• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringEnergi og miljøNavnenytTop06. 06. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Ny hyperspektral kamerateknologi kan revolutionere genanvendelsen af plastmaterialer

AutomatiseringEnergi og miljøNavnenytTop06. 06. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Et dansk trekløver bestående af Aarhus Universitet (AU), Syddansk Universitet (SDU) og virksomheden Newtec Engineering A/S vil udvikle super-højopløselige hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i plastaffald. Teknologien vil få kæmpe betydning for fremtidig plastgenanvendelse.

Foto: freepik.com.

Plast er i dag svært at genanvende, fordi plastaffald er et miskmask af en lang række forskellige polymer-typer med forskellig kemisk sammensætning samt fyldstoffer som f.eks. farvestoffer, flammehæmmer, og andre additiver, der giver et plastikprodukt dets specifikke egenskaber.
Med 7,9 mio. kr. i bevilling fra Innovationsfondens Grand Solutions program (totalt budget på 11,3 mio. kr.) har Aarhus Universitet (AU), Syddansk Universitet (SDU) og virksomheden Newtec Engineering A/S skudt gang i et projekt, der skal udvikle en helt unik kamerateknologi, der for alvor kan gøre det lettere at genanvende plastikmaterialer.

Ambitiøst mål
Målet er at udvikle et højopløseligt hyperspektralt kamera med en spektral rækkevidde fra omkring 400 nm til 1.900 nm med en ønsket opløsning på kun 2 nm.-Det er et meget ambitiøst mål for denne teknologi, og det stiller strenge krav til kamerateknologiens optiske komponenter. Samtidig med en unik høj opløsning arbejder vi på at optimere kameraoptikken til lysspektre, der er centrale for plastanalyse. Denne del løser vi i samarbejde med førende eksperter i optik på Syddansk Universitet, og Newtec, som er enestående i kameraudvikling, siger lektor Mogens Hinge fra Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi.
Mogens Hinge og forskningsgruppen Plastics and Polymer Engineering, der leder projektet, har tidligere bevist, at hyperspektral kamerateknologi kan revolutionere genanvendelse af plast. Og jo højere opløsning og jo bredere spektralt område, det hyperspektrale kamera har, jo bedre.
Målet med det nye projekt, der går under navnet New Hyperspectral Camera technology for material identification, NewHC, er en spektral opløsning og rækkevidde, der er så høj, at kameraet kan afsløre eksempelvis uønskede brandhæmmere og pigmenter i plasten, der kan være forbudte eller skadelige, således at de kan blive fjernet inden genanvendelse.

I så rene fraktioner som muligt
-Det er vigtigt, at vi sorterer plast i så rene fraktioner som muligt, hvis vi skal øge graden af genanvendelse. I dag forlanges renheder på mindst 95 pct. i plastfraktionerne, gerne højere. Og det er netop hurtig og effektiv plastgenkendelse, vi sigter efter at automatisere med denne teknologi. Dermed kan vi rykke grænserne for fremtidig genanvendelse af plastaffald, således at behovet for at lave ny plast reduceres, siger Bjarke Jørgensen, Head of Research & Development hos Newtec Engineering A/S.
-Det er et hel unik type hyperspektrale kameraer med en helt fantastisk spektral opløsning, som kommer til at se dagens lys. Og ved hjælp af en spatiospektral signalanalyse baseret på kunstig intelligens, som vi er ved at udvikle, er planen at skubbe grænserne yderligere i forhold til, hvilke additiver der kan påvises i plastaffaldet, siger Mogens Hinge.
Og når teknologien er udviklet, bliver den installeret i specialkonstruerede affaldssorteringsanlæg i samarbejde med Newtec Engineering A/S.
Projektet har et samlet budget på 11,3 mio. kr. og løber over tre år. Innovationsfondens investering er 7,9 mio. kr.

I Danmark bliver 31 pct. af den plastik, der har været brugt til indpakning, genbrugt. Ser man på industriel emballage for sig er genanvendelsen på 64 pct., mens det for plastemballage fra husholdninger er 15 pct.
I 2015 sorterede danskerne 38.000 tons emballageplast fra deres affald. De danske husholdninger stod for 18.000 tons plastemballage, servicesektoren for 10.000 tons og industrien for 8.000 tons. De sidste 2.000 tons kom blandt andet fra landbruget.
Kilde: Miljøstyrelsen, PlasticsEurope

Hyperspektral billedtagning er en avanceret kamerateknik, hvor man optager billeder med mange flere specifikke farvekanaler end med et regulært RGB-kamera som kun har 3 (rød, grøn og blå).

Partnere
• Newtec Engineering A/S er markedsførende maskinproducent inden for vejning, pakning og optisk kvalitets- og størrelsessortering af fødevarer, primært i frugt- og grøntindustrien.
• Plastics and Polymer Engineering (AU) er førende indenfor forskning i plast fremstilling, modifikation, analyse og klassificering.
• NanoSyd (SDU), der hører under Mads Clausen Instituttet, er specialister indenfor optiske komponenter, spektroskopi og diffraktiv optik.

Skrevet i: Automatisering, Energi og miljø, Navnenyt, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

NavnenytVand og spildevand07. 05. 2025

Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S. Hverdagen og fremtidens byer. Det kunne være overskriften for Rebekka

Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

AutomatiseringMesser og møderTop05. 05. 2025

Digitalisering, kunstig intelligens og kritisk infrastruktur er de tre nøgleområder i fokus, når IDA inviterer indenfor til Danmarks største teknologievent Technomania på HI Tech & Industry Scandinavia 2025 i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober. Årets Technomania tapper ind i

Maritim AI på tværs af grænserne

AktueltAutomatiseringOffshore og marine05. 05. 2025

Efter et år med netværk, testaktiviteter og kortlægning af over 300 aktører afslutter MarAI-projektet sin første fase med konkrete anbefalinger, nye samarbejder og et solidt fundament for et fælles dansk-tysk innovationsøkosystem inden for maritim kunstig intelligens. Projektet, ledet af

Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

AktueltAutomatiseringMesser og møderRobotter05. 05. 2025

En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense i forbindelse med

Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

BranchenytOffshore og marine05. 05. 2025

Dansk Metal roser statsministerens udmelding på 1. maj – det er en historisk mulighed for at sikre danske arbejdspladser og styrke forsyningssikkerheden. Dansk Metal hilser statsministerens udmelding om, at Danmark igen skal være en stor skibsbyggernation, velkommen. Det er et afgørende skridt

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

  • Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

    07.05.2025

  • Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

    05.05.2025

  • Maritim AI på tværs af grænserne

    05.05.2025

  • Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

    05.05.2025

  • Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik