• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

RobotterTop11. 11. 2020 | Helle Friemann Nielsen

Spot får sensortårn

RobotterTop11. 11. 2020 By Helle Friemann Nielsen

TekniskFokus har tidligere fortalt om den hundelignende robot Spot fra Boston Dynamics; senest i september, da to eksemplarer landede hos Teknologisk Institut, der siden da har været i gang med at afsøge, hvordan man bedst muligt kan udnytte de terrængående robotter i Danmark.
Efter et par måneder på danske jord, har Teknologisk Institut nu udstyret Spot-robotten med en række forskellige sensorer, som gør den firbenede robot i stand til at hjælpe med en bred vifte af nye opgaver. Det drejer sig om 3D-laserscanner, accelerometer og termografisk kamera.

Spot er i forvejen udstyret med kameraer på hele kroppen, så den kan orientere sig i 360 grader. Derudover har Spot indbyggede sensorer og software, så den ikke løber direkte ind i mennesker eller ting, og gør den i stand til at navigere i ujævnt terræn.
Men de indbyggede sensorer har ret kort rækkevidde og hjælper kort sagt kun at afgøre, hvor den skal placere sin pote næste gang.
Så hvis Spot skal kunne gøre nytte, er man nødt til at udvide sensoregenskaberne.

En række forskellige sensortyper
Konsulent Kasper Camillus Jeppesen fra Teknologisk Institut har sammen med kollegaerne i robotinnovationshallerne i Odense kombineret en række forskellige sensortyper i et sensortårn til Spot-robotten.

LIDAR
Begrebet står for ”Light Detection and Ranging” og er en metode til at måle afstand til objekter ved hjælp af laserlys. Lidar – der også kaldes for 2D/3D-laserscanning – fungerer altså som en slags roterende lasertommestok.
Den type lidar-sensor, som Teknologisk Institut anvender på Spot, er den samme type laserscanner, som også bliver brugt til selvkørende biler. Den kan både se ned på jorden, men også højt op i luften, hvilket giver et detaljeret 3D-kort over de omgivelser, robotten bevæger sig i.

IMU
Hvordan er robotten orienteret, og hvor hurtigt bevæger den sig? Det kan en IMU afkode. IMU er en forkortelse for ”Inertial Measurement Unit”, og er et apparat, som typisk rummer et accelerometer, et gyroskop og et kompas.
Det er den samme slags sensor, som bruges i en smartphone til at måle, hvor mange skridt man tager i løbet af en dag.
IMU’en i Spots sensortårn bruges til at korrigere input fra de andre sensorer. Når Spot bevæger sig rundt i omskifteligt terræn, vil den vippe fra side til side og orientere sig i alle mulige retninger. Man kan således bruge IMU’ens data til at finde af, hvordan udstyret bevæger sig, så man kan foretage, hvad der svarer til en billedstabilisering af data fra lidaren og kameraet.

Kamera
Her er der mange variationsmuligheder afhængig af, hvilken type opgave man vil sende Spot ud på.
• Et 3D-kamera – hvis man vil supplere lidaren med en sensor, som i højere grad kan inspicere objekter tæt på robotten.
• Et farvekamera – hvis man gerne vil tage billeder af en række ”points of interest” i højere opløsning end det kamera, som Spot i forvejen er udstyret med. Herudover vil et farvekamera være essentielt, hvis dét man vil inspicere, er farvebestemt, da Spots egne kameraer kun opererer i gråtoner. Det vil for eksempel være nødvendigt med et farvekamera, hvis man vil bruge Spot til at undersøge, om betonoverflader viser tegn på udsivende mineraler, der kan give en gullig, grønlig rustfarve.
• Et infrarødt kamera – der kan se ting, som det menneskelige øje ikke kan; for eksempel sundhedstilstanden af planter ved at kigge på bladenes refleksionen inden for det infrarøde område.
• Et termografisk kamera – som giver den fordel, at man – fuldstændig uafhængigt af lysforhold – kan finde ting, som temperaturmæssigt adskiller sig fra omgivelserne. Man vil for eksempel under redningsaktioner kunne lokalisere personer, da menneskers varmesignatur oftest adskiller sig fra omgivelserne.

Termografi giver også mulighed for at opdage ting, man ikke kan se med det blotte øje – for eksempel ledninger i en væg, som udvikler varme. Det menneskelige øje kan nemlig kun registrere lys med bølgelængder mellem 400 og 700 nanometer, hvorimod termografiske kameraer er følsomme for bølgelængder i området fra 9.000-14.000 nanometer.

Tre typer opgaver
I kraft af det nye sensortårn vil Spot eksempelvis kunne hjælpe med følgende opgaver:
• Den kan opsamle data til 3D-rekonstruktion af bygninger
• Den kan lede efter bestemte objekter eller forekomster (eksempelvis lækager i fjernvarmerør)
• Den kan foretage termografisk inspektion i farlige eller svært tilgængelige områder (for eksempel lede efter gløder i bygninger med nedstyrtningsfare)

Skrevet i: Robotter, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik