• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltAutomatisering22. 03. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

AktueltAutomatisering22. 03. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Naturbrande i Europa er blevet hyppigere og mere intense i takt med klimaforandringerne. Tre virksomheder – heriblandt to danske – går nu sammen om at udvikle en droneløsning med kunstig intelligens, der skal give brandmænd bedre odds til at vinde kampen mod flammerne.

Foto: freepik.com.

35.340 km2. Så meget skov og natur er gået op i flammer i Europa de sidste seks år. Det svarer til et areal, der er større end Belgien, og det har fatale konsekvenser for mennesker, dyreliv og økonomien i de områder, som det rammer.
Den danske virksomhed Robotto har siden 2019 arbejdet på en dronebaseret løsning til brandmænd, der kan reducere problemet, og nu går de sammen med Teknologisk Institut og det spanske dronefirma FuVeX for at udvide og styrke hjælpeværktøjet.
Det nye partnerskab vil gøre dette ved at udvikle en langtrækkende droneløsning, der kan overvåge små, aktive glødesteder og aktive flammer i stor skala – samtidig med at levere kort over brande i realtid til beredskabet i løbet af både dagen og natten.
-At forsyne brandmænd med vigtige missionsdata i realtid har længe været i fokus hos Robotto, og vi er glade for nu at arbejde sammen med FuVeX og Teknologisk Institut for at kunne levere langtrækkende, luftbaseret indsigt til brandmænd døgnet rundt og udvide vores system til også at omfatte detektion af mennesker og placering af udstyr, siger Kenneth Richard Geipel, der er medstifter og CEO i Robotto.
Det dansk-spanske samarbejde er navngivet FireDragon, og har netop modtaget 6,7 millioner kroner fra det EU-støttede innovationsprogram Eurostars.

Skjulte ildlommer
Naturbrande er en normal del af skovens livscyklus, men i de senere år er brandene blevet varmere, hyppigere og sværere at kontrollere.
I 2021 blev der på verdensplan udledt omkring 1,76 gigaton CO2 til atmosfæren fra naturbrande. For at sætte det i perspektiv er det mere end halvdelen af den samlede, årlige emission fra EU. De økonomiske omkostninger af skovbrandene i EU i 2022 alene er estimeret til omkring 15 milliarder kroner.
Derfor er de tre innovationspartnere i FireDragon enige: Det er afgørende at give brandmændene en effektiv, intelligent robotløsning til deres værktøjskasse.
-Brandmænd bruger i dag allerede droner, men hovedsageligt blot som simple kameraer. Vi ser et behov og en mulighed for at udvikle dronen fra bare at være et øje i luften til også at levere hurtig, operationel information gennem en kombination af nyeste teknologiplatforme, sensorer og kunstig intelligens, siger Jeshith Damsbo Anandasubramaniam, som er specialist hos Teknologisk Institut.
Droneløsningen vil eksempelvis automatisk kunne spotte skjulte ildlommer, som ser døde ud, men som kan flamme op igen senere.
-At håndtere brande, når de er små, er enormt mere ressourceeffektivt end at håndtere dem, når de allerede raser. Det gør også brandslukningsarbejdet mindre farligt, tilføjer Jeshith Damsbo Anandasubramaniam.

Natten er afgørende
På grund af stigende temperaturer og tørke er naturbrandene mere og mere intense og har en tendens til ikke at ”dø ned” om natten. Der er i øjeblikket ingen metode til at indsamle branddata under dårlige lysforhold, men da FireDragon anvender termisk billeddannelse, vil løsningen være den første til at give et fuldstændigt billede af branden om natten.
-Vi ved med sikkerhed, at ødelæggelserne forårsaget af skovbrande kun vil stige i de næste år. Derfor er vi nødt til at forsyne nødtjenester med pålidelig og letanvendelig droneteknologi til al slags vejr for at beskytte europæiske samfund mod denne katastrofe, siger Carlos Matilla Codesal, der er stifter af dronevirksomheden FuVeX i Spanien.
Første skridt i projektet er at gå i dialog med brandmænd og beredskabsstyrelser i både Danmark og Spanien, så teknologien og brugergrænsefladen opfylder deres reelle behov.

Drone-typen her – som kan lette og lande vertikalt – skal udstyres med sensorer, hvis data skal bearbejdes med kunstig intelligens. Foto: FuVeX.


Skrevet i: Aktuelt, Automatisering

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

MiR fejrer 10-års jubilæum med fortsat global vækst

AktueltNavnenytRobotter31. 05. 2023

Som førende global producent af autonome mobile robotter tager Mobile Industrial Robots nye skridt for at levere fleksibel, brugervenlig og omkostningseffektiv automatisering af intern logistik til store multinationale kunder over hele verden. For mindre end blot et årti siden var tanken om

Vakuum sikrer miljøvenlig lastning og losning af tankskibe i Gøteborg Havn

Energi og miljøOffshore og marineTop31. 05. 2023

130 direkte tjenester til destinationer i Europa, Asien, Mellemøsten, Afrika og Nordamerika: Gøteborg Havn er den største i Skandinavien og porten til verden for en stor del af den svenske industri. Mere end 11.000 skibe anløber havnen hvert år, herunder mange tankskibe. Målet under lastning og

Standarder klæder dig på til den nye maskinforordning

AktueltBranchenytMaskiner og anlægMesser og møder31. 05. 2023

Den kommende maskinforordning, der forventes at blive godkendt i juni, får betydning for alle, der arbejder med robotter og maskiner. Der findes en lang række standarder, der gør det lettere at leve op til de nye krav. Maskindirektivet har gennemgået en omfattende revision og bliver snart

Roberta Nelson Shea fra Universal Robots modtager prestigefyldt robotpris for sit bidrag til robotsikkerhed

NavnenytRobotter30. 05. 2023

For anden gang inden for fem år er en nøgleperson hos Universal Robots blevet tildelt verdens mest prestigefyldte robotpris, nemlig Joseph F. Engelberger Robotics Award, der ofte beskrives som robotternes Nobelpris. I fodsporene efter Universal Robots medstifter Esben Østergaard, der modtog

40 år med døre og porte til industrien

Navnenyt30. 05. 2023

I maj fejrede DAN-doors sit 40-års jubilæum som en af de førende europæiske producenter af døre og porte. Virksomheden er beliggende i Stilling ved Skanderborg og her produceres ståldøre og porte helt fra bunden. Ved jubilæet havde omkring 200 gæster valgt at møde op for at fejre virksomheden,

Ny tilgang til Ethernet-kommunikationsmoduler

Automatisering30. 05. 2023

Parker Hannifin har lanceret sin PCH Network Portal på det europæiske marked. Produktet er en ny tilgang til Ethernet-kommunikationsmoduler, der omformer og transformerer maskinens I/O-arkitektur. Eftersom Industry 4.0- og IIoT-baserede industrielle netværk i stigende grad udnytter

Sidste udkald for at nå Danmarks klimamål for 2025

Energi og miljø30. 05. 2023

Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens mål om 50-54 pct. CO2e-reduktion i 2025. Med den nuværende politik er vi på vej mod kun at reducere med ca. 47 pct. og mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner,

Dansk atomkraft skal producere gødning til fremstilling af mad til 45 mio. mennesker

Energi og miljøInnovationMaskiner og anlægTop24. 05. 2023

Copenhagen Atomics, Topsoe, Alfa Laval og Aalborg CSP har indgået et ”memorandum of understanding” med ammoniakproducenten Pupuk Kaltim og Pertamina New and Renewable Energy, som begge er ejet af den indonesiske stat, om at bygge et anlæg til over 20 mia. kr. i Bontang, Indonesien, der kan producere

Nordjysk robotpioner genopstår

AktueltNavnenytRobotter24. 05. 2023

Mindre end en måned efter, at en af Danmarks robotpionerer, Lasse Thomsen måtte kaste håndklædet i ringen som følge af likviditetsmangel, genopstår den nordjyske robotvirksomhed LT Automation nu i et nyt selskab med en regional investorkreds med de nordjyske brødre Lars og Peter Colding-Kristensen i

Bæredygtighedspris uddeles for tredje gang på HI-messen

AktueltEnergi og miljøMesser og møder24. 05. 2023

FN‘s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er udgangspunktet for HI Sustainable Development Award, der for tredje gang uddeles på HI-messen, når denne finder sted 3.-5. oktober 2023 i MCH Messecenter Herning. Prisen, der er sponsoreret af DI Produktion, henvender sig til messens udstillere og blev

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • MiR fejrer 10-års jubilæum med fortsat global vækst

    31.05.2023

  • Vakuum sikrer miljøvenlig lastning og losning af tankskibe i Gøteborg Havn

    31.05.2023

  • Standarder klæder dig på til den nye maskinforordning

    31.05.2023

  • Roberta Nelson Shea fra Universal Robots modtager prestigefyldt robotpris for sit bidrag til robotsikkerhed

    30.05.2023

  • 40 år med døre og porte til industrien

    30.05.2023

  • Ny tilgang til Ethernet-kommunikationsmoduler

    30.05.2023

  • Sidste udkald for at nå Danmarks klimamål for 2025

    30.05.2023

  • Dansk atomkraft skal producere gødning til fremstilling af mad til 45 mio. mennesker

    24.05.2023

  • Nordjysk robotpioner genopstår

    24.05.2023

  • Bæredygtighedspris uddeles for tredje gang på HI-messen

    24.05.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik