• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

InnovationVand og spildevand21. 03. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Ét-trins løsning til at fjerne og nedbryde PFAS

InnovationVand og spildevand21. 03. 2023 By Helle Friemann Nielsen

På Aarhus Universitet arbejder 12 forskere på at udvikle en bæredygtig teknologi, der ved hjælp af biomasse og sollys skal indfange og nedbryde PFAS i ét samlet, simpelt trin. Målet er et biokul-filter, der regenererer sig selv og som kan installeres fx ved drikkevandsboringer eller rensningsanlæg

Forskningsgruppen Water Engineering Innovation, Aarhus Universitet. Foto: Marjun Danielsen.

-Vi har udviklet flere forskellige metoder, der kan indfange og nedbryde PFAS. Nu er vi ved at samle teknologierne i et samlet design. Vi er det eneste sted i Danmark, der arbejder på en ét-trins løsning til at indfange, opkoncentrere og nedbryde PFAS i én arbejdsgang.
Sådan siger lektor Zongsu Wei, der leder forskningsgruppen Water Engineering Innovation på Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi. Her arbejder 12 af universitetets forskere på at udvikle en miljøvenlig, cirkulær teknologi, der ved hjælp af restbiomasse fra landbruget og solens eget lys kan indfange og derefter nedbryde PFAS i én samlet løsning.
Og det er ikke nogen let opgave: Ordet PFAS dækker over en lang række fluorstoffer, der i årtier og stadig den dag i dag bliver benyttet i et utal af produkter lige fra regntøj og byggematerialer til møbler, brandslukkere, solpaneler, gryder, emballage og maling.
Stofferne er kemisk ekstremt stabile, og derfor akkumuleres de kontinuerligt i mennesker og dyr og i øvrigt alle andre steder i naturen.

Stærk kemisk forbindelse
Kemisk består PFAS af alkylforbindelser (kulstofkæder) hvor flere hydrogenatomer er udskiftet med fluoratomer. Og det er særligt den kemiske binding mellem kulstof- og fluoratomer, der er problemet, når det kommer til at nedbryde PFAS, for denne kemiske forbindelse er en af de kraftigste, der findes.
Den stærke kulstof-fluor-binding gør, at fluorerede stoffer ophobes i naturen. Bindingen er så stærk, at den kan holde i mange år, og når flere af stofferne beklageligvis har en række skadelige effekter på mennesker og miljø, så står vi med et miljøproblem.
I Danmark er PFAS-stoffer bl.a. fundet i en lang række drikkevandsboringer, i overfladeskum på havet, i jord på brandøvelses-pladser og i en lang række andre steder som eksempelvis i økologiske æg.
Det er ikke muligt at fjerne PFAS fra alt, men man arbejder på at fjerne PFAS fra grundvandet i de drikkevandsboringer, der er forurenet med stofferne.

Selvrensende, permanent løsning
Miljøstyrelsen fastsatte i 2022 en grænseværdi for grundvand for fire udvalgte, særligt problematiske PFAS-stoffer på to nanogram per liter. Det betød eksempelvis, at samtlige vandboringer i Fanø Kommune ikke overholdt grænseværdierne, hvorfor kommunen måtte installere et midlertidigt filter.
De mest gængse måder at filtrere drikkevand for PFAS i dag er via filtrering med enten aktivt kul-filter, ionbytnings-filter eller med en specialdesignet membran. Alle disse muligheder filtrerer PFAS fra vandet, men destruerer ikke PFAS. Filtrene er derfor alle midlertidige, idet de skal sendes til forbrænding for at destruere det akkumulerede PFAS eller ender på lossepladser.
Den løsning, som forskningsgruppen Water Engineering Innovation på Aarhus Universitet arbejder på, er ikke midlertidig, men permanent.
Målet er et filter, der konstant indfanger og nedbryder PFAS og regenererer sig selv, og som kan installeres f.eks. ved drikkevandsboringer eller ved rensningsanlæg.

Katalysator og filter
Teknologien har forskningsgruppen bevist i lab-skala. Deres filter kan indfange PFAS og derefter nedbryde stofferne via en metallisk fotokatalysator, der består af titanium dioxid og en række overgangsmetaller. Metal-katalysatorerne er fikseret på et membranfilter, og processen starter, når metallerne udsættes for UV-lys.
-Herved bliver metallernes elektroner exciteret. Det betyder, at de springer op i et højere energiniveau. Når det sker, åbner vi pludselig op for kemiske reaktioner, der ellers ikke normalt ville ske. Vi skaber frie radikaler, som er super-reaktive ioner, der kan angribe de kulstof-fluor-bindinger, der ellers er så svære at nedbryde. Samtidig skaber processen reduktive forhold, der bidrager til den samlede nedbrydning af PFAS, siger Allyson Leigh Junker, der er ph.d.-studerende i Water Engineering Innovation gruppen, og som netop arbejder med den fotokatalytiske del af teknologien.
Ph.d.-studerende Charlotte Skjold Qvist Christensen, der ligeledes er en del af gruppen, arbejder med selve filteret.
I dag benytter man ofte et filter af aktiveret kul, men Charlotte arbejder på at udvikle et filter af biokul.
-Biokul er en analog til aktiveret kul, men er produceret af restbiomasse, oftest fra landbruget. Det kan eksempelvis produceres af halm. Denne gennemgår en termokemisk omdannelse i et iltfattigt miljø, som omdanner biomassen til en slags kulpulver. Processen transformerer strukturen af lignocellulosen i biomassen, og gør det til en slags bæredygtig udgave af aktiveret kul, for kulstoffet, som produktet består af, er det, som planterne tidligere har opfanget fra atmosfæren, siger hun.

Procesoptimering
Det særlige ved aktiveret kul i modsætning til biokul, er imidlertid at aktiveret kul har et enormt stort overfladeareal, der giver stoffet en ekstremt god adsorptionsevne. Charlotte arbejder på at øge biokullets overfladeareal for at give materialet de samme gode egenskaber som aktiveret kul.
-Vi er oppe på ca. 600 kvadratmeter overfladeareal pr gram, og dermed nærmer vi os kraftigt aktiveret kul. Jo større areal jo bedre, for jo mere PFAS kan binde sig til overfladen, fortsætter hun.
PFAS binder sig til overfladen via hydrofobiske interaktioner og gennem elektrostatisk tiltrækning. Charlotte arbejder på yderligere at forbedre bindingen via disse mekanismer ved at modificere overfladekemien af biokul.
Tilsammen skal filteret med fikserede fotokatalysatorer kunne fjerne al PFAS fra gennemstrømmende vand. Teamet har i lab-skala indtil videre demonstreret, at filteret kan fjerne over 99 pct. PFAS og at fotokatalysatorerne kan nedbryde 53 pct.
-Så nu arbejder vi på at optimere fotokatalysatoren, finde ud af hvilke metaller, der virker bedst, under hvilke forhold osv., uddyber Allyson Leigh Junker.
-Og så skal vi teste teknologien i renset spildevand. Derefter designer vi en samlet flowreaktor og tester projektet i pilotskala. Forhåbentlig kan det hele integreres i fuld skala i løbet af tre til fire år, tilføjer Zongsu Wei afslutningsvis.

Ph.d.-studerende Charlotte Skjold Qvist Christensen (tv), adjunkt Zongsu Wei (midt) og ph.d.-studerende Allyson Leigh Junker (th), alle en del af forskningsgruppen Water Engineering Innovation på Aarhus Universitet, der arbejder på en simpel, bæredygtig måde til at komme PFAS til livs. Foto: Nicolai Hildebrand.

Skrevet i: Innovation, Vand og spildevand

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

MiR fejrer 10-års jubilæum med fortsat global vækst

AktueltNavnenytRobotter31. 05. 2023

Som førende global producent af autonome mobile robotter tager Mobile Industrial Robots nye skridt for at levere fleksibel, brugervenlig og omkostningseffektiv automatisering af intern logistik til store multinationale kunder over hele verden. For mindre end blot et årti siden var tanken om

Vakuum sikrer miljøvenlig lastning og losning af tankskibe i Gøteborg Havn

Energi og miljøOffshore og marineTop31. 05. 2023

130 direkte tjenester til destinationer i Europa, Asien, Mellemøsten, Afrika og Nordamerika: Gøteborg Havn er den største i Skandinavien og porten til verden for en stor del af den svenske industri. Mere end 11.000 skibe anløber havnen hvert år, herunder mange tankskibe. Målet under lastning og

Standarder klæder dig på til den nye maskinforordning

AktueltBranchenytMaskiner og anlægMesser og møder31. 05. 2023

Den kommende maskinforordning, der forventes at blive godkendt i juni, får betydning for alle, der arbejder med robotter og maskiner. Der findes en lang række standarder, der gør det lettere at leve op til de nye krav. Maskindirektivet har gennemgået en omfattende revision og bliver snart

Roberta Nelson Shea fra Universal Robots modtager prestigefyldt robotpris for sit bidrag til robotsikkerhed

NavnenytRobotter30. 05. 2023

For anden gang inden for fem år er en nøgleperson hos Universal Robots blevet tildelt verdens mest prestigefyldte robotpris, nemlig Joseph F. Engelberger Robotics Award, der ofte beskrives som robotternes Nobelpris. I fodsporene efter Universal Robots medstifter Esben Østergaard, der modtog

40 år med døre og porte til industrien

Navnenyt30. 05. 2023

I maj fejrede DAN-doors sit 40-års jubilæum som en af de førende europæiske producenter af døre og porte. Virksomheden er beliggende i Stilling ved Skanderborg og her produceres ståldøre og porte helt fra bunden. Ved jubilæet havde omkring 200 gæster valgt at møde op for at fejre virksomheden,

Ny tilgang til Ethernet-kommunikationsmoduler

Automatisering30. 05. 2023

Parker Hannifin har lanceret sin PCH Network Portal på det europæiske marked. Produktet er en ny tilgang til Ethernet-kommunikationsmoduler, der omformer og transformerer maskinens I/O-arkitektur. Eftersom Industry 4.0- og IIoT-baserede industrielle netværk i stigende grad udnytter

Sidste udkald for at nå Danmarks klimamål for 2025

Energi og miljø30. 05. 2023

Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens mål om 50-54 pct. CO2e-reduktion i 2025. Med den nuværende politik er vi på vej mod kun at reducere med ca. 47 pct. og mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner,

Dansk atomkraft skal producere gødning til fremstilling af mad til 45 mio. mennesker

Energi og miljøInnovationMaskiner og anlægTop24. 05. 2023

Copenhagen Atomics, Topsoe, Alfa Laval og Aalborg CSP har indgået et ”memorandum of understanding” med ammoniakproducenten Pupuk Kaltim og Pertamina New and Renewable Energy, som begge er ejet af den indonesiske stat, om at bygge et anlæg til over 20 mia. kr. i Bontang, Indonesien, der kan producere

Nordjysk robotpioner genopstår

AktueltNavnenytRobotter24. 05. 2023

Mindre end en måned efter, at en af Danmarks robotpionerer, Lasse Thomsen måtte kaste håndklædet i ringen som følge af likviditetsmangel, genopstår den nordjyske robotvirksomhed LT Automation nu i et nyt selskab med en regional investorkreds med de nordjyske brødre Lars og Peter Colding-Kristensen i

Bæredygtighedspris uddeles for tredje gang på HI-messen

AktueltEnergi og miljøMesser og møder24. 05. 2023

FN‘s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er udgangspunktet for HI Sustainable Development Award, der for tredje gang uddeles på HI-messen, når denne finder sted 3.-5. oktober 2023 i MCH Messecenter Herning. Prisen, der er sponsoreret af DI Produktion, henvender sig til messens udstillere og blev

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • MiR fejrer 10-års jubilæum med fortsat global vækst

    31.05.2023

  • Vakuum sikrer miljøvenlig lastning og losning af tankskibe i Gøteborg Havn

    31.05.2023

  • Standarder klæder dig på til den nye maskinforordning

    31.05.2023

  • Roberta Nelson Shea fra Universal Robots modtager prestigefyldt robotpris for sit bidrag til robotsikkerhed

    30.05.2023

  • 40 år med døre og porte til industrien

    30.05.2023

  • Ny tilgang til Ethernet-kommunikationsmoduler

    30.05.2023

  • Sidste udkald for at nå Danmarks klimamål for 2025

    30.05.2023

  • Dansk atomkraft skal producere gødning til fremstilling af mad til 45 mio. mennesker

    24.05.2023

  • Nordjysk robotpioner genopstår

    24.05.2023

  • Bæredygtighedspris uddeles for tredje gang på HI-messen

    24.05.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik