• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltBranchenytNavnenytOffshore og marine13. 01. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Lån kvit og frit fra Den Nationale Udstyrsbank

AktueltBranchenytNavnenytOffshore og marine13. 01. 2025 By Helle Friemann Nielsen

For de to studerende Julie Ringsby Nygaard og Simon Reese Crouch var det en enestående chance at låne den nyeste teknologi fra Den Nationale Udstyrsbank; en teknologi, som de normalt ikke ville komme i nærheden af på studiet.

Julie Ringsby Nygaard og Simon Reese Crouch med den sensor som de fik lov til at låne fra Den Nationale Udstyrsbank. Foto: Louise Holmgaard Nielsen.

-Det er ikke ligefrem nem teknologi, fortæller Simon Reese Crouch, som sammen med sin medstuderende Julie Ringsby Nygaard netop er kommet ud fra eksamen. De læser automationsteknologi på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense.
Men det var heller ikke formålet, at teknologien skulle være nem. Langt fra faktisk. Og det gjorde slet ikke noget for de to studerende.
De har nemlig arbejdet med den nyeste teknologi inden for LIDAR (Light Detection and Ranging), en sensor der kan måle afstande, som UCL har lånt fra Den Nationale Udstyrsbank i Svendborg. En teknologi, som de ikke ville komme i nærheden af ellers.
-Det har været fantastisk, fortæller Julie og uddyber:
-Jeg er glad for, at vi fik lov til at lege med den her helt nye teknologi, og finde ud af hvordan det virker, kontra noget vi har arbejdet med før. Vi skal snart ud i industrien, og så er det godt at prøve de nye ting af, som firmaerne måske bruger.
-Så bliver vi også mere attraktive for den arbejdsplads, fordi vi kan noget, som de måske søger, supplerer Simon.
De går begge to på tredje semester og bliver færdiguddannet til sommer.

En unik mulighed
Det er anden gang, at UCL bruger udstyrsbanken i Svendborg og låner udstyr herfra.
Det unikke er, at man kan låne fra udstyrsbanken kvit og frit, og her findes udstyr, som det højest sandsynligt aldrig vil være muligt for en uddannelsesinstitution eller en startup-virksomhed at komme i nærheden af.
Det kan Lars Lindegaard Mikkelsen, forskningsleder og underviser på UCL, nikke ja til.
-Det giver helt sikkert nogle andre muligheder. Teknologisk hæver vi barren og forhåbentlig gør det også, at industrien møder nogle dimittender, der er lige det dygtigere og ser noget udstyr, som de ellers ikke ville have gjort, fortæller han.
Ved at gøre brug af de muligheder, som udstyrsbanken giver, får de studerende en forsmag på den virkelighed, der meget snart møder dem på arbejdsmarkedet.
Men udstyrsbanken er ikke kun ideel for uddannelsesinstitutioner. Den henvender sig også til iværksættere og etablerede virksomheder, som måske ikke har mulighed for at tilgå det dyre udstyr ellers.
Udstyrsbanken, der er sponseret af Den Danske Maritime Fond, administreres af MARS-projektet (Maritime Autonomous Reliable Systems), der er i gang med at etablere et test- og videncenter for autonom og intelligent sejlads.
Lars Lindegaard Mikkelsen har allerede planer for, hvad de næste gang skal låne fra Den Nationale Udstyrsbank. Nemlig en undervandsdrone der kan sættes ud i Odense Havn, der ligger kun et stenkast fra uddannelsesinstitutionen.

Lars Lindegaard, forskningsleder og underviser på UCL, er allerede klar til at låne mere udstyr fra Den Nationale Udstyrsbank til næste år. Foto: Louise Holmgaard Nielsen.

-Vi har jo havnen lige hernede, og på UCL har vi mange uddannelser, hvor det vil være en god kombi. Der er nogle, der har en maritim forståelse, og nogle andre som har den tekniske viden, og det kan vi bringe i spil her, fortæller Lars Lindegaard Mikkelsen.

MARS er en del af erhvervsfyrtårnet NextGen Robotics, der har hjemme på Fyn. Her arbejder en stribe partnere og virksomheder med at udvikle fremtidens teknolog indeni for robotter, droner og autonom skibsfart. MARS er et test- og videncenter til maritim autonomi i Svendborg. MARS er åben for tests af automations- og autonomiløsninger, der fx skal gøre søfarten mere sikker og bæredygtig.

NextGen Robotics er medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Den Nationale Udstyrsbank henvender sig til både iværksættere, etablerede virksomheder, studerende og uddannelses- og forskningsinstitutioner. Og så kan man låne udstyr herfra kvit og frit. Udstyrsbankens formål er at sænke barriererne for fx studerende og virksomheder, hvis de står og mangler det nødvendige udstyr til deres autonomiprojekter.

Skrevet i: Aktuelt, Branchenyt, Navnenyt, Offshore og marine

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

NavnenytVand og spildevand07. 05. 2025

Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S. Hverdagen og fremtidens byer. Det kunne være overskriften for Rebekka

Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

AutomatiseringMesser og møderTop05. 05. 2025

Digitalisering, kunstig intelligens og kritisk infrastruktur er de tre nøgleområder i fokus, når IDA inviterer indenfor til Danmarks største teknologievent Technomania på HI Tech & Industry Scandinavia 2025 i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober. Årets Technomania tapper ind i

Maritim AI på tværs af grænserne

AktueltAutomatiseringOffshore og marine05. 05. 2025

Efter et år med netværk, testaktiviteter og kortlægning af over 300 aktører afslutter MarAI-projektet sin første fase med konkrete anbefalinger, nye samarbejder og et solidt fundament for et fælles dansk-tysk innovationsøkosystem inden for maritim kunstig intelligens. Projektet, ledet af

Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

AktueltAutomatiseringMesser og møderRobotter05. 05. 2025

En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense i forbindelse med

Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

BranchenytOffshore og marine05. 05. 2025

Dansk Metal roser statsministerens udmelding på 1. maj – det er en historisk mulighed for at sikre danske arbejdspladser og styrke forsyningssikkerheden. Dansk Metal hilser statsministerens udmelding om, at Danmark igen skal være en stor skibsbyggernation, velkommen. Det er et afgørende skridt

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

  • Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

    07.05.2025

  • Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

    05.05.2025

  • Maritim AI på tværs af grænserne

    05.05.2025

  • Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

    05.05.2025

  • Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik