• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringBranchenytNavnenyt12. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Danmarks har fået et forskningscenter for kunstig intelligens

AutomatiseringBranchenytNavnenyt12. 05. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Udvikling af kunstig intelligens, som gavner befolkningen, kræver et tæt samarbejde mellem forskere, beslutningstagere og virksomheder. Netop sådan et samarbejde blev søsat fredag den 9. maj med Danmarks nye forskningscenter for kunstig intelligens – CAISA.

CAISA’s chefforskere er: (øverst fra venstre) Rebecca Adler-Nissen, Serge Belongie, Roman Jurowetzki, Sune Lehmann, Stine Lomborg, (nederst fra venstre) Thomas B. Moeslund, Morten Axel Pedersen, Helene Friis Ratner, Anna Rogers, Anders Søgaard.

-Det Nationale Center for AI i Samfundet – CAISA – vil samle nogle af landets førende AI-forskere for at kortlægge, hvordan vi i et demokrati som Danmark bedst udvikler og håndterer kunstig intelligens. Københavns Universitet får sammen med Aalborg Universitet en ledende rolle i centeret, som også omfatter Aarhus Universitet, DTU og ITU.
-I CAISA skal vi forske og rådgive i, hvordan vi bedst kan navigere i den rivende udvikling. Det kræver alle hjerner på dæk, og derfor sætter vi gang i en række aktiviteter, hvor vi sammen kan lære af erfaringer og bygge videre på den seneste forskning og igangværende initiativer, fortæller professor Rebecca Adler-Nissen, som skal lede centeret.

AI skal gavne folket
CAISA kan blive “AI’s svar på Statens Serum Institut”, som centerets chefforskere formulerer det.
-Vi er et nationalt konsortium i tæt samarbejde med Pionercenteret for Kunstig Intelligens. Vi arbejder tværfagligt, fordi det ikke er nok at forstå de tekniske aspekter eller undersøge menneskelige og samfundsmæssige betydninger. Det er nødvendigt, at vi gør begge dele – på samme tid, understreger CAISA’s viceleder, Thomas B. Moeslund fra Aalborg Universitet.
Forskningscenteret vil samle forskerkolleger, søsterinitiativer og stærke forskningsmiljøer på tværs af Danmark og udlandet – og ikke mindst samarbejde bredt med og rådgive den offentlige og private sektor.
-Kunstig intelligens spiller allerede en afgørende rolle i et geopolitisk perspektiv og er essentiel for Europas konkurrenceevne. Det er afgørende, at vi kommer med helt i front og ikke lader Kina og USA løbe med alle de gode ideer, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, som deltager ved CAISA’s åbningskonference.
Hun uddyber:
-Men det er samtidig helt afgørende, at vi tænker over, hvordan vi vil implementere de her teknologier i vores samfund. Hvilke etiske dilemmaer, de kommer med. Med CAISA tager vi et vigtigt skridt imod mere information, mere viden og dermed bedre beslutninger, når det kommer til kunstig intelligens.

Sigter mod månen – på ansvarlig vis
Selvom mulighederne med kunstig intelligens er enorme, handler det nu om at få teknologien omsat til konkret værdi. CAISA skal spille en væsentlig rolle ved at bygge bro mellem forskning og praktisk anvendelse, understreger digitaliseringsminister Caroline Stage, som deltog i åbningskonferencen.
-Danmark har et stærkt digitalt fundament, men vi har manglet et sted, hvor vi for alvor samler kræfterne og går fra snak til handling. I december lancerede regeringen en ny strategisk indsats for kunstig intelligens, hvor vi præsenterede tankerne bag et nyt center for kunstig intelligens. Vi har nemlig talt nok om AI’s potentiale – nu skal vi have fokus på at høste værdien af den nye teknologi, siger hun og fortsætter:
-Med CAISA får vi et vigtigt samlingspunkt, hvor forskning møder virkelighed, og hvor vi sammen kan bringe AI i spil dér, hvor det skaber reel værdi: i virksomheder, i den offentlige sektor og i danskernes hverdag. Det er sådan, vi gør AI til noget, der rykker og gør en forskel, understreger Caroline Stage.
Ambitionerne er tårnhøje hos CAISA – ikke kun på Danmarks vegne, men på Europas. Derfor igangsætter centeret også langsigtede forskningsprojekter, såkaldte moonshots, der udforsker nye veje til digital suverænitet og ansvarlig kunstig intelligens til gavn for hele samfundet.
-Hvis vi lykkes, kan Danmark ikke blot sikre en bedre udrulning af kunstig intelligens herhjemme, men også inspirere resten af verden til at følge en klogere vej, forudser Rebecca Adler-Nissen.

Om CAISA og åbningen
CAISA åbnede officielt fredag den 9. maj ved et stort arrangement i Københavns Universitets festsal.
Københavns Universitet og Aalborg Universitet får en ledende rolle i centeret, som også kommer til at inkludere forskere fra Aarhus Universitet, DTU og IT-Universitetet.
CAISA skal samarbejde med virksomheder, myndigheder, organisationer og forskere i hele landet og internationalt.
Centeret finansieres i de første tre år med 20 mio. kr. fra digitaliseringsmidlerne og 30 mio. kr. fra forskningsreserven.


CAISA’s chefforskere
Rebecca Adler-Nissen (centerleder), professor, Københavns Universitet
Thomas B. Moeslund (viceleder), professor, Aalborg Universitet
Serge Belongie, professor, Københavns Universitet
Roman Jurowetzki, lektor, Aalborg Universitet
Sune Lehmann, professor, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet
Stine Lomborg, professor, Københavns Universitet
Morten Axel Pedersen, professor, Københavns Universitet
Helene Friis Ratner, lektor, Aarhus Universitet
Anna Rogers, lektor, IT-Universitetet i København
Anders Søgaard, professor, Københavns Universitet

Skrevet i: Automatisering, Branchenyt, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

De tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er fundet

AutomatiseringMesser og møderRobotterTop16. 06. 2025

Årets tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er nu fundet. De har det til fælles, at de fastholder eller hjemtager produktion til Danmark gennem intelligent brug af robotteknologi og automation. Ifølge juryen demonstrerer de tre virksomheder markante produktivitetsstigninger og sætter

DM i 3D-print og AM Summit 2025 afholdes på hi-messen

AktueltAutomatiseringMesser og møder16. 06. 2025

Der skal dystes i avanceret 3D-print-teknologi, når hi-messen til efteråret danner ramme om DM i 3D-print for erhvervsskoleelever. Mesterskabet er en del af messens 3D TECH-område, der blandt andet også rummer Dansk AM Hub, som andetsteds på messen som noget nyt forestår AM Summit. Den

Støtte til danske drone- og robotvirksomheder

AktueltNavnenytRobotter16. 06. 2025

Fra redningsoperationer til miljøovervågning - seks danske virksomheder har modtaget støtte i første runde af nyt APUS-program. Der er gode nyheder til seks danske små og mellemstore virksomheder, som udvikler ubemandede systemer.Med APUS-programmet ønsker Odense Robotics og CenSec at hjælpe

Ny aftale gør genanvendt stål til en fast del af fremtidens Volvo-modeller

Energi og miljøNavnenyt16. 06. 2025

Volvo Cars har underskrevet en ny aftale med det svenske stålfirma SSAB om levering af højkvalitets genbrugsstål fra 2025. Volvo Cars er den første bilproducent, der underskriver en leveringsaftale om genanvendt stål til serieproduktion. Aftalen er en udvidelse af et i forvejen langvarigt

100 procent bemandingsfri butik baseret på AI og sensorer

AutomatiseringNavnenyt16. 06. 2025

Danmark får sin første 100 procent bemandingsfri håndværkerbutik. Det sker, når Lemvigh-Müller lancerer et mobilt bemandingsfrit butikskoncept baseret på kunstig intelligens og sensorer, som kommer til at spare tid på landets største byggepladser. Med en kombination af kunstig intelligens,

Roima Intelligence køber TilliT for at styrke global ekspansion og intelligent produktion

AutomatiseringNavnenyt16. 06. 2025

Roima Intelligence, en førende nordisk virksomhed inden for industrielt software, har opkøbt TilliT, en australsk pioner inden for digital produktionsudførelse, som led i sin fortsatte internationale ekspansionsstrategi. Opkøbet styrker Roimas portefølje af softwareløsninger og forbedrer

Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

BranchenytTop12. 06. 2025

Eksportbarometeret er på det laveste niveau siden energikrisen i 2022. Toldsatser og usikkerhed om den globale samhandel fylder for eksportørerne. Optimismen blandt de danske eksportører ligger på et meget lille sted, når man ser resultaterne af den nyeste Eksportbarometer-undersøgelse

HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

AktueltMesser og møder12. 06. 2025

Interessen for at udstille på årets HI-messe er stor, og der er rift om pladserne i alle messens vidt forskellige haller. HI-messen, der nyder godt af opbakning fra såvel nye som velkendte udstillere, finder sted i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober 2025. Standene på HI Tech &

Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

AktueltVand og spildevand12. 06. 2025

Gennem spildevandsanalyse har Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet på vegne af Sundhedsstyrelsen målt danskernes forbrug af bl.a. opioider, alkohol og kokain. Flere resultater overrasker forskerne bag undersøgelsen, som er et initiativ under regeringsudspillet Ungdom uden

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

BranchenytNavnenyt12. 06. 2025

Nyt nationalt kompetencecenter for genfremstilling skal hjælpe danske virksomheder med at forvandle udtjente produkter til nye forretningsmuligheder. Danmarks Tekniske Universitet og Industriens Fond er gået sammen om centret, der skal lukke et hul i dansk indsats for genfremstilling. Der skal

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • De tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er fundet

    16.06.2025

  • DM i 3D-print og AM Summit 2025 afholdes på hi-messen

    16.06.2025

  • Støtte til danske drone- og robotvirksomheder

    16.06.2025

  • Ny aftale gør genanvendt stål til en fast del af fremtidens Volvo-modeller

    16.06.2025

  • 100 procent bemandingsfri butik baseret på AI og sensorer

    16.06.2025

  • Roima Intelligence køber TilliT for at styrke global ekspansion og intelligent produktion

    16.06.2025

  • Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

    12.06.2025

  • HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

    12.06.2025

  • Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

    12.06.2025

  • Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik