• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltInnovationNavnenyt19. 03. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Dansk forsker skal være med til at udforme fremtidens rumstation

AktueltInnovationNavnenyt19. 03. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Den internationale rumstation ISS skal snart på pension, og som erstatning kommer blandt andet rumstationen Gateway i kredsløb om månen. Adjunkt Simon Vilms Pedersen fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet (SDU) skal som den eneste dansker sidde med i et af de paneler, der skal anbefale, hvilke teknologier der bør være ombord.

Simon Vilms Pedersen, adjunkt på Det Tekniske Fakultet på SDU. Foto: SDU.

Siden 1998 har rumstationen ISS kredset rundt om jorden i 400 kilometers højde og gjort det muligt for astronauter fra hele verden at udforske, hvad det vil sige at arbejde og leve i rummet.
Men i 2030 er det slut. Her er det planlagt, at den internationale rumstation skal på pension og styrte ned et sted langt ude på havet.
Én af de rumstationer, der kommer til at erstatte ISS, er Lunar Gateway – eller bare Gateway –som skal sendes i kredsløb om månen mere end 300.000 kilometer fra jordens overflade.
Lige nu arbejder det europæiske rumagentur ESA sammen med NASA, det japanske JAXA, det canadiske rumagentur og De Forenede Arabiske Emiraters rumcenter om at udvikle og planlægge opsendelsen af den nye rumstation.
Det arbejde er den danske forsker Simon Vilms Pedersen inviteret med til at deltage i.
Han er adjunkt på Det Tekniske Fakultet på SDU og forsker bl.a. i brugen af spektroskopi og billeddannelsesteknikker i rummet. Og så er han blevet udpeget af ESA til at sidde i et panel – et såkaldt Facility Definition Team – der skal komme med anbefalinger til, hvilke teknologier og videnskabelige faciliteter, der bør være ombord på et af de ESA-ledede moduler på Gateway.
-Inden man rent faktisk bygger rumstationen og faciliteterne ombord, er man nødt til at definere de videnskabelige mål. Altså hvad skal man kunne deroppe? siger Simon Vilms Pedersen.
-Det er vi nogle forskere fra forskellige fagmiljøer, som skal være med til at finde ud af. Det er en spændende, men også lidt nervepirrende opgave.

Mere end en mellemstation til Mars
Gateway kommer til at være en markant anderledes rumstation end ISS.
I og med at den ligger meget længere ude i rummet, vil den kunne fungere som en mellemstation for missioner til månens overflade, men også længere ud til fx Mars.
Også rent forskningsmæssigt giver det nogle helt andre muligheder at være så langt fra jorden, forklarer Simon Vilms Pedersen.
-ISS ligger i det, vi kalder Low Earth Orbit. Det vil sige, at den stadigvæk er inden for jordens magnetosfære, som skærmer for nogle af de forhold, der er længere ude i rummet, siger forskeren.
-Gateway kommer til at bruge en stor del af tiden uden for magnetosfæren – tættere på noget, der minder om Deep Space – og det gør det muligt at teste udstyr, materialer og biologiske systemer under mere reelle forhold, der er i rummet. Det kan man nemlig ikke simulere fuldstændigt her på jorden.

Kan også bruges på jorden
Det panel, Simon Vilms Pedersen er blevet en del af, hedder METIS.
Det er et akronym for Multifunctional Exposure Test Bed In Deep Space, og det bliver netop et slags rumlaboratorium til virkelighedsnære Deep Space-forsøg.
-Selve modulet bliver ikke meget større end et badekar og kommer til at veje nogenlunde det samme som 25 liter mælk, men den kommer til at muliggøre banebrydende forskning, fortæller Simon Vilms Pedersen.
Først og fremmest kan testmodulet gøre os klogere på rummet.
-Det handler om at stille en grundlæggende nysgerrighed og fascination af rummet. Hvordan opfører materialer og organismer sig, når de kommer langt væk fra jorden? Og hvad kan vi mennesker holde til? siger han.
Men det bliver også helt nødvendig viden, hvis mennesket en dag skal foretage rejse langt ud i rummet og måske endda leve i rummet.
-Og så viser det sig faktisk ret ofte, at det, vi lærer fra rummet, også kan bruges hernede på jorden, tilføjer forskeren.
Efter planen skal de første moduler af Gateway sendes op i 2028, og herefter skal flere og flere elementer føjes til.
METIS’ arbejde kommer til at løbe det næste halve år frem, hvorefter panelet vil præsentere deres anbefalinger.

Skrevet i: Aktuelt, Innovation, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

De tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er fundet

AutomatiseringMesser og møderRobotterTop16. 06. 2025

Årets tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er nu fundet. De har det til fælles, at de fastholder eller hjemtager produktion til Danmark gennem intelligent brug af robotteknologi og automation. Ifølge juryen demonstrerer de tre virksomheder markante produktivitetsstigninger og sætter

DM i 3D-print og AM Summit 2025 afholdes på hi-messen

AktueltAutomatiseringMesser og møder16. 06. 2025

Der skal dystes i avanceret 3D-print-teknologi, når hi-messen til efteråret danner ramme om DM i 3D-print for erhvervsskoleelever. Mesterskabet er en del af messens 3D TECH-område, der blandt andet også rummer Dansk AM Hub, som andetsteds på messen som noget nyt forestår AM Summit. Den

Støtte til danske drone- og robotvirksomheder

AktueltNavnenytRobotter16. 06. 2025

Fra redningsoperationer til miljøovervågning - seks danske virksomheder har modtaget støtte i første runde af nyt APUS-program. Der er gode nyheder til seks danske små og mellemstore virksomheder, som udvikler ubemandede systemer.Med APUS-programmet ønsker Odense Robotics og CenSec at hjælpe

Ny aftale gør genanvendt stål til en fast del af fremtidens Volvo-modeller

Energi og miljøNavnenyt16. 06. 2025

Volvo Cars har underskrevet en ny aftale med det svenske stålfirma SSAB om levering af højkvalitets genbrugsstål fra 2025. Volvo Cars er den første bilproducent, der underskriver en leveringsaftale om genanvendt stål til serieproduktion. Aftalen er en udvidelse af et i forvejen langvarigt

100 procent bemandingsfri butik baseret på AI og sensorer

AutomatiseringNavnenyt16. 06. 2025

Danmark får sin første 100 procent bemandingsfri håndværkerbutik. Det sker, når Lemvigh-Müller lancerer et mobilt bemandingsfrit butikskoncept baseret på kunstig intelligens og sensorer, som kommer til at spare tid på landets største byggepladser. Med en kombination af kunstig intelligens,

Roima Intelligence køber TilliT for at styrke global ekspansion og intelligent produktion

AutomatiseringNavnenyt16. 06. 2025

Roima Intelligence, en førende nordisk virksomhed inden for industrielt software, har opkøbt TilliT, en australsk pioner inden for digital produktionsudførelse, som led i sin fortsatte internationale ekspansionsstrategi. Opkøbet styrker Roimas portefølje af softwareløsninger og forbedrer

Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

BranchenytTop12. 06. 2025

Eksportbarometeret er på det laveste niveau siden energikrisen i 2022. Toldsatser og usikkerhed om den globale samhandel fylder for eksportørerne. Optimismen blandt de danske eksportører ligger på et meget lille sted, når man ser resultaterne af den nyeste Eksportbarometer-undersøgelse

HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

AktueltMesser og møder12. 06. 2025

Interessen for at udstille på årets HI-messe er stor, og der er rift om pladserne i alle messens vidt forskellige haller. HI-messen, der nyder godt af opbakning fra såvel nye som velkendte udstillere, finder sted i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober 2025. Standene på HI Tech &

Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

AktueltVand og spildevand12. 06. 2025

Gennem spildevandsanalyse har Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet på vegne af Sundhedsstyrelsen målt danskernes forbrug af bl.a. opioider, alkohol og kokain. Flere resultater overrasker forskerne bag undersøgelsen, som er et initiativ under regeringsudspillet Ungdom uden

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

BranchenytNavnenyt12. 06. 2025

Nyt nationalt kompetencecenter for genfremstilling skal hjælpe danske virksomheder med at forvandle udtjente produkter til nye forretningsmuligheder. Danmarks Tekniske Universitet og Industriens Fond er gået sammen om centret, der skal lukke et hul i dansk indsats for genfremstilling. Der skal

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • De tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er fundet

    16.06.2025

  • DM i 3D-print og AM Summit 2025 afholdes på hi-messen

    16.06.2025

  • Støtte til danske drone- og robotvirksomheder

    16.06.2025

  • Ny aftale gør genanvendt stål til en fast del af fremtidens Volvo-modeller

    16.06.2025

  • 100 procent bemandingsfri butik baseret på AI og sensorer

    16.06.2025

  • Roima Intelligence køber TilliT for at styrke global ekspansion og intelligent produktion

    16.06.2025

  • Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

    12.06.2025

  • HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

    12.06.2025

  • Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

    12.06.2025

  • Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik