• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltAutomatiseringMaskiner og anlæg10. 05. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Rustfrit stål i pulverform

AktueltAutomatiseringMaskiner og anlæg10. 05. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Odin Engineering A/S har som noget forholdsvis nyt taget 3D-print i metal i brug for at kunne fremstille emner, der ellers ville være meget svære at fremstille med traditionel bearbejdning. Med 3D-print kan man eksempelvis frembringe geometrier, der ikke umiddelbart kan fræses, når der også skal være plads til fræserens værktøj.

Medarbejderne hos Odin Engineering A/S tænker dagligt ud af boksen for at løse opgaven med at fremstille komponenter, som indgår i løsninger og specialmaskiner til virksomhedens kunder.
Det gjorde sig også gældende, da teamet skulle designe, producere og levere en maskinløsning til Jual A/S, som producerer tilbehør til tage og facader til byggeindustrien i Danmark og store dele af Europa.
En af maskinens komponenter i rustfrit stål skulle passes ind på et sted med meget lidt plads. Det blev undersøgt, om komponenten kunne deles, så den var nemmere at producere, men det var ikke en mulighed. Derfor blev det til en komponent med bearbejdning fra alle sider. En løsning, som giver en del spændinger i komponenten, og hvor man risikerer, at den buer efter bearbejdning og dermed har stor risiko for at blive skrottet. En traditionel fremstilling ville tage fire til fem arbejdsdage.
Maskinkonstruktør på opgaven var Sussi Birkevang, en af Odin Engineerings erfarne problemknusere.
-Her var det værd at undersøge, om emnet kunne 3D-printes i metal. Umiddelbart havde vi ikke den nødvendige ekspertise i 3D-printkonstruktion eller en 3D-printer, der kunne printe i metal. Dog vidste jeg, at de har begge dele hos Teknologisk Institut. Så dem tog vi fat i, både for at få fremstillet komponenten og også for at lære mere om 3D-metalprint, forklarer hun om design- og planlægningsfasen.

Økonomi betyder noget
Hvis ikke man har set det, skal man bruge sin fantasi for at forstå, hvordan det er muligt at printe i metal – ja faktisk i rustfrit stål, som tilfældet var med komponenten til Juals specialmaskine. Rent teknisk foregår det med SLS-teknologi, hvor stålet i form af pulver varmes op med laser og derpå lægges i lag på lag.
Når man 3D-printer i metal, er det metallet, der koster mest. I samarbejde med Teknologisk Institut besluttede teamet at producere emnet som en gittermodel. Der bruges mindre materiale, uden det går ud over det færdige emnes styrke.

-Selvfølgelig betyder økonomi noget, når man skal vælge mellem forskellige produktionsformer, siger Sussi Birkevang og fortsætter:
-I den forbindelse er det ret vildt at tænke på, at det ville tage os fire til fem dage at fremstille emnet på den traditionelle måde, men det kunne 3D-printes på 10-12 timer; vel at mærke uden der står nogen ved siden af 3D-printeren og kontrollerer processen.

3D-print kræver kompetente industriteknikere
3D-print i metal er kommet for at blive. Også hos Odin Engineering.
Men sidder man nu og tænker, at det vil gøre dygtige industriteknikere arbejdsløse, så tager man fejl.
Tværtimod så kræver det både håndværk og efteruddannelse. Som i alle andre fagområder udvikler faget sig. Oftest er der behov for kombination af print og bearbejdning, som også var tilfældet i Juals løsning.
Metalprinteren kunne ikke klare de stifthuller, som komponenten skulle have. Stifthullerne har en H7-pasning med en tolerance fra +0 mm til -0,013 mm.
-Så præcist kan der ikke 3D-printes, så det måtte vores dygtige kolleger fræse på vores egne maskiner, fortæller hun videre.

Fremtiden for 3D-print
Juals løsning har overbevist Sussi Birkevang og hendes kolleger om, at det ikke er sidste gang, at Odin Engineering fremstiller komponenter i 3D-print. 3D-print åbner også for andre nye muligheder.
-Vi er problemknusere og ser gerne i nye muligheder. Det kan på flere områder være en fordel for vores kunder, at vi 3D-printer særligt vigtige emner eller komponenter til vores løsninger, forklarer hun.
Fremtiden for 3D-print hos Odin Engineering har også vakt interesse hos industriteknikerlærling Asger Holmquist. At være med i udviklingen af Juals løsning har givet ham lyst til at vide mere. I første omgang har det betydet, at Asger Holmquist skriver sin afsluttende opgave om 3D-metalprint og Jual-projektet.

Skrevet i: Aktuelt, Automatisering, Maskiner og anlæg

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

MiR fejrer 10-års jubilæum med fortsat global vækst

AktueltNavnenytRobotter31. 05. 2023

Som førende global producent af autonome mobile robotter tager Mobile Industrial Robots nye skridt for at levere fleksibel, brugervenlig og omkostningseffektiv automatisering af intern logistik til store multinationale kunder over hele verden. For mindre end blot et årti siden var tanken om

Vakuum sikrer miljøvenlig lastning og losning af tankskibe i Gøteborg Havn

Energi og miljøOffshore og marineTop31. 05. 2023

130 direkte tjenester til destinationer i Europa, Asien, Mellemøsten, Afrika og Nordamerika: Gøteborg Havn er den største i Skandinavien og porten til verden for en stor del af den svenske industri. Mere end 11.000 skibe anløber havnen hvert år, herunder mange tankskibe. Målet under lastning og

Standarder klæder dig på til den nye maskinforordning

AktueltBranchenytMaskiner og anlægMesser og møder31. 05. 2023

Den kommende maskinforordning, der forventes at blive godkendt i juni, får betydning for alle, der arbejder med robotter og maskiner. Der findes en lang række standarder, der gør det lettere at leve op til de nye krav. Maskindirektivet har gennemgået en omfattende revision og bliver snart

Roberta Nelson Shea fra Universal Robots modtager prestigefyldt robotpris for sit bidrag til robotsikkerhed

NavnenytRobotter30. 05. 2023

For anden gang inden for fem år er en nøgleperson hos Universal Robots blevet tildelt verdens mest prestigefyldte robotpris, nemlig Joseph F. Engelberger Robotics Award, der ofte beskrives som robotternes Nobelpris. I fodsporene efter Universal Robots medstifter Esben Østergaard, der modtog

40 år med døre og porte til industrien

Navnenyt30. 05. 2023

I maj fejrede DAN-doors sit 40-års jubilæum som en af de førende europæiske producenter af døre og porte. Virksomheden er beliggende i Stilling ved Skanderborg og her produceres ståldøre og porte helt fra bunden. Ved jubilæet havde omkring 200 gæster valgt at møde op for at fejre virksomheden,

Ny tilgang til Ethernet-kommunikationsmoduler

Automatisering30. 05. 2023

Parker Hannifin har lanceret sin PCH Network Portal på det europæiske marked. Produktet er en ny tilgang til Ethernet-kommunikationsmoduler, der omformer og transformerer maskinens I/O-arkitektur. Eftersom Industry 4.0- og IIoT-baserede industrielle netværk i stigende grad udnytter

Sidste udkald for at nå Danmarks klimamål for 2025

Energi og miljø30. 05. 2023

Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens mål om 50-54 pct. CO2e-reduktion i 2025. Med den nuværende politik er vi på vej mod kun at reducere med ca. 47 pct. og mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner,

Dansk atomkraft skal producere gødning til fremstilling af mad til 45 mio. mennesker

Energi og miljøInnovationMaskiner og anlægTop24. 05. 2023

Copenhagen Atomics, Topsoe, Alfa Laval og Aalborg CSP har indgået et ”memorandum of understanding” med ammoniakproducenten Pupuk Kaltim og Pertamina New and Renewable Energy, som begge er ejet af den indonesiske stat, om at bygge et anlæg til over 20 mia. kr. i Bontang, Indonesien, der kan producere

Nordjysk robotpioner genopstår

AktueltNavnenytRobotter24. 05. 2023

Mindre end en måned efter, at en af Danmarks robotpionerer, Lasse Thomsen måtte kaste håndklædet i ringen som følge af likviditetsmangel, genopstår den nordjyske robotvirksomhed LT Automation nu i et nyt selskab med en regional investorkreds med de nordjyske brødre Lars og Peter Colding-Kristensen i

Bæredygtighedspris uddeles for tredje gang på HI-messen

AktueltEnergi og miljøMesser og møder24. 05. 2023

FN‘s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er udgangspunktet for HI Sustainable Development Award, der for tredje gang uddeles på HI-messen, når denne finder sted 3.-5. oktober 2023 i MCH Messecenter Herning. Prisen, der er sponsoreret af DI Produktion, henvender sig til messens udstillere og blev

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • MiR fejrer 10-års jubilæum med fortsat global vækst

    31.05.2023

  • Vakuum sikrer miljøvenlig lastning og losning af tankskibe i Gøteborg Havn

    31.05.2023

  • Standarder klæder dig på til den nye maskinforordning

    31.05.2023

  • Roberta Nelson Shea fra Universal Robots modtager prestigefyldt robotpris for sit bidrag til robotsikkerhed

    30.05.2023

  • 40 år med døre og porte til industrien

    30.05.2023

  • Ny tilgang til Ethernet-kommunikationsmoduler

    30.05.2023

  • Sidste udkald for at nå Danmarks klimamål for 2025

    30.05.2023

  • Dansk atomkraft skal producere gødning til fremstilling af mad til 45 mio. mennesker

    24.05.2023

  • Nordjysk robotpioner genopstår

    24.05.2023

  • Bæredygtighedspris uddeles for tredje gang på HI-messen

    24.05.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik