Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål.

Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11 fremragende forskere på danske universiteter. Forskerne har alle markeret sig internationalt med banebrydende forskning og visionære ideer, og nu får de mulighed for at forfølge deres forskning med et solidt og langsigtet økonomisk fundament.
Genbrugsplast og grøn datakommunikation
Forskningsprojekterne spænder vidt – fra bedre udnyttelse af biomasse og udvikling af stærkere metaller til forståelse af matematikken bag kvantemekanik og udvikling af sikre computerprogrammer. Fælles for projekterne er, at de har potentiale til at flytte deres fagområder markant og bidrage med ny banebrydende viden.
Ét projekt handler fx om, hvordan datanetværk kan designes, så de bruger mindre energi. Et andet har fokus på at nedbryde og genanvende plastik.
Troels Skrydstrup, kemiker og professor i organisk kemi på Aarhus Universitet, kan med bevillingen fra Villum Fonden nu arbejde de næste seks år på at udvikle kemiske teknologier, der i sidste ende kan gøre plastindustrien mere bæredygtig.
-Bevillingen her giver mig en sjælden mulighed for at fordybe mig i et af de helt store miljøproblemer i vores tid – plastaffald – og udvikle nye kemiske metoder, der kan ændre den måde, vi genanvender plast på i industrien, fortæller han.
Styrker dansk forskning
Om millionstøtten fra Villum Fonden siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund:
-I en tid, hvor fakta og evidens er under pres, er det af afgørende betydning, at vi har forskere i verdensklasse. De er kuren mod misinformation, og de er med til at rykke vores samfund og løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Jeg ser derfor også frem til at følge den forskning, som de 11 topforskere udfører, og ønsker dem et kæmpestort tillykke med bevillingerne.
De 11 topforskere har fået bevillingerne gennem Villum Investigator-programmet, der støtter etablerede forskningsledere inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning. Bevillingerne ligger typisk på 30 millioner kroner og strækker sig over seks år.
-Med Villum Investigator-programmet støtter vi excellent og nysgerrighedsdrevet forskning, der skubber til grænserne for, hvad vi ved og forstår om verden. Vi giver frihed til forskere, som har vist evnen til at tænke nyt og lede stærke forskningsmiljøer. Med deres faglige tyngde og nysgerrighed bidrager de med ny viden, der kan få betydning langt ud over universiteternes mure, siger Villum Fondens direktør, Lars Bo Nielsen.
Villum Fonden er en af Danmarks største bidragsydere til teknisk og naturvidenskabelig forskning og har i gennemsnit over de seneste to år uddelt omkring 500 mio. kr. til forskning.
De 11 forskere
De 11 forskere repræsenterer institutter fordelt på Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.
Troels Skrydstrup, Aarhus Universitet
Torben Heick Jensen, Aarhus Universitet
Lars Birkedal, Aarhus Universitet
Leif Katsuo Oxenløwe, Danmarks Tekniske Universitet
Irini Angelidaki, Danmarks Tekniske Universitet
Jan Philip Solovej, Københavns Universitet
Nini Pryds, Danmarks Tekniske Universitet
Fabrice Baudoin, Aarhus Universitet
Charlotte Fløe Kristjansen, Københavns Universitet
Henning Friis Poulsen, Danmarks Tekniske Universitet
Kasper Hornbæk, Københavns Universitet
Læs mere om forskningsprojekterne her.
Om Villum Investigator-programmet
Villum Fonden uddelte de første Villum Investigator-bevillinger i 2017.
Programmet er målrettet erfarne og anerkendte forskere med base på danske universiteter.
Bevillingerne gives til teknisk og naturvidenskabelig forskning og er på typisk 30 mio. kr. over seks år.
Villum Fonden har siden programmets start uddelt knap 1,8 milliarder kroner til 51 forskellige Investigators.
Målet er at give forskere langvarig og fleksibel støtte til at udforske komplekse videnskabelige problemstillinger med stort samfundsmæssigt potentiale.
Læs mere om Villum Investigator programmet her.