• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltInnovation18. 05. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Dansk-britisk raket med 3D printede motorer og biobrændsel

AktueltInnovation18. 05. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Den dansk-britiske raketvirksomhed Orbex med base i både det nordlige Skotland og på den københavnske vestegn har løftet sløret for, hvordan deres micro-launcher Prime ser ud på den specialbyggede affyringsrampe i Skotland. Prime fra Orbex er den første af en ny generation af europæiske løfteraketter, der skaber helt nye muligheder for opsendelse af satellitter.

En micro-launcher er en letvægtsraket, der kan transportere små satellitter til lav jordskredsløb. Prime er den første micro-launcher udviklet i Europa, der er så langt i udviklingsprocessen, at den nu kan blive vist frem for omverdenen. Det bliver også første gang, at der skal opsendes raketter fra britisk jord.
Den 19 meter lange raket er udviklet og designet både i Orbex’ hovedkvarter i den skotske by Forres og virksomhedens danske afdeling i Hvidovre.
Prime er en totrinsraket med syv fuldt 3D-printede motorer. Udviklingen og designet af raketten har Kristian von Bengtson, grundlægger og udviklingschef i Orbex, stået for sammen med Jonas Bjarnø, CTO i Orbex, og omkring 25 kollegaer fra den danske afdeling.
-Det har indtil videre været en fantastisk rejse og et utroligt samarbejde med et dedikeret og dygtigt hold. Vi er stolte over at præsentere, hvad vi mener er en game changer for adgangen til rummet, siger Kristian von Bengtson.
Offentliggørelsen er en stor milepæl og betyder, at Orbex nu går ind i en ny fase, hvor der er fokus på test, generalprøver af raketopsendelser og udvikling og optimering af ydeevne, fortæller Chris Larmour, CEO i Orbex.
-Afsløringen viser med al tydelighed, hvor langt vi er nået i udviklingen. Set udefra kan Prime se ud som en ganske almindelig raket, men på indersiden er Prime som ingen anden.

Biobrændstof og fokus på genanvendelse
Seks af motorerne driver i første etape raketten igennem atmosfæren og op i en højde på omkring 80 kilometer, mens den sidste får Prime op i lav jordkredsløb. Her vil Prime levere de medbragte kommercielle satellitter, der sendes i kredsløb om Jorden.
Som noget helt unikt for en kommerciel raketvirksomhed bruger Orbex Prime udelukkende biobrændsel, hvilket mindsker rakettens CO2-udledning betydeligt i forhold til konkurrenter i resten af verden. En undersøgelse fra University of Exeter viser, at Prime producerer 96 procent mindre CO2-udledning på en affyring end sammenlignelige opsendelsessystemer, der bruger fossilt brændstof.

Prime er også genanvendelig og er blevet konstrueret, så den ikke efterlader vragrester hverken i rummet eller på Jorden.
-Prime er udviklet med både den nyeste teknologi og materialer, som nu giver os en markant fordel med hensyn til produktion, performance og funktionalitet. Samtidig har vi investeret i at have al produktion inhouse, der giver os maksimal kontrol over udviklingen og mindst muligt afhængighed af eksterne kræfter, siger Kristian von Bengtson.
-For at opnå den ønskede ydeevne og miljømæssige bæredygtighed, som vi ønskede fra en raket egnet til det 21. århundrede, var vi nødt til at innovere på en lang række områder – brændstof med lav CO2-udledning, fuldt 3D-printede motorer, letvægts-brændstoftanke og en ny genanvendelses-teknologi, siger Chris Larmour.

Stor efterspørgsel
Afsløringen af Prime skaber ikke kun begejstring hos Orbex, men også hos det europæiske rumagentur, ESA.
-Jeg er dybt imponeret over, hvor hurtigt Orbex’ Prime-raket er blevet udviklet. Og jeg er lige så imponeret over teknologien i forhold til udledningen af CO2, der er blevet brugt, siger Josef Aschbacher, generaldirektør, ESA.
Efterspørgslen på micro-launchers som Prime er steget i takt med udviklingen af nye, små satellitter. Hvor større raketter har små satellitter som sekundær last, der ofte flyttes til senere opsendelser, giver Prime virksomhederne en service, der er målrettet og dedikeret til lige præcis deres ønsker.
Opsendelsen af Prime vil ske fra Orbex’ nye rumhavn Space Hub Sutherland på den skotske nordkyst, der senere på året bliver den første europæiske rumhavn i drift. Space Hub Sutherland er også den første rumhavn, der har forpligtet sig til at være CO2-neutral både under konstruktionen og i drift.

Skrevet i: Aktuelt, Innovation

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

InnovationMaskiner og anlægTop29. 03. 2023

Et forskningsprojekt skal gøre op med stigende omkostninger til vedligehold og reparation af kritisk infrastruktur. Projektet CorroSense arbejder på konstant overvågning af korrosion på store betonkonstruktioner ved hjælp af et trådløst sensornetværk, der kan forsyne sig selv med energi.

Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

AktueltAutomatiseringNavnenyt29. 03. 2023

Vi befinder os midt i en biodiversitetskrise, og konsekvenserne kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke gør noget ved det. Nu skal Syddansk Universitet stå i spidsen for det interdisciplinære forskningsnetværk WildDrone, der vil undersøge, hvordan autonome droner kan bruges til

Dansk innovation får topplacering

AktueltInnovationNavnenyt29. 03. 2023

Vestas, Novozymes og Topsoe har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger sidste år. 3Shape, der producerer 3D-scannere til tandlægeindustrien, blander sig for første gang med de største virksomheder i Danmark. Danske

Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

Navnenyt28. 03. 2023

Automations- og ingeniørvirksomheden Unimec A/S vil fortsætte fire års fremgang med leveringer til pharma- og medicoindustrien. I løbet af to år skal pharma udgøre minimum 30 procent af virksomheden og omsætte for 15 millioner kroner om året. Erobring af store markedsandele og 30 procent af

Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

Energi og miljøNavnenyt28. 03. 2023

Alfa Laval, herunder koncernens fem danske selskaber, er nu en del af First Movers Coalition (FMC), som er et globalt initiativ lanceret af World Economic Forum. Initiativet er en koalition af virksomheder, der forener deres købekraft for at understøtte dekarboniseringen inden for en række

Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

AutomatiseringProcesteknologi28. 03. 2023

Sick A/S udvider nu med varianter af sensorer indeholdende den prisvindende ROCC-teknologi i serien 3D-streamingkamera Ruler3000. I sensorerne anvendes markedets hurtigste 3D-CCD-chip som byggesten, og de leveres indbygget i en fabrikskalibreret mekanisk konstellation med den lynhurtige chip og en

Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

Messer og møderProcesteknologi28. 03. 2023

Emerson bringer sine nyeste væskestyrings- og pneumatikløsninger samt sit ekspert-team direkte ud til kunderne via deres mobile, interaktive servicecenter i løbet af den kommende tid. Emersons mobile roadshow vil besøge kunder i 19 europæiske lande, herunder nye destinationer i Litauen, Rumænien og

Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

NavnenytRobotterTop22. 03. 2023

Et nyt forskningsprojekt på Center for Large Structure Production (LSP) på Syddansk Universitet har fået en bevilling på godt 13 millioner kroner til at udvikle en mobil robotkran, der bl.a. kan svejse. Sådan én kan nemlig blive nødvendig i disse tider med massiv mangel på svejsere, hvis vi skal nå

Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Naturbrande i Europa er blevet hyppigere og mere intense i takt med klimaforandringerne. Tre virksomheder – heriblandt to danske – går nu sammen om at udvikle en droneløsning med kunstig intelligens, der skal give brandmænd bedre odds til at vinde kampen mod flammerne. 35.340 km2. Så meget skov

Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Nye forretningsmæssige udfordringer og nye teknologiske muligheder betyder, at Spatial Computing bliver en banebrydende teknologi. Det forudser Bill Vass, Global Chief Technology Officer hos Amazon Web Services. Virtuelle kopier af den fysiske verden kan hjælpe virksomheder, der har nået

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

    29.03.2023

  • Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

    29.03.2023

  • Dansk innovation får topplacering

    29.03.2023

  • Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

    28.03.2023

  • Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

    28.03.2023

  • Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

    28.03.2023

  • Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

    28.03.2023

  • Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

    22.03.2023

  • Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

    22.03.2023

  • Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

    22.03.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik