I 2025 går IT-Prisen til Jan Westenkær Thomsen for hans enorme indsats for Danmarks styrkeposition inden for kvanteteknologi.

-Jan Westenkær Thomsen er en af hovedarkitekterne bag Danmarks positionering som frontløber inden for kvanteteknologi. Hans arbejde står på skuldrene af arven fra Niels Bohr og et verdensførende dansk forskningsmiljø, og han har helt unikt samlet og skabt grobunden for Danmarks globale kvanteøkosystem i et stærkt samarbejde med virksomheder, ministerier og startups, udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
Juryen skriver i deres motivation for tildeling af prisen, at Jan Westenkær Thomsen siden man igangsatte arbejdet med at skabe et dansk kvante-økosystem for mere end 5 år siden, om nogen har arbejdet utrætteligt med at møde afgørende aktører fra erhvervslivet og politisk – og national som internationalt, for at sikre, at Danmark udnyttede sin styrkeposition indenfor kvanteteknologi, til at gøre vores nation til den foretrukne hub, hvis man vil forske, arbejde eller investere i kvanteteknologi.
Uden Jans indsats ville vi ikke have fået den politiske opbakning til en national kvantestrategi, fået NATO til at placere DIANA centeret i København eller fået samlet alle aktører på tværs af akademia, industri og politisk, og derved videreføre arven efter Niels Bohr og sikre teknologisk vækst i Danmark i fremtiden.
Imponerende påvirkning på det globale kvantemiljø
Med en karriere, der spænder over tre årtier, har Jan Westenkær Thomsen ikke kun bidraget til akademisk forskning, men også til at forme den kommercielle og strategiske udvikling af kvanteteknologi i Danmark og internationalt.
-Hans unikke kombination af akademisk dybde, strategisk lederevne og formidlingstalent har ikke kun styrket dansk forskning, men har også sikret et strategisk samarbejde med centrale og visionære aktører som Novo Nordisk, siger Kaare Danielsen, adm. direktør i Jobindex, der er en del af juryen.
Som stifter og formand for Danish Quantum Community (DQC) har Jan arbejdet på at styrke samarbejdet mellem danske universiteter, virksomheder og offentlige myndigheder, hvilket har resulteret i Danmarks anerkendelse som en førende aktør inden for kvanteteknologi. Under hans ledelse har DQC også rådgivet den danske regering i udformningen af en national kvantestrategi.
Som COO for Novo Nordisk Quantum Computing Programme (NQCP) har han været instrumental i at koordinere udviklingen af en fuldt implementeret kvantecomputer, der kan løse komplekse optimeringsproblemer indenfor områder som medicin, energi og logistik, hvilket ifølge Jan Westenkær Thomsen vil ”få verdens stærkeste supercomputer til at ligne en kugleramme”.
Jan Westenkær Thomsen indgår også i NATOs rådgivningsgruppe for Emerging and DisruptiveTechnologies, hvor han bidrager til strategier for at integrere kvanteteknologi i bl.a. forsvarssektoren. Han har dog været kritisk overfor en ensidig militarisering af teknologien og insisterer på, at dens primære værdi ligger i civile innovationer.
Samtidig har han været medlem af EU’s ekspertpanel for kvanteteknologi, der styrker europæisk koordination inden for feltet.
IT-Prisen uddeles af brancheorganisationen IT-Branchen i samarbejde med Computerworld. Den tildeles til en person, der på ”særlig fremragende vis sætter fokus på den danske it-branche”. Kriterierne for at få prisen er, at vedkommende gennem ”idéskabelse, drift af forretning eller offentligt hverv bidrager til en positiv udvikling af it-branchen eller dens virksomheder”.
Prisjuryen består af Computerworld, IT-Branchen og vinderne fra de to forrige år: David Heinemeier Hansson, programmør, investor og forfatter samt Michael Holm, stifter af Systematic. Prisen uddeles hvert år til IT-Branchens årsmøde.