Internationale undersøgelser viser, at mobiltelefoner er mere bakteriefyldte end toiletter. Alligevel er det de færreste danskere, der rengør mobilen. Et nyt tiltag giver studerende mulighed for at “vaske” mobiltelefonen med en særlig lysteknologi.
På toilettet, ved spisebordet og op mod øret – berøring med mobiltelefonen er hverdag for de fleste danskere, og det samme er de utallige bakterier, der befinder sig på den. Derfor tilbyder flere danske universiteter nu i samarbejde med IDA, at de studerende kan få “vasket” mobilerne. Mobilvasken kan med en avanceret UV-C-lysteknologi fjerne 99,99 procent af bakterierne fra mobilen.
-Vi tænker ikke på det, men vi tager telefonen med overalt. Derfor er den fyldt med alt fra stafylokokker til e.coli-bakterier, som i værste fald kan give sygdomme, og som smitter fra person til person. Så mobilen bør virkelig rengøres en gang imellem, siger Fatima AlZahra’a Alatraktchi, der er forsker og adjunkt på Roskilde Universitet.
De mange bakterier på mobiltelefonen kan forårsage spredning af sygdomme, men ved at lægge den i maskinen Mobilvask med UV-C-lysteknologi kan så godt som alle bakterierne fjernes. Teknologien blev oprindeligt udviklet af den dansk-færøske læge Niels Finsen, som vandt en Nobelpris for opfindelsen i 1903. UV-C-lyset nedbryder bakterierne, og effekten er desinficerende og kan endda neutralisere superbakterier, der har udviklet en resistens mod antibiotika.
-Med initiativet bidrager vi med en innovativ og praktisk løsning på hygiejneproblemet, så færre bærer rundt på de mobile bakteriebomber. Vi håber, at de studerende på landets universiteter vil gøre brug af muligheden for at få vasket mobilerne og fremadrettet vil tænke over mobilhygiejnen. Renere mobiler vil mindske spredning af bakterier og måske endda reducere sygefraværet på landets universiteter, siger Camilla Mollerup, projektleder i IDAs ungeområde.
Initiativet er desuden lanceret med videoer på Instagram og Facebook, som er set af over 169.000 danskere. Mobilvask-maskinerne er fordelt på Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet, hvor der har været afholdt 14 Mobilvask-events indtil videre. I december afholdes yderligere fem events, hvor der er mulighed for at få vasket mobilen, men ambitionen er, at universiteterne får Mobilvask installeret permanent. I alt vil op mod 800 studerende få rengjort mobilen i forbindelse med initiativet på universiteterne.