• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

InnovationTop24. 08. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Teknologi afslører nye detaljer i H.C. Andersens manuskripter

InnovationTop24. 08. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Ved hjælp af ny fotografisk teknik – Multispectral Imaging – har medarbejdere ved Det Kgl. Bibliotek og forskere ved Syddansk Universitet gjort nye fund i H.C. Andersens originale manuskripter. Afsløringerne giver ny viden om eventyrdigterens tekster og arbejdsmetoder.

Manuskriptet før multispektral digitalisering. Foto: Maja Atterstig, fotograf, Det Kgl. Bibliotek.

Forskere fra H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet har i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek påbegyndt arbejdet med at publicere en digital, videnskabelig manuskriptudgave af Andersens eventyr og historier.
Det er i arbejdet med at registrere og affotografere manuskripterne, at man ved hjælp af en ny State-of-the-art metode, såkaldt multispektral digitalisering (MSI Multispectral Imaging), har kunnet afsløre nye detaljer i udvalgte manuskripter.
-Det har været lidt af en åbenbaring at se, hvad den multispektrale teknik kan blotlægge. Vi har ikke bare fået øget læsbarheden af overstregede passager eller af tekst skjult under blækklatter, men det er også lykkedes fotograf Maja Atterstig at genskabe tekst, der var gået tabt i forbindelse med, at man har løsnet overklæbninger. Afsløringen af relief-stempler i papiret og blæknuancer, der ikke kan ses med det blotte øje, hjælper os til at datere og lokalisere skriveprocesserne: Så teknikken giver os helt ny viden om selve teksten, men også om manuskripternes historie – en ny viden, vi kan udfolde i den digitale manuskriptudgave, vi arbejder på, fortæller Ane Grum-Schwensen, leder af den digitale udgave ved H.C. Andersen Centret, SDU.

Manuskriptet efter multispektral digitalisering. Foto: Maja Atterstig, fotograf, Det Kgl. Bibliotek.

Digitalisering af 40.000 sider
Mens alle eventyrmanuskripterne, knap 3.000 sider, nu har gennemgået en reference-digitalisering af så høj en kvalitet, at affotograferingerne oftest er mere læsbare end originalerne, så har MSI synliggjort overraskende detaljer og øget læsbarheden af 37 udvalgte sider. For forskerne er der dermed store gevinster i form af større indsigt i Andersens kreative arbejde.
Men endnu udestår digitaliseringen af den resterende del af H.C. Andersens forfatterarkiv på Det Kgl. Bibliotek, der består af mere end 40.000 manuskriptsider. H.C. Andersen Centret forsøger i disse år at finde finansieringen hertil.
Digitaliseringen er selvsagt en stor opgave, men heldigvis har forskningscentret og biblioteket den faglighed og viden, der skal til, for at løfte såvel den tekniske som den forskningsmæssige del af opgaven. Og opgavens størrelse bliver opvejet af de betydelige fordele ved digitaliseringen: H.C. Andersens breve og manuskripter er materiale af enestående national betydning, og offentligheden kan i 2022 have en berettiget forventning om at finde det blandt de digitaliserede materialer.
H.C. Andersens breve og manuskripter er indskrevet på UNESCOs Memory of the World Register. Det er en fortegnelse over umistelige dokumenter af enestående betydning verden over. Målet med Memory of the World-programmet er at lette bevaringen af verdens skriftlige kulturarv, at bistå med universel adgang samt at øge bevidstheden på verdensplan om betydningen af skriftlig kulturarv.
Digitalisering beskytter H.C. Andersens breve og manuskripter mod håndtering. Digitalisering handler også om at skabe merværdi med uforudsete resultater. Materiale, der ikke før har været tilgængeligt for offentligheden, men kun for en snæver kreds af forskere bliver alment og internationalt tilgængeligt, og via præcise metadata vil de dukke op i søgninger, der ikke kun drejer sig om H.C. Andersen-forskning.

Den multispektrale teknologi
-H.C. Andersens håndskrifter er fra en tid hvor både papir og blæk var af en kvalitet, som historisk set har en forholdsvis kort levetid under almindelige opbevaringsforhold. Med tiden vil det derfor blive mere risikabelt at formidle håndskrifterne fysisk, så en digitalisering vil være en meget værdifuld indsats i forhold til fremtidig bevaring, fortæller Birgit Vinther Hansen, konservator, Det Kgl. Bibliotek.
-Multispektral digitalisering og analyse (MSI) bruges til at øge læsbarheden af tekst på skadede og falmede dokumenter og synliggøre vandmærker. Ved konservering kan MSI anvendes for at identificere pigment og afsløre reparationer i kunstværker. På internationalt plan har man haft succes med at genskabe bortskrabet tekst på pergamenthåndskrifter (palimpsest) med MSI, fortæller Maja Atterstig, fotograf, Det Kgl. Bibliotek.
Udstyret er mere kostbart og teknisk avanceret end vores andre kamerasystemer som vi anvender ved (reference-)digitalisering. Arbejdet tager også mere tid. Dels fordi vi tager op til 46 billeder af en og samme side, dels kræver den efterfølgende dataanalyse ofte flere forsøg med forskellige metoder for at nå frem til et ønskeligt resultat. Der findes ingen garanti for succes med MSI, men når det lykkes, er det næsten magisk pludseligt at kunne se detaljer i billedfilerne som er visuelt usynligt på originalen.
MSI er en ikke-destruktiv metode som udnytter forskellige materialers evne til at interagere med stråling i forskellige bølgelængder på ulig måde. Når vi fotograferer et manuskript belyst med ultraviolet stråling henholdsvis infrarød stråling vil vi få to billeder som ser forskellige ud.
-Digitalisering er i dag forudsætningen for udbredelse og samtidig et redskab til bedre bevarelse af kulturarven. Det er en ejendommelig mangel, at den samlede mængde af H.C. Andersens manuskripter, som udgør det største danske litterære bidrag til den globale kulturarv, endnu ikke er blevet tilgængeliggjort i en udgave, der på én gang er digital, videnskabelig og ledsaget af transskriptioner, der gør manuskripterne læsbare for alle interesserede. Lige nu har vi i kraft af arbejdet med den digitale udgave af eventyrmanuskripterne både teknikken og de kompetencer, der skal til for at udføre opgaven på det høje niveau, forfatterskabet fortjener. Men vi mangler de økonomiske midler. Manuskripterne bliver ikke i bedre stand, som tiden går, tværtimod, udtaler Lasse Horne Kjældgaard, leder af H.C. Andersen Centret ved SDU.

H.C. Andersen er Danmarks mest kendte og udbredte forfatter og hans forfatterskab omfatter både digte, skuespil, romaner, rejseskildringer og erindringsværker, men mest af alt er han kendt for sine eventyr. Andersens originale håndskrifter, breve og manuskripter består af ikke mindre end over 40.000 sider. Heraf er de 3.000 sider med eventyrmanuskripter nu blevet digitaliseret og tilgængeliggjort online. Af disse 3.000 sider er 37 sider blevet digitaliseret med MSI (Multispectral Imaging) til brug for forskerne.

Skrevet i: Innovation, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

NavnenytVand og spildevand07. 05. 2025

Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S. Hverdagen og fremtidens byer. Det kunne være overskriften for Rebekka

Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

AutomatiseringMesser og møderTop05. 05. 2025

Digitalisering, kunstig intelligens og kritisk infrastruktur er de tre nøgleområder i fokus, når IDA inviterer indenfor til Danmarks største teknologievent Technomania på HI Tech & Industry Scandinavia 2025 i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober. Årets Technomania tapper ind i

Maritim AI på tværs af grænserne

AktueltAutomatiseringOffshore og marine05. 05. 2025

Efter et år med netværk, testaktiviteter og kortlægning af over 300 aktører afslutter MarAI-projektet sin første fase med konkrete anbefalinger, nye samarbejder og et solidt fundament for et fælles dansk-tysk innovationsøkosystem inden for maritim kunstig intelligens. Projektet, ledet af

Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

AktueltAutomatiseringMesser og møderRobotter05. 05. 2025

En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense i forbindelse med

Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

BranchenytOffshore og marine05. 05. 2025

Dansk Metal roser statsministerens udmelding på 1. maj – det er en historisk mulighed for at sikre danske arbejdspladser og styrke forsyningssikkerheden. Dansk Metal hilser statsministerens udmelding om, at Danmark igen skal være en stor skibsbyggernation, velkommen. Det er et afgørende skridt

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

  • Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

    07.05.2025

  • Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

    05.05.2025

  • Maritim AI på tværs af grænserne

    05.05.2025

  • Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

    05.05.2025

  • Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik