• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringNavnenytRobotterTop14. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Svejserobotten sikrer sprøde pomfritter

AutomatiseringNavnenytRobotterTop14. 10. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Hos den fynske virksomhed FKI Fast Food Teknik a/s har implementeringen af en kollaborativ robot øget produktiviteten, forbedret arbejdsmiljøet og øget kvaliteten af det udstyr, som virksomheden producerer til alverdens fastfood-restauranter. Virksomheden deler nu deres erfaringer og gode råd – også hvad de ville have gjort anderledes, hvis de skulle starte forfra med cobots.

Foto: freepik.com.

Når du sætter tænderne i dine sprøde pomfritter, så send en tanke til FKI Fast Food Teknik a/s.
Et lille stykke uden for Odense i en by, der hedder Verninge, ligger nemlig en smedievirksomhed, der udvikler og producerer det fastfood-udstyr – for eksempel pølsekogere, frituregryder og brødristere – som industrien i stor udstrækning benytter sig af.
-Hvis man nogensinde har købt en fransk hotdog, så vil vi med meget stor sandsynlighed være en del af hele tilberedningsprocessen af det her produkt.
Sådan lyder det fra produktionschef hos FKI Fast Food Teknik a/s, Mads Holm Høiberg.
I en tid hvor mangel på kvalificeret arbejdskraft presser industrien, har FKI Fast Food Teknik taget et innovativt skridt ved at integrere en kollaborativ robot i deres produktion.
Skridtet har ikke kun gjort, at den fynske virksomhed har øget produktiviteten. Men det har også haft indflydelse på mange andre ting i virksomheden.
-Robotten har bidraget med de store plusser, at den har forbedret vores svejsekvalitet, vores leveringstider, vores effektivitet og vores ergonomi for medarbejderne, fortæller Mads Holm Høiberg og fortsætter:
-Robotteknologien har muliggjort, at vi har hjemtaget en større del af vores produktion, der tidligere lå i et lavtlønsland. Den har gjort det muligt at holde en fornuftig forretning på at have det i Danmark.

Et fantastisk parløb
Hos FKI Fast Food Teknik er robotten mere end blot en maskine i hjørnet af produktionen – den er en kollega. Smedene arbejder tæt sammen med robotten i en næsten harmonisk produktion, hvor menneske og teknologi supplerer hinanden i et parløb.
-Det fungerer typisk på den måde, at vi har en smed siddende ved siden af robotten, der sidder og laver noget ophæftningsarbejde til robotten. Han tager sit ophæftede emne, putter det i robotten, og så svejser robotten det, og han går tilbage og hæfter det næste emne op. Og på den måde har de et fantastisk parløb omkring det her, fortæller produktionschefen.


Sværere end at lave et pølsekar
Medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik ved alt, hvad der skal vides om at producere brødristere og pølsekar til hotdogmarkedet på tankstationer rundt omkring i hele landet. Men når det kom til implementeringen af en kollaborativ robot, så har der været en stejl læringskurve for medarbejderne på den fynske virksomhed, som nu har stor succes med robotten.
-Det sværeste og den største udfordring, der har været ved at indføre en kollaborativ svejserobot for os, har været den softwaremæssige del, der ligger i det. Vi var ikke klar over, hvor højt op ad stigen, vi egentlig kompetencemæssigt skulle i forhold til, hvad det her krævede af os, fortæller Mads Holm Høiberg.
Men med udfordringerne ved implementeringen af en kollaborativ robot har Mads Holm Høiberg og medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik fået nogle erfaringer, som de gerne vil dele ud af:
-Jeg vil helt klart anbefale, at man sørger for at få valgt en løsning, der er brugervenlig, let at integrere i sin produktion, og man sørger for at have et vågent øje på, hvilke kompetencer det kræver at få det her til at fungere i virkeligheden, samtidig med at man sørger for at få allokeret de ressourcer, et projekt som det at indføre – i vores tilfælde – en svejserobot, vil kræve.

Test før I investerer: Kan det automatiseres?
Hvis man som FKI Fast Food Teknik også vil give sin virksomhed et løft med robotteknologi, så tilbyder nogle af Danmarks førende robotspecialister fra Teknologisk Institut lige nu at teste, om jeres manuelle proces kan automatiseres og hvilken teknologi, det kræver.
sDet sker gennem projektet EDOcobot, som udspringer af et europæisk initativ, der på dansk jord ledes af Erhvervshus Fyn i samarbejde med Teknologisk Institut, Odense Robotics samt det Syddanske EU-Kontor (SDEO) og Enterprise Europe Network (EEN) – medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Skrevet i: Automatisering, Navnenyt, Robotter, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik