Nu har Danmark fået sin første vandrette vandboring. I Slimminge mellem Køge og Ringsted ligger en af de kildepladser, som leverer drikkevand til hovedstadsområdets mere end en million mennesker. Vandet er hidtil blevet pumpet op fra 11 lodrette vandboringer. Fremover vil der kun være tre lodrette boringer – og en enkelt vandret, som er den første af sin art i Danmark.
Den unikke vandrette boring kan have store fordele. Både i forhold til miljø, natur og økonomi.
Det er forsyningsselskabet HOFOR og ingeniørfirmaet Orbicon, der står bag den nye vandrette vandboring. Boringen er den første af sin art i Danmark. Inspirationen er taget fra oliebranchen, hvor man gennem længere tid har arbejdet med horisontale boringer for at få fat i forekomsterne.
HOFOR ejer jorden omkring mange kildepladser på Sjælland. En stor del af disse ligger i naturområder, som f.eks. gamle ådale, hvor jorden samtidig er meget våd. Både på grund af naturen og den våde undergrund vil man gerne undgå at bygge blandt andet veje og pumpestationer i disse områder.
-Med denne metode kan vi indvinde vand fra disse områder uden at skulle anlægge veje mv. Metoden er også meget mere skånsom. I stedet for at sænke grundvandet på et punkt, så fordeler vi det langs boringen, der ligger horisontalt, siger Peter Kleis, der er projektleder i HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.
Derudover kan én horisontal boring indvinde lige så meget vand som mellem fire og syv traditionelle boringer, så der er også økonomisk potentiale i metoden.
-Vi hørte om, at hollænderne havde videreudviklet metoden og lavet horisontale boringer for at pumpe vand op af undergrunden. Det virkede som om, at der var potentiale i forhold til drikkevandsindvinding, og det potentiale kunne HOFOR godt se, siger Henrik Andersen, der er fagleder i det rådgivende ingeniørfirma Orbicon.
Boringen i Slimminge går ned i det vandførende kalklag i cirka 16 meters dybde, og her går den cirka 500 meter vandret i det vandførende lag. En af grundene til at man valgte at afprøve en horisontal boring her er, at der både er ny jernbane og motorvej, som man kan komme ind under, uden at pumpe vand op under bane eller vej. Så metoden kan også bruges til at komme uden om forhindringer.
-Metoden ser meget lovende ud, og vi er i gang med at kigge på, hvor det ellers vil give mening at bruge den. Vi har lært meget her første gang, også fordi metoden skulle tilpasses fra hollandske til danske forhold, siger Peter Kleis.
Om…
HOFOR leverer drikkevand til godt en million mennesker i Hovedstadsområdet. Vandet er grundvand, der indvindes fra cirka 50 kildepladser forskellige steder på Sjælland. Der indvindes årligt cirka 50 millioner kubikmeter, heraf indvindes de 1,7 millioner kubikmeter på kildepladsen ved Slimminge.
Udover vandforsyning, leverer HOFOR spildevandsafledning, fjernvarme, bygas og fjernkøling samt opfører vindmøller.