• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltAutomatisering14. 04. 2021 | Helle Friemann Nielsen

Sund & Bælts digitale rejse

AktueltAutomatisering14. 04. 2021 By Helle Friemann Nielsen

I 2017 startede Sund & Bælts digitale rejse. Målet var klart: At gå fra en traditionel drift- og vedligeholdsorganisation med manuelle arbejdsgange til at være en digital og datadreven virksomhed. Et stort teknologispring er netop nu i gang med overgang til digitale 3D-modeller, som i fremtiden skal gøre det muligt at følge et anlæg fra skrivebordet – i realtid.

3D visualisering af Øresund Landanlæg ved Kastrup Lufthavn.

Med over 250.000 kunder, som dagligt bruger de trafikale livsnerver Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen – og snart også Femernforbindelsen – så er det altafgørende, at anlæggene fungerer døgnet rundt. Året rundt. Det stiller høje krav til både den daglige drift, men også til det langsigtede vedligehold, som skal sikre, at anlæggene er i topform. Og med nye teknologier til rådighed, kan det også gøres. Smart.

Fra 2D-tegninger til 3D-modeller
Ét af de store teknologispring i Sund & Bælts digitale rejse er overgangen fra manuelle 2D-tegninger til digitale 3D-modeller, som er første skridt på vejen mod at skabe digitale tvillinger af de store anlæg.
En digital tvilling er en levende og digital model af virkeligheden. Den består af digitale spejlinger af fx en motorvej eller jernbane, som tilsammen udgør anlægget. En digital tvilling kan fx simulere den virkelige verden ved hjælp af data fra sensorer, der sender information om anlæggenes tilstand direkte ind i modellen. Den følger således anlægget og dets udvikling gennem hele levetiden.
Chef for Data og Digitalisering i Sund & Bælt, Jens Peter Brorsen, har arbejdet med de digitale tvillinger og kan se, hvordan værktøjet ikke blot kan anvendes nu og her, men også til at forudsige fremtidigt vedligehold:
-Vi arbejder på at udbygge vores 3D modeller med en række forskellige data fra fx sensorer eller data fra billeder, der løbende vil give os information om anlæggenes tilstand og dermed også om, hvornår det er tid til at efterse dem. På den måde vil den digitale tvilling kunne hjælpe os med at optimere vores fremtidige drift og vedligehold.

Øresund Landanlæg første eksempel på en digital tvilling
Motorvejen og jernbanen over Amager til Københavns Lufthavn og Øresundsbron – også kaldet Øresund Landanlæg – ejes af Sund & Bælt og er, trods den relativt korte strækning, én af de vigtigste trafikforbindelser i Danmark. Den store mængde trafik, kombineret med et komplekst anlæg, som på lidt plads huser både motorvej og jernbane, har været udslagsgivende for, at denne korridor i dag er opbygget digitalt i en 3D model:
-Vi arbejder på, at alle anlæggets dele, fx broer, skinner, asfalt og ledninger – det vi også kalder ”assets” – bliver repræsenteret digitalt i vores 3D model sammen med alle informationer om de enkelte assets. Det betyder i praksis, at vores medarbejdere vil få nemmere ved at planlægge, måle op samt danne sig et overblik direkte fra kontoret. Vores mål er at gøre det muligt at få både driftshistorik, arbejdsmanualer, kommende vedligehold og specifikationer direkte fra modellen, fortsætter Jens Peter Brorsen.

3D visualisering af motorvej før Tårnbytunnel.


Med det fulde digitale overblik forbedres muligheden for at overvåge anlægget og planlægge arbejdet, og det reducerer antallet af fejl og dermed den tid, Sund & Bælt skal være til stede ude på anlæggene. Ambitionen er, at vedligehold kan udføres løbende med den gevinst, at inspektioner og reparationer i højere grad sættes i gang baseret på anlæggenes konkrete tilstand – hvor der i dag udføres tidsbaserede tilsyn.

Kan ikke gøre det alene
For Sund & Bælt er det afgørende at fortsætte med at tænke nyt for at indfri ambitionerne med de digitale tvillinger. Derfor indgår koncernen i samarbejde med partnere, der er førende inden for deres område.
-Det er gennem vores samarbejde med eksterne videns- og teknologivirksomheder, at vi kan udvikle unikke løsninger, der øger effektiviteten inden for infrastrukturområdet. Og det er ikke kun til glæde for os selv, men i branchen generelt, afslutter Jens Peter Brorsen.
Det er Sund & Bælts datterselskab Partner A/S, der i samarbejde med eksperter fra koncernen og eksterne partnere sikrer, at viden bliver omsat til digitale værktøjer og services. Ambitionen er, at løsningerne til at øge effektiviteten vil frigive midler til ny infrastruktur og skabe nye vækstmuligheder for danske virksomheder, der kan eksportere løsningerne til infrastrukturejere og operatører i resten af verden.

Stillbillede fra program af digital tvilling.


• Sund & Bælt har de seneste fire år arbejdet med en digital transformation, som skal effektivisere driften af de store anlæg og samtidig sikre en længere levetid. Det sker bl.a. ved at implementere digital teknologi i partnerskaber med eksterne videns- og teknologivirksomheder.
• Et af de store teknologispring er overgangen fra manuelle 2D-tegninger til digitale 3D-modeller, også kaldet digitale tvillinger. En digital tvilling er en levende digital model af virkeligheden, der følger anlægget gennem hele dets levetid og ved hjælp af fx sensorer, der sender realtidsdata til modellen, viser et aktuelt og opdateret billede af anlæggenes tilstand. Det betyder, at skader på fx beton eller stål kan forebygges på et mere præcist grundlag, hvilket styrker og forlænger anlæggets levetid.
• På Storebæltsbroen er Sund & Bælt lykkedes med at udvikle og implementere nye metoder til analyse af beton- og stålkonstruktioner, som medfører, at vedligeholdsarbejdet af broen i dag er langt mere præcist og effektivt end tidligere. Her viser resultaterne allerede, at der kan reduceres to procent på de årlige driftsomkostninger frem mod 2023, hvor de ellers ville stige.
• Ud over besparelsen er der også en klimagevinst, da man ved det digitale vedligehold kan forlænge levetiden for det enkelte anlæg. Beregninger for Storebæltsforbindelsen alene viser, at forlænges levetiden på beton og ståloverbygning med 100 år, så spares der 750.000 ton CO2
.


Skrevet i: Aktuelt, Automatisering

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik