• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringEnergi og miljøNavnenytTop06. 06. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Ny hyperspektral kamerateknologi kan revolutionere genanvendelsen af plastmaterialer

AutomatiseringEnergi og miljøNavnenytTop06. 06. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Et dansk trekløver bestående af Aarhus Universitet (AU), Syddansk Universitet (SDU) og virksomheden Newtec Engineering A/S vil udvikle super-højopløselige hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i plastaffald. Teknologien vil få kæmpe betydning for fremtidig plastgenanvendelse.

Foto: freepik.com.

Plast er i dag svært at genanvende, fordi plastaffald er et miskmask af en lang række forskellige polymer-typer med forskellig kemisk sammensætning samt fyldstoffer som f.eks. farvestoffer, flammehæmmer, og andre additiver, der giver et plastikprodukt dets specifikke egenskaber.
Med 7,9 mio. kr. i bevilling fra Innovationsfondens Grand Solutions program (totalt budget på 11,3 mio. kr.) har Aarhus Universitet (AU), Syddansk Universitet (SDU) og virksomheden Newtec Engineering A/S skudt gang i et projekt, der skal udvikle en helt unik kamerateknologi, der for alvor kan gøre det lettere at genanvende plastikmaterialer.

Ambitiøst mål
Målet er at udvikle et højopløseligt hyperspektralt kamera med en spektral rækkevidde fra omkring 400 nm til 1.900 nm med en ønsket opløsning på kun 2 nm.-Det er et meget ambitiøst mål for denne teknologi, og det stiller strenge krav til kamerateknologiens optiske komponenter. Samtidig med en unik høj opløsning arbejder vi på at optimere kameraoptikken til lysspektre, der er centrale for plastanalyse. Denne del løser vi i samarbejde med førende eksperter i optik på Syddansk Universitet, og Newtec, som er enestående i kameraudvikling, siger lektor Mogens Hinge fra Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi.
Mogens Hinge og forskningsgruppen Plastics and Polymer Engineering, der leder projektet, har tidligere bevist, at hyperspektral kamerateknologi kan revolutionere genanvendelse af plast. Og jo højere opløsning og jo bredere spektralt område, det hyperspektrale kamera har, jo bedre.
Målet med det nye projekt, der går under navnet New Hyperspectral Camera technology for material identification, NewHC, er en spektral opløsning og rækkevidde, der er så høj, at kameraet kan afsløre eksempelvis uønskede brandhæmmere og pigmenter i plasten, der kan være forbudte eller skadelige, således at de kan blive fjernet inden genanvendelse.

I så rene fraktioner som muligt
-Det er vigtigt, at vi sorterer plast i så rene fraktioner som muligt, hvis vi skal øge graden af genanvendelse. I dag forlanges renheder på mindst 95 pct. i plastfraktionerne, gerne højere. Og det er netop hurtig og effektiv plastgenkendelse, vi sigter efter at automatisere med denne teknologi. Dermed kan vi rykke grænserne for fremtidig genanvendelse af plastaffald, således at behovet for at lave ny plast reduceres, siger Bjarke Jørgensen, Head of Research & Development hos Newtec Engineering A/S.
-Det er et hel unik type hyperspektrale kameraer med en helt fantastisk spektral opløsning, som kommer til at se dagens lys. Og ved hjælp af en spatiospektral signalanalyse baseret på kunstig intelligens, som vi er ved at udvikle, er planen at skubbe grænserne yderligere i forhold til, hvilke additiver der kan påvises i plastaffaldet, siger Mogens Hinge.
Og når teknologien er udviklet, bliver den installeret i specialkonstruerede affaldssorteringsanlæg i samarbejde med Newtec Engineering A/S.
Projektet har et samlet budget på 11,3 mio. kr. og løber over tre år. Innovationsfondens investering er 7,9 mio. kr.

I Danmark bliver 31 pct. af den plastik, der har været brugt til indpakning, genbrugt. Ser man på industriel emballage for sig er genanvendelsen på 64 pct., mens det for plastemballage fra husholdninger er 15 pct.
I 2015 sorterede danskerne 38.000 tons emballageplast fra deres affald. De danske husholdninger stod for 18.000 tons plastemballage, servicesektoren for 10.000 tons og industrien for 8.000 tons. De sidste 2.000 tons kom blandt andet fra landbruget.
Kilde: Miljøstyrelsen, PlasticsEurope

Hyperspektral billedtagning er en avanceret kamerateknik, hvor man optager billeder med mange flere specifikke farvekanaler end med et regulært RGB-kamera som kun har 3 (rød, grøn og blå).

Partnere
• Newtec Engineering A/S er markedsførende maskinproducent inden for vejning, pakning og optisk kvalitets- og størrelsessortering af fødevarer, primært i frugt- og grøntindustrien.
• Plastics and Polymer Engineering (AU) er førende indenfor forskning i plast fremstilling, modifikation, analyse og klassificering.
• NanoSyd (SDU), der hører under Mads Clausen Instituttet, er specialister indenfor optiske komponenter, spektroskopi og diffraktiv optik.

Skrevet i: Automatisering, Energi og miljø, Navnenyt, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik