• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

Automatisering07. 03. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Fremtidens vinduespudsere er droner

Automatisering07. 03. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Skycare er den første virksomhed i Danmark, som har fået tilladelse til at udføre rengøring på høje bygninger med en drone. En metode, der ifølge virksomheden er mere bæredygtig, fordi den er billigere, hurtigere og sikrer et bedre miljø – både i forhold til omgivelserne og arbejdsforholdene for de ansatte.

Ved brug af rengøringsdroner vil iværksættervirksomheden Skycare revolutionere branchen med et bæredygtigt og smartere alternativ til de i dag typisk omkostningstunge løsninger, der involverer kraner, lifte og erhvervsklatring.
-Vores løsning er mere bæredygtig end de nuværende, fordi der ikke er behov for et stort setup. Der er ingen lastbil med lift, som skal stå på virksomhedens fliser og køre i tomgang, og det kræver ikke flere personer at udføre. Det kræver bare en droneoperatør og en drone, og så kan man ellers få vasket mellem 500 og 1.000 kvadratmeter vinduer i timen. Det er revolutionerende og langt mere end, hvad man almindeligvis vil kunne nå i dag, påpeger Kean Kristensen, direktør i Skycare.
Nærmere betegnet er der tale om et højtryksanlæg, der på jorden forsyner en drone med op til 70 grader varmt vand i op til 100 meters højde. Vandet er helt rent og indeholder hverken kalk, salt, mineraler eller kemikalier. Der efterlades derfor ingen pletter eller striber på vinduerne efter vask og ingen sæberester eller spor af kemikalier i naturen.
-Vi har flere gange afprøvet vores dronerengøring på de samme vinduer, som en ”almindelig vinduespudser” har rengjort, og resultatet er fuldt ud det samme, garanterer Kean Kristensen og tilføjer, at man med deres metode også undgår sæberester i rudelister- og kanter, som næste gang det regner, løber ned ad vinduerne og efterlader striber og pletter.

Besparelse på 50 procent
Kean Kristensen, oplyser, at Skycare er den eneste virksomhed i Danmark, som har fået tilladelse af Trafikstyrelsen til at rengøre bygninger på op til 50 og 100 meter i højden med droner. Det hedder en SORA (Specific Operations Risk Assessment) og stiller store krav til sikkerheden omkring brugen af droner.
Derfor er der ifølge direktøren også tænkt meget over arbejdsmiljøet, og der er ikke de samme risici forbundet med rengøringen, som når man rengør fra for eksempel en lift eller klatrer på bygninger.
-Det har taget os 300 mandetimer og over 400 sider med EU-lovstof at få tilladelsen i hus, fortæller direktøren, der fik grønt lys fra Trafikstyrelsen ved årsskiftet og allerede har været på de første virksomhedsbesøg.
Men det har været anstrengelserne værd, lyder det, for markedet er stort i takt med, at der især i de store byer bliver bygget i højden, og han forventer også, at efterspørgslen bliver det, for der er mange fordele for kunderne med dronerengøring.
-Min påstand er jo, at der er en besparelse på cirka 50 procent, for det tager ikke lige så lang tid som nu, og så har dronen ingen begrænsninger, påpeger Kean Kristensen og henviser til, at svært tilgængelige områder ikke er nogen hindring for den flyvende rengøringsassistent.

Renser også solceller
Udover vinduesvask tilbyder Skycare også facade- og tagrensning samt algebehandling med selvrensende skum. Og som om det ikke skulle være nok, kan dronerobotten også rense solcelleanlæg, så man undgår energitab og sikrer en længere levetid på anlægget.

I takt med at flere erhvervsbygninger, offentlige som private, får solceller på tagene, ser direktøren også her et potentielt voksende marked.
Dertil kommer, at man som i dag, hvor man typisk benytter en børste på en teleskopstang, med dronen helt undgår berøring med solcellepanelerne og dermed minimerer risikoen for skader.
Idéen til dronerengøring opstod efter at have stiftet familievirksomheden Dronefirmaet.dk, som tilbyder inspektion af ejendomme, facader, tage, mågebekæmpelse og meget andet fra højden.
-Det startede med, at vi havde et ønske om prøve at have en drone for sjov, og så købte vi en. Men efter lidt tid begyndte vi at spekulere på, hvad man ellers kunne bruge sådan en til, og så lavede vi Dronefirmaet.dk, som Skycare er en udløber af, forklarer Kean Kristensen, der ser et kæmpe potentiale i dronerne.
-For vores vedkommende vil markedet blive stort og ikke kun i Danmark. Og skulle det blive nødvendigt, kan vi også godt søge om tilladelse til højere bygninger end de 100 meter. I sådan et tilfælde vil vi bare skulle koble vandledningen på fra toppen og ned og ikke kun som i dag fra terræn, forklarer Kean Kristensen.

Skrevet i: Automatisering

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

InnovationMaskiner og anlægTop29. 03. 2023

Et forskningsprojekt skal gøre op med stigende omkostninger til vedligehold og reparation af kritisk infrastruktur. Projektet CorroSense arbejder på konstant overvågning af korrosion på store betonkonstruktioner ved hjælp af et trådløst sensornetværk, der kan forsyne sig selv med energi.

Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

AktueltAutomatiseringNavnenyt29. 03. 2023

Vi befinder os midt i en biodiversitetskrise, og konsekvenserne kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke gør noget ved det. Nu skal Syddansk Universitet stå i spidsen for det interdisciplinære forskningsnetværk WildDrone, der vil undersøge, hvordan autonome droner kan bruges til

Dansk innovation får topplacering

AktueltInnovationNavnenyt29. 03. 2023

Vestas, Novozymes og Topsoe har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger sidste år. 3Shape, der producerer 3D-scannere til tandlægeindustrien, blander sig for første gang med de største virksomheder i Danmark. Danske

Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

Navnenyt28. 03. 2023

Automations- og ingeniørvirksomheden Unimec A/S vil fortsætte fire års fremgang med leveringer til pharma- og medicoindustrien. I løbet af to år skal pharma udgøre minimum 30 procent af virksomheden og omsætte for 15 millioner kroner om året. Erobring af store markedsandele og 30 procent af

Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

Energi og miljøNavnenyt28. 03. 2023

Alfa Laval, herunder koncernens fem danske selskaber, er nu en del af First Movers Coalition (FMC), som er et globalt initiativ lanceret af World Economic Forum. Initiativet er en koalition af virksomheder, der forener deres købekraft for at understøtte dekarboniseringen inden for en række

Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

AutomatiseringProcesteknologi28. 03. 2023

Sick A/S udvider nu med varianter af sensorer indeholdende den prisvindende ROCC-teknologi i serien 3D-streamingkamera Ruler3000. I sensorerne anvendes markedets hurtigste 3D-CCD-chip som byggesten, og de leveres indbygget i en fabrikskalibreret mekanisk konstellation med den lynhurtige chip og en

Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

Messer og møderProcesteknologi28. 03. 2023

Emerson bringer sine nyeste væskestyrings- og pneumatikløsninger samt sit ekspert-team direkte ud til kunderne via deres mobile, interaktive servicecenter i løbet af den kommende tid. Emersons mobile roadshow vil besøge kunder i 19 europæiske lande, herunder nye destinationer i Litauen, Rumænien og

Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

NavnenytRobotterTop22. 03. 2023

Et nyt forskningsprojekt på Center for Large Structure Production (LSP) på Syddansk Universitet har fået en bevilling på godt 13 millioner kroner til at udvikle en mobil robotkran, der bl.a. kan svejse. Sådan én kan nemlig blive nødvendig i disse tider med massiv mangel på svejsere, hvis vi skal nå

Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Naturbrande i Europa er blevet hyppigere og mere intense i takt med klimaforandringerne. Tre virksomheder – heriblandt to danske – går nu sammen om at udvikle en droneløsning med kunstig intelligens, der skal give brandmænd bedre odds til at vinde kampen mod flammerne. 35.340 km2. Så meget skov

Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Nye forretningsmæssige udfordringer og nye teknologiske muligheder betyder, at Spatial Computing bliver en banebrydende teknologi. Det forudser Bill Vass, Global Chief Technology Officer hos Amazon Web Services. Virtuelle kopier af den fysiske verden kan hjælpe virksomheder, der har nået

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

    29.03.2023

  • Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

    29.03.2023

  • Dansk innovation får topplacering

    29.03.2023

  • Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

    28.03.2023

  • Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

    28.03.2023

  • Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

    28.03.2023

  • Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

    28.03.2023

  • Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

    22.03.2023

  • Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

    22.03.2023

  • Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

    22.03.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik