• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringBranchenytNavnenyt12. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Danmarks har fået et forskningscenter for kunstig intelligens

AutomatiseringBranchenytNavnenyt12. 05. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Udvikling af kunstig intelligens, som gavner befolkningen, kræver et tæt samarbejde mellem forskere, beslutningstagere og virksomheder. Netop sådan et samarbejde blev søsat fredag den 9. maj med Danmarks nye forskningscenter for kunstig intelligens – CAISA.

CAISA’s chefforskere er: (øverst fra venstre) Rebecca Adler-Nissen, Serge Belongie, Roman Jurowetzki, Sune Lehmann, Stine Lomborg, (nederst fra venstre) Thomas B. Moeslund, Morten Axel Pedersen, Helene Friis Ratner, Anna Rogers, Anders Søgaard.

-Det Nationale Center for AI i Samfundet – CAISA – vil samle nogle af landets førende AI-forskere for at kortlægge, hvordan vi i et demokrati som Danmark bedst udvikler og håndterer kunstig intelligens. Københavns Universitet får sammen med Aalborg Universitet en ledende rolle i centeret, som også omfatter Aarhus Universitet, DTU og ITU.
-I CAISA skal vi forske og rådgive i, hvordan vi bedst kan navigere i den rivende udvikling. Det kræver alle hjerner på dæk, og derfor sætter vi gang i en række aktiviteter, hvor vi sammen kan lære af erfaringer og bygge videre på den seneste forskning og igangværende initiativer, fortæller professor Rebecca Adler-Nissen, som skal lede centeret.

AI skal gavne folket
CAISA kan blive “AI’s svar på Statens Serum Institut”, som centerets chefforskere formulerer det.
-Vi er et nationalt konsortium i tæt samarbejde med Pionercenteret for Kunstig Intelligens. Vi arbejder tværfagligt, fordi det ikke er nok at forstå de tekniske aspekter eller undersøge menneskelige og samfundsmæssige betydninger. Det er nødvendigt, at vi gør begge dele – på samme tid, understreger CAISA’s viceleder, Thomas B. Moeslund fra Aalborg Universitet.
Forskningscenteret vil samle forskerkolleger, søsterinitiativer og stærke forskningsmiljøer på tværs af Danmark og udlandet – og ikke mindst samarbejde bredt med og rådgive den offentlige og private sektor.
-Kunstig intelligens spiller allerede en afgørende rolle i et geopolitisk perspektiv og er essentiel for Europas konkurrenceevne. Det er afgørende, at vi kommer med helt i front og ikke lader Kina og USA løbe med alle de gode ideer, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, som deltager ved CAISA’s åbningskonference.
Hun uddyber:
-Men det er samtidig helt afgørende, at vi tænker over, hvordan vi vil implementere de her teknologier i vores samfund. Hvilke etiske dilemmaer, de kommer med. Med CAISA tager vi et vigtigt skridt imod mere information, mere viden og dermed bedre beslutninger, når det kommer til kunstig intelligens.

Sigter mod månen – på ansvarlig vis
Selvom mulighederne med kunstig intelligens er enorme, handler det nu om at få teknologien omsat til konkret værdi. CAISA skal spille en væsentlig rolle ved at bygge bro mellem forskning og praktisk anvendelse, understreger digitaliseringsminister Caroline Stage, som deltog i åbningskonferencen.
-Danmark har et stærkt digitalt fundament, men vi har manglet et sted, hvor vi for alvor samler kræfterne og går fra snak til handling. I december lancerede regeringen en ny strategisk indsats for kunstig intelligens, hvor vi præsenterede tankerne bag et nyt center for kunstig intelligens. Vi har nemlig talt nok om AI’s potentiale – nu skal vi have fokus på at høste værdien af den nye teknologi, siger hun og fortsætter:
-Med CAISA får vi et vigtigt samlingspunkt, hvor forskning møder virkelighed, og hvor vi sammen kan bringe AI i spil dér, hvor det skaber reel værdi: i virksomheder, i den offentlige sektor og i danskernes hverdag. Det er sådan, vi gør AI til noget, der rykker og gør en forskel, understreger Caroline Stage.
Ambitionerne er tårnhøje hos CAISA – ikke kun på Danmarks vegne, men på Europas. Derfor igangsætter centeret også langsigtede forskningsprojekter, såkaldte moonshots, der udforsker nye veje til digital suverænitet og ansvarlig kunstig intelligens til gavn for hele samfundet.
-Hvis vi lykkes, kan Danmark ikke blot sikre en bedre udrulning af kunstig intelligens herhjemme, men også inspirere resten af verden til at følge en klogere vej, forudser Rebecca Adler-Nissen.

Om CAISA og åbningen
CAISA åbnede officielt fredag den 9. maj ved et stort arrangement i Københavns Universitets festsal.
Københavns Universitet og Aalborg Universitet får en ledende rolle i centeret, som også kommer til at inkludere forskere fra Aarhus Universitet, DTU og IT-Universitetet.
CAISA skal samarbejde med virksomheder, myndigheder, organisationer og forskere i hele landet og internationalt.
Centeret finansieres i de første tre år med 20 mio. kr. fra digitaliseringsmidlerne og 30 mio. kr. fra forskningsreserven.


CAISA’s chefforskere
Rebecca Adler-Nissen (centerleder), professor, Københavns Universitet
Thomas B. Moeslund (viceleder), professor, Aalborg Universitet
Serge Belongie, professor, Københavns Universitet
Roman Jurowetzki, lektor, Aalborg Universitet
Sune Lehmann, professor, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet
Stine Lomborg, professor, Københavns Universitet
Morten Axel Pedersen, professor, Københavns Universitet
Helene Friis Ratner, lektor, Aarhus Universitet
Anna Rogers, lektor, IT-Universitetet i København
Anders Søgaard, professor, Københavns Universitet

Skrevet i: Automatisering, Branchenyt, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2025 er fundet

AktueltNavnenytRobotter12. 05. 2025

Det blev virksomheden Soniar, der i år løb med DIRA Teknologipris 2025, med teknologien ADAR (Acoustic Detection and Ranging), der er en ultrakompakt 3D-ultralydssensor. Vanen tro blev DIRA Teknologipris 2025 uddelt ved DIRA Festmiddagen i anledningen af DIRA Business og Robotbrag 2025 i Odense

Ny analyse: OT-sikkerhed er blevet forretningskritisk

AktueltBranchenytMaskiner og anlæg12. 05. 2025

Cybertrusler mod Operational Technology (OT) – det vil sige mod industrielle systemer – er ikke længere teoretiske – de forekommer her og nu. Industrianlæg, produktion og infrastruktur er blevet hyppige mål for både statslige hackere og finansielt motiverede kriminelle. Det viser en ny meta-analyse

Danmarks har fået et forskningscenter for kunstig intelligens

AutomatiseringBranchenytNavnenyt12. 05. 2025

Udvikling af kunstig intelligens, som gavner befolkningen, kræver et tæt samarbejde mellem forskere, beslutningstagere og virksomheder. Netop sådan et samarbejde blev søsat fredag den 9. maj med Danmarks nye forskningscenter for kunstig intelligens - CAISA. -Det Nationale Center for AI i

Nyt projekt sætter ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

Branchenyt12. 05. 2025

Danske virksomheder får nu mulighed for at styrke deres kompetencer og innovationskraft i takt med EU’s nye krav til ecodesign og digitale produktpas. Et nyt projekt fra Industriens Fond og Force Technology skal hjælpe SMV’er med at blive klar til EU’s nye ecodesign-forordning. Projektet skal

Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

Navnenyt12. 05. 2025

Scanvaegt Systems A/S har med virkning fra 1. maj 2025 erhvervet aktiemajoriteten i Bent Nygaard Elektronik ApS. Opkøbet markerer begyndelsen på et strategisk partnerskab, som er et vigtigt skridt i Scanvaegt-koncernens vækststrategi. Partnerskabet styrker Scanvaegt Systems’ position som

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2025 er fundet

    12.05.2025

  • Ny analyse: OT-sikkerhed er blevet forretningskritisk

    12.05.2025

  • Danmarks har fået et forskningscenter for kunstig intelligens

    12.05.2025

  • Nyt projekt sætter ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

    12.05.2025

  • Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

    12.05.2025

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik