• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringEnergi og miljøNavnenytTop06. 06. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Ny hyperspektral kamerateknologi kan revolutionere genanvendelsen af plastmaterialer

AutomatiseringEnergi og miljøNavnenytTop06. 06. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Et dansk trekløver bestående af Aarhus Universitet (AU), Syddansk Universitet (SDU) og virksomheden Newtec Engineering A/S vil udvikle super-højopløselige hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i plastaffald. Teknologien vil få kæmpe betydning for fremtidig plastgenanvendelse.

Foto: freepik.com.

Plast er i dag svært at genanvende, fordi plastaffald er et miskmask af en lang række forskellige polymer-typer med forskellig kemisk sammensætning samt fyldstoffer som f.eks. farvestoffer, flammehæmmer, og andre additiver, der giver et plastikprodukt dets specifikke egenskaber.
Med 7,9 mio. kr. i bevilling fra Innovationsfondens Grand Solutions program (totalt budget på 11,3 mio. kr.) har Aarhus Universitet (AU), Syddansk Universitet (SDU) og virksomheden Newtec Engineering A/S skudt gang i et projekt, der skal udvikle en helt unik kamerateknologi, der for alvor kan gøre det lettere at genanvende plastikmaterialer.

Ambitiøst mål
Målet er at udvikle et højopløseligt hyperspektralt kamera med en spektral rækkevidde fra omkring 400 nm til 1.900 nm med en ønsket opløsning på kun 2 nm.-Det er et meget ambitiøst mål for denne teknologi, og det stiller strenge krav til kamerateknologiens optiske komponenter. Samtidig med en unik høj opløsning arbejder vi på at optimere kameraoptikken til lysspektre, der er centrale for plastanalyse. Denne del løser vi i samarbejde med førende eksperter i optik på Syddansk Universitet, og Newtec, som er enestående i kameraudvikling, siger lektor Mogens Hinge fra Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi.
Mogens Hinge og forskningsgruppen Plastics and Polymer Engineering, der leder projektet, har tidligere bevist, at hyperspektral kamerateknologi kan revolutionere genanvendelse af plast. Og jo højere opløsning og jo bredere spektralt område, det hyperspektrale kamera har, jo bedre.
Målet med det nye projekt, der går under navnet New Hyperspectral Camera technology for material identification, NewHC, er en spektral opløsning og rækkevidde, der er så høj, at kameraet kan afsløre eksempelvis uønskede brandhæmmere og pigmenter i plasten, der kan være forbudte eller skadelige, således at de kan blive fjernet inden genanvendelse.

I så rene fraktioner som muligt
-Det er vigtigt, at vi sorterer plast i så rene fraktioner som muligt, hvis vi skal øge graden af genanvendelse. I dag forlanges renheder på mindst 95 pct. i plastfraktionerne, gerne højere. Og det er netop hurtig og effektiv plastgenkendelse, vi sigter efter at automatisere med denne teknologi. Dermed kan vi rykke grænserne for fremtidig genanvendelse af plastaffald, således at behovet for at lave ny plast reduceres, siger Bjarke Jørgensen, Head of Research & Development hos Newtec Engineering A/S.
-Det er et hel unik type hyperspektrale kameraer med en helt fantastisk spektral opløsning, som kommer til at se dagens lys. Og ved hjælp af en spatiospektral signalanalyse baseret på kunstig intelligens, som vi er ved at udvikle, er planen at skubbe grænserne yderligere i forhold til, hvilke additiver der kan påvises i plastaffaldet, siger Mogens Hinge.
Og når teknologien er udviklet, bliver den installeret i specialkonstruerede affaldssorteringsanlæg i samarbejde med Newtec Engineering A/S.
Projektet har et samlet budget på 11,3 mio. kr. og løber over tre år. Innovationsfondens investering er 7,9 mio. kr.

I Danmark bliver 31 pct. af den plastik, der har været brugt til indpakning, genbrugt. Ser man på industriel emballage for sig er genanvendelsen på 64 pct., mens det for plastemballage fra husholdninger er 15 pct.
I 2015 sorterede danskerne 38.000 tons emballageplast fra deres affald. De danske husholdninger stod for 18.000 tons plastemballage, servicesektoren for 10.000 tons og industrien for 8.000 tons. De sidste 2.000 tons kom blandt andet fra landbruget.
Kilde: Miljøstyrelsen, PlasticsEurope

Hyperspektral billedtagning er en avanceret kamerateknik, hvor man optager billeder med mange flere specifikke farvekanaler end med et regulært RGB-kamera som kun har 3 (rød, grøn og blå).

Partnere
• Newtec Engineering A/S er markedsførende maskinproducent inden for vejning, pakning og optisk kvalitets- og størrelsessortering af fødevarer, primært i frugt- og grøntindustrien.
• Plastics and Polymer Engineering (AU) er førende indenfor forskning i plast fremstilling, modifikation, analyse og klassificering.
• NanoSyd (SDU), der hører under Mads Clausen Instituttet, er specialister indenfor optiske komponenter, spektroskopi og diffraktiv optik.

Skrevet i: Automatisering, Energi og miljø, Navnenyt, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Endelig fremskridt for grøn søfart

Energi og miljøOffshore og marineTop20. 09. 2023

I sidste uge tog Mærks et stort skridt fremad mod en grønnere skibsfart med indvielsen af Mærsks - og verdens - første containerskib, Laura Mærsk, som skal sejle på grøn metanol. Rådet for Grøn Omstilling byder containerskibet velkomment – efter alt for mange år i den grønne startboks. Søfarten

Universal Robots afholder tre virtuelle robotkonferencer

AktueltMesser og møderRobotter20. 09. 2023

Universal Robots vil gøre virksomheder konkurrencedygtige med en række nye virtuelle konferencer. I en uforudsigelig verden, hvor markedskravene konstant udvikler sig, er det afgørende for virksomheder over hele verden at øge deres produktivitet.Heldigvis kan man ved at anvende automatisering,

Hvilket lys skal jeg vælge?

AktueltMaskiner og anlæg20. 09. 2023

Lyskilden er ikke ligegyldig, når man skal teste om varerne holder til solen. Når det kommer til lys og vejrægthedstest, er spørgsmålet ofte, hvornår man skal bruge fluorescerende lys (fx i en UVTest) eller om det er bedre at bruge xenonlys, der blandt andet anvendes i Suntest XXL+ eller et Atlas

Grøn, digital omstilling får gartneri til at blomstre

AutomatiseringEnergi og miljø20. 09. 2023

Det familieejede gartneri Queen Flowers i Hinnerup har sat alle kræfter og samtlige 120 medarbejdere ind på en større grøn og digital omstilling: De er i gang med at blive mere bæredygtige og trækker både på gammel gartnerviden og helt nye digitale teknologier i processen. Samtidig giver

Præcision og bedre lønsomhed med chassisvægt

Maskiner og anlæg19. 09. 2023

Levering og påbygning af chassisvægte på lastbiler er blevet et nyt strategisk indsatsområde for Scanvaegt Systems A/S. Målgruppen er vognmænd, der har med slamsugning, kroghejs og affaldskomprimering at gøre, og hvor nøjagtig vejning betyder alt for afregningen. Konkurrencesituationen tvinger

Skræddersyede temperaturskabe til test af Lithium-ion Celler

Energi og miljøMaskiner og anlæg19. 09. 2023

Med den stigende brug af batterier i en lang række applikationer er det afgørende at sikre deres sikkerhed og pålidelighed. Aldringstest, ydelsestest og stresstest er essentielle trin i denne proces, da de hjælper med at identificere potentielle farer og risici forbundet med batteriet. Valget af en

FH Automations softwareafdeling bliver en del af Init

AutomatiseringNavnenyt19. 09. 2023

FH Automations softwareafdeling (FH Software) bliver en del af Init. Det vil styrke FH Automations tilbud til industrien samt virksomhedens position på det danske marked med lokation i Horsens og Ringsted. Init blev etableret i januar 2022 og har med FH Software indtræden i gruppen nu ca. 570

Første startup udvalgt af ny robotfond

InnovationNavnenytRobotterTop14. 09. 2023

Den nordjyske startup Shape Automation bliver den første startup, der er optaget i Odense Robotics StartUp Fund. De næste måneder kommer der flere robotvirksomhedsspirer til, og de vil alle blive tilbudt finansiering, en mentor, kommerciel og teknisk sparring og adgang til robotinnovationshallerne

Falck sikrer sig bemandede droner til nødsituationer

AktueltAutomatiseringBranchenytRobotter13. 09. 2023

Falck har sikret sig retten til Jump Aeros’ første kommercielle levering af JA1 Pulse, der er små enkeltmandsfly - specialdesignet til at bringe en ambulanceredder hurtigt frem ved fx hjerteanfald, hvor minutter kan være afgørende. Som global leverandør af sundheds- og ambulanceløsninger

AI skaber uro i trusselsbilledet

AktueltBranchenyt13. 09. 2023

Proofpoint har publiseret sin årlige cybersikkerhedsrapport. Resultaterne viser, at næsten tre fjerdedele af de adspurgte oplever, at de befinder sig i risikozonen for et cyberangreb, hvilket er en stigning i forhold til sidste år – og lidt over halvdelen følger sig ikke klædt på til at håndtere et

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Endelig fremskridt for grøn søfart

    20.09.2023

  • Universal Robots afholder tre virtuelle robotkonferencer

    20.09.2023

  • Grøn, digital omstilling får gartneri til at blomstre

    20.09.2023

  • Hvilket lys skal jeg vælge?

    20.09.2023

  • Præcision og bedre lønsomhed med chassisvægt

    19.09.2023

  • Skræddersyede temperaturskabe til test af Lithium-ion Celler

    19.09.2023

  • FH Automations softwareafdeling bliver en del af Init

    19.09.2023

  • Første startup udvalgt af ny robotfond

    14.09.2023

  • Falck sikrer sig bemandede droner til nødsituationer

    13.09.2023

  • AI skaber uro i trusselsbilledet

    13.09.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik