• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringNavnenytRobotterTop14. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Svejserobotten sikrer sprøde pomfritter

AutomatiseringNavnenytRobotterTop14. 10. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Hos den fynske virksomhed FKI Fast Food Teknik a/s har implementeringen af en kollaborativ robot øget produktiviteten, forbedret arbejdsmiljøet og øget kvaliteten af det udstyr, som virksomheden producerer til alverdens fastfood-restauranter. Virksomheden deler nu deres erfaringer og gode råd – også hvad de ville have gjort anderledes, hvis de skulle starte forfra med cobots.

Foto: freepik.com.

Når du sætter tænderne i dine sprøde pomfritter, så send en tanke til FKI Fast Food Teknik a/s.
Et lille stykke uden for Odense i en by, der hedder Verninge, ligger nemlig en smedievirksomhed, der udvikler og producerer det fastfood-udstyr – for eksempel pølsekogere, frituregryder og brødristere – som industrien i stor udstrækning benytter sig af.
-Hvis man nogensinde har købt en fransk hotdog, så vil vi med meget stor sandsynlighed være en del af hele tilberedningsprocessen af det her produkt.
Sådan lyder det fra produktionschef hos FKI Fast Food Teknik a/s, Mads Holm Høiberg.
I en tid hvor mangel på kvalificeret arbejdskraft presser industrien, har FKI Fast Food Teknik taget et innovativt skridt ved at integrere en kollaborativ robot i deres produktion.
Skridtet har ikke kun gjort, at den fynske virksomhed har øget produktiviteten. Men det har også haft indflydelse på mange andre ting i virksomheden.
-Robotten har bidraget med de store plusser, at den har forbedret vores svejsekvalitet, vores leveringstider, vores effektivitet og vores ergonomi for medarbejderne, fortæller Mads Holm Høiberg og fortsætter:
-Robotteknologien har muliggjort, at vi har hjemtaget en større del af vores produktion, der tidligere lå i et lavtlønsland. Den har gjort det muligt at holde en fornuftig forretning på at have det i Danmark.

Et fantastisk parløb
Hos FKI Fast Food Teknik er robotten mere end blot en maskine i hjørnet af produktionen – den er en kollega. Smedene arbejder tæt sammen med robotten i en næsten harmonisk produktion, hvor menneske og teknologi supplerer hinanden i et parløb.
-Det fungerer typisk på den måde, at vi har en smed siddende ved siden af robotten, der sidder og laver noget ophæftningsarbejde til robotten. Han tager sit ophæftede emne, putter det i robotten, og så svejser robotten det, og han går tilbage og hæfter det næste emne op. Og på den måde har de et fantastisk parløb omkring det her, fortæller produktionschefen.


Sværere end at lave et pølsekar
Medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik ved alt, hvad der skal vides om at producere brødristere og pølsekar til hotdogmarkedet på tankstationer rundt omkring i hele landet. Men når det kom til implementeringen af en kollaborativ robot, så har der været en stejl læringskurve for medarbejderne på den fynske virksomhed, som nu har stor succes med robotten.
-Det sværeste og den største udfordring, der har været ved at indføre en kollaborativ svejserobot for os, har været den softwaremæssige del, der ligger i det. Vi var ikke klar over, hvor højt op ad stigen, vi egentlig kompetencemæssigt skulle i forhold til, hvad det her krævede af os, fortæller Mads Holm Høiberg.
Men med udfordringerne ved implementeringen af en kollaborativ robot har Mads Holm Høiberg og medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik fået nogle erfaringer, som de gerne vil dele ud af:
-Jeg vil helt klart anbefale, at man sørger for at få valgt en løsning, der er brugervenlig, let at integrere i sin produktion, og man sørger for at have et vågent øje på, hvilke kompetencer det kræver at få det her til at fungere i virkeligheden, samtidig med at man sørger for at få allokeret de ressourcer, et projekt som det at indføre – i vores tilfælde – en svejserobot, vil kræve.

Test før I investerer: Kan det automatiseres?
Hvis man som FKI Fast Food Teknik også vil give sin virksomhed et løft med robotteknologi, så tilbyder nogle af Danmarks førende robotspecialister fra Teknologisk Institut lige nu at teste, om jeres manuelle proces kan automatiseres og hvilken teknologi, det kræver.
sDet sker gennem projektet EDOcobot, som udspringer af et europæisk initativ, der på dansk jord ledes af Erhvervshus Fyn i samarbejde med Teknologisk Institut, Odense Robotics samt det Syddanske EU-Kontor (SDEO) og Enterprise Europe Network (EEN) – medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Skrevet i: Automatisering, Navnenyt, Robotter, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

BranchenytTop12. 06. 2025

Eksportbarometeret er på det laveste niveau siden energikrisen i 2022. Toldsatser og usikkerhed om den globale samhandel fylder for eksportørerne. Optimismen blandt de danske eksportører ligger på et meget lille sted, når man ser resultaterne af den nyeste Eksportbarometer-undersøgelse

HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

AktueltMesser og møder12. 06. 2025

Interessen for at udstille på årets HI-messe er stor, og der er rift om pladserne i alle messens vidt forskellige haller. HI-messen, der nyder godt af opbakning fra såvel nye som velkendte udstillere, finder sted i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober 2025. Standene på HI Tech &

Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

AktueltVand og spildevand12. 06. 2025

Gennem spildevandsanalyse har Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet på vegne af Sundhedsstyrelsen målt danskernes forbrug af bl.a. opioider, alkohol og kokain. Flere resultater overrasker forskerne bag undersøgelsen, som er et initiativ under regeringsudspillet Ungdom uden

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

BranchenytNavnenyt12. 06. 2025

Nyt nationalt kompetencecenter for genfremstilling skal hjælpe danske virksomheder med at forvandle udtjente produkter til nye forretningsmuligheder. Danmarks Tekniske Universitet og Industriens Fond er gået sammen om centret, der skal lukke et hul i dansk indsats for genfremstilling. Der skal

Zebicon inviterer til gratis webinar – optimering af kvalitetskontrol med 3D scanning

Maskiner og anlægMesser og møder12. 06. 2025

Kvalitetsansvarlige, teknikere og produktionsfolk inviteres tirsdag den 18. juni til webinar om 3D scanning i kvalitetskontrollen. På 45 minutter viser målespecialisten Zebicon, hvordan man med 3D scanneren ATOS Q opdager fejl i tide, dokumenterer afvigelser præcist og styrker kvalitetsprocessen.

Jernstøberi øger trivslen med synlig ledelse og spillekort om sikkerhed

Navnenyt12. 06. 2025

Både arbejdsglæden og loyaliteten er steget blandt de 60 medarbejdere hos jernstøberiet TASSO ifølge den årlige trivselsundersøgelse. En del af forklaringen kan findes i det kontinuerlige fokus på forbedringer, som blandt andet har medført en mere synlig og nærværende ledelse og ugentlige temaer om

Biosolutions kan skabe over 40.000 job og løfte hele dansk erhvervsliv

BranchenytTop10. 06. 2025

En ny analyse fra Amsterdam Data Collective, der er bestilt af Novonesis, sætter for første gang tal på biosolutions' økonomiske potentiale i Danmark og globalt. Ifølge analysen kan Danmark skabe flere end 40.000 arbejdspladser og opnå en økonomisk gevinst på 96 mia. kr. inden 2035. Budskabet er

Mens Kina og USA bygger fremtiden – halter Europa ti år bagud

AktueltBranchenyt10. 06. 2025

Kina vil ikke fremover kun dominere produktion og teknologi. Landet ruster sig til at blive verdens førende militærmagt. Europas passivitet kan få konsekvenser, der rækker langt ud over økonomien, og det vil tage os mindst 10 år at komme på niveau - men det er muligt. Spørgsmålet er så: Har vi modet

Decentral brintproduktion med ny elektrolyseteknologi

AktueltEnergi og miljøInnovationNavnenyt10. 06. 2025

Nordic Hydrogen har udviklet en ny elektrolyseprototype, der gør det muligt at producere grøn brint lokalt – der hvor strømmen er. Den kompakte teknologi kan få stor betydning for fremtidens fleksible energisystem. Det er måske et lille anlæg, men det kan få stor betydning for grøn omstilling.

Markedsudfordringer og faldende efterspørgsel i hele Europa rammer støberikoncern

Navnenyt10. 06. 2025

BIRN Group, en af Nordeuropas største støberikoncerner, har netop offentliggjort regnskab for 2024. Et år præget af markant lavere efterspørgsel i hele støberibranchen – især på koncernens hovedmarked som underleverandør til lastbilindustrien – har ført til både faldende omsætning og et negativt

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

    12.06.2025

  • HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

    12.06.2025

  • Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

    12.06.2025

  • Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

    12.06.2025

  • Zebicon inviterer til gratis webinar – optimering af kvalitetskontrol med 3D scanning

    12.06.2025

  • Jernstøberi øger trivslen med synlig ledelse og spillekort om sikkerhed

    12.06.2025

  • Biosolutions kan skabe over 40.000 job og løfte hele dansk erhvervsliv

    10.06.2025

  • Mens Kina og USA bygger fremtiden – halter Europa ti år bagud

    10.06.2025

  • Decentral brintproduktion med ny elektrolyseteknologi

    10.06.2025

  • Markedsudfordringer og faldende efterspørgsel i hele Europa rammer støberikoncern

    10.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik