Produktionsindustrien er ikke fremmed for turbulente markedsforhold, men de nuværende massive udsving er ikke hverdagskost. Selv de mest optimistiske ledelser presses af usikkerhed. Alligevel udviser industrien handlekraft, ikke mindst hvor digitalisering er et stort interessepunkt. I en klumme fra Lars Kaaberbøl Kristensen, der er Sr. Principal Sol Architect hos IFS stiller han skarpt på produktionsindustrien i 2023 og behovet for digitalisering.

Af Lars Kaaberbøl Kristensen, Sr. Principal Sol Architect, IFS
De allerfleste har erkendt, at digitalisering gør det muligt at navigere mere sikkert gennem usikre tider, hvilket bliver sat helt på spidsen nu, hvor der er pres på forsyningskæderne, inflation og en recession, der truer i horisonten.
Nu tænker du måske, at jeg koger suppe på en gammel høne, for digitaliseringen har for længst gjort sit indtog i produktionsindustrien. Og ja, det er korrekt, men jeg mener, at digitalisering skal have en helt anden rolle i virksomhederne, og transformationen bør ske nu, i 2023.
Basal digitalisering rækker ikke
Hidtil har flertallet af de danske produktionsvirksomheder anvendt digitalisering på et meget basalt niveau: Til at opnå omkostningsbesparelser, øge den operationelle effektivitet og forkorte time-to-market. Men der kan høstes meget mere værdi af de ofte store investeringer, virksomhederne har foretaget i digital omstilling.
For nyligt bad IFS og analysefirmaet IDC en række produktionsvirksomheder om at vurdere deres digitale modenhed. Svarene indikerede en høj grad af modenhed, for hele 75 procent satte kryds i dette felt. Samtidig viser en anden undersøgelse fra McKinsey, at mange produktionsvirksomheder fortsat befinder sig på pilotstadiet af deres digitaliseringsrejse.
De to resultater koger branchens digitaliseringsudfordring ned til en maggiterning: Den udbredte pilotstrategi, hvor man forsigtigt dypper tåen og aldrig tager skridtet helt ud i vandet, medfører, at den digitale indsats isoleres og ikke bliver en del af den generelle forretning. Vi ser også, at det fører til manglende lederskab og strategi, og at implementeringen sker i forretningssiloer frem for i forretningen som helhed. Det er alt sammen med til at udmarve udbyttet af digitaliseringsinvesteringerne. Dette understøttes i øvrigt af en anden konklusion fra ovennævnte rundspørge fra IFS og IDC. 62 procent af produktionsvirksomhederne svarer således, at de har svært ved at sætte tal på udbyttet af deres investeringer i digital teknologi.
Hvad vil du bruge digitalisering til?
Med de turbulente markedsvilkår, der må forventes at dominere i 2023, er det nødvendigt, at man som produktionsvirksomhed gennemgår sin digitaliseringsstrategi med lup. Hvad er vores forretningsbehov? Hvilke brugercases har vi, og hvad er udfordringerne med dem? Og frem for alt hvilke digitaliseringspilotprojekter har vi kørende? Hvordan kan vi integrere dem med de gængse forretningsprocesser og implementere dem på tværs af virksomheden?
Denne helt fundamentale øvelse vil også være med til at frigøre talent. En bagside ved pilotprojekter er nemlig, at de digitale kompetencer forbliver afkoblet fra forretningen. Talent og kompetencer er altafgørende for, at en virksomhed kan opnå succes med sin digitale omstilling. Både i forhold til de interne ressourcer og evnen til at tiltrække eksterne kompetencer har det stor betydning, at virksomheden har en velformuleret, forretningsdrevet digital strategi, og at den har ledelsens fulde fokus og opbakning.
Det er mit ønske for 2023, at produktionsindustrien kommer op i det digitale gear.
