 15 år. På trods af erhvervslivets nærmest desperate jagt på ingeniører og kandidater med it- eller naturvidenskabelig baggrund er der ikke udsigt til, at

Undersøgelse: Kun hver femte bruger AI i kampen mod svindel og hvidvaskning af penge

Branchenyt15. 05. 2025

Der er stor interesse for at bruge AI i kampen mod økonomisk kriminalitet i Norden. Men en ny undersøgelse fra SAS Institute i samarbejde med KPMG viser, at interessen stadig er langt større end den faktiske anvendelse. I takt med at økonomisk kriminalitet - herunder hvidvaskning af penge -

Et brag af en robotfest i det fynske

Messer og møderRobotterTop13. 05. 2025

Årets Robotbrag levede endnu engang op til sit navn med et brag af en robotfest, da Teknologisk Institut og DIRA i starten af maj inviterede indenfor til årets robotfest i Odense. Robotinnovationshallerne var åbne, cirkusteltet var på plads; det samme var i alt 98 udstillere. 3.383 besøgende kiggede

Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2025 er fundet

AktueltNavnenytRobotter12. 05. 2025

Det blev virksomheden Soniar, der i år løb med DIRA Teknologipris 2025, med teknologien ADAR (Acoustic Detection and Ranging), der er en ultrakompakt 3D-ultralydssensor. Vanen tro blev DIRA Teknologipris 2025 uddelt ved DIRA Festmiddagen i anledningen af DIRA Business og Robotbrag 2025 i Odense

Ny analyse: OT-sikkerhed er blevet forretningskritisk

AktueltBranchenytMaskiner og anlæg12. 05. 2025

Cybertrusler mod Operational Technology (OT) – det vil sige mod industrielle systemer – er ikke længere teoretiske – de forekommer her og nu. Industrianlæg, produktion og infrastruktur er blevet hyppige mål for både statslige hackere og finansielt motiverede kriminelle. Det viser en ny meta-analyse

Danmarks har fået et forskningscenter for kunstig intelligens

AutomatiseringBranchenytNavnenyt12. 05. 2025

Udvikling af kunstig intelligens, som gavner befolkningen, kræver et tæt samarbejde mellem forskere, beslutningstagere og virksomheder. Netop sådan et samarbejde blev søsat fredag den 9. maj med Danmarks nye forskningscenter for kunstig intelligens - CAISA. -Det Nationale Center for AI i

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

    15.05.2025

  • Hurtigste UR-robot til dato

    15.05.2025

  • Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

    15.05.2025

  • Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

    15.05.2025

  • Manglen på STEM-uddannede stiger til nye højder frem mod 2040

    15.05.2025

  • Undersøgelse: Kun hver femte bruger AI i kampen mod svindel og hvidvaskning af penge

    15.05.2025

  • Et brag af en robotfest i det fynske

    13.05.2025

  • Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2025 er fundet

    12.05.2025

  • Ny analyse: OT-sikkerhed er blevet forretningskritisk

    12.05.2025

  • Danmarks har fået et forskningscenter for kunstig intelligens

    12.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik