• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringBranchenytRobotterTop27. 01. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Robotter og automation – her er 2025-tendenserne

AutomatiseringBranchenytRobotterTop27. 01. 2025 By Helle Friemann Nielsen

I en tid præget af høj usikkerhed og hastig teknologisk udvikling søger mange virksomheder mod automatisering som en vej til øget robusthed og konkurrencekraft. En ny rapport fra Odense Robotics og Teknologisk Institut præsenterer de vigtigste teknologiske tendenser, der vil præge robotteknologi og automatisering i 2025 og frem.


-Sidste år var et banebrydende år for innovation, især med den voksende indflydelse fra kunstig intelligens (AI), herunder maskinlæring, generativ AI og fysisk AI inden for robotteknologi. I 2025 og frem vil udviklingen inden for intelligente og adaptive systemer fortsætte og skabe nye muligheder for producenter og andre brancher, siger Søren Elmer Kristensen, CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale robot- og droneklynge.
-Interoperabilitet og enkelhed vil også være nøgleparadigmer, da innovatører stræber efter at skabe enkle løsninger ved at sammenkoble systemer. Endelig står sikkerhed højt på dagsordenen, fordi digital robusthed i stigende grad betragtes som en afgørende konkurrencefordel, fortsætter han.
Her er de vigtigste tendenser fremhævet i rapporten ”Strategic trends in Denmark’s robotics industry in 2025 and beyond”, som bygger på dybdegående interviews med danske robotvirksomheder og eksperter fra Teknologisk Institut.

1) Intelligente og adaptive systemer øger effektivitet og fleksibilitet
Udvikling inden for AI og maskinlæring vil fortsætte med at styrke robotters evne til at udføre komplekse opgaver og optimere processer.
Integration af AI i produktionsmiljøer forventes at vokse i takt med nye anvendelsesmuligheder som forebyggende service og vedligehold, autonom beslutningstagning og procesoptimering i realtid. Disse fremskridt vil yderligere forbedre effektiviteten og fleksibiliteten i produktionsprocesserne.
Avanceret sensorteknologi spiller en central rolle i udviklingen af intelligente og adaptive robotsystemer. Kamera-, radiofrekvens- og akustiske sensorer bliver mere avancerede, omkostningseffektive og pålidelige. Disse sensorer giver robotter mulighed for at skabe et detaljeret billede af deres omgivelser, hvilket er afgørende for autonom navigation og opgaveløsning.

2) Interoperabilitet fortsætter med at være en nøglefaktor
Interoperabilitet har været en vigtig tendens de seneste år og vil fortsat præge udviklingen i 2025. Der er stigende fokus på at integrere forskellige systemer for at øge effektiviteten og skalerbarheden i driften.
Modulære design gør det nemmere at opgradere, vedligeholde eller tilpasse robotsystemer mere fleksibelt, eksempelvis ved udskiftning af individuelle komponenter eller tilføjelse af nye moduler. Denne fleksibilitet reducerer nedetid, understøtter skalerbarhed og sikrer, at systemer kan udvikle sig i takt med kundernes skiftende behov.
Cloud- og edge computing vil forbedre robotters ydeevne ved at muliggøre hurtigere behandling og analyse af data i realtid. Edge computing bidrager til kortere responstider, reduceret energiforbrug og øget skalerbarhed – især for mobile robotter eller batteridrevne robotter.

3) Sikkerhed er vigtigere end nogensinde
Virksomheder implementerer robuste systemer og procedurer for at beskytte deres drift, data og integriteten af kundernes systemer.
Det digitale trusselsbillede udvikler sig konstant med stigende risici som spionage og datalæk, mens kunderne stiller større krav til overholdelse af de nyeste cybersikkerhedsstandarder. Leverandørstyring er også en central del af cybersikkerhed i robotindustrien. Den danske robotindustri implementerer i stigende grad en zero-trust-model, der kræver grundige inspektioner af hardware- og softwarekomponenter fra leverandører.
Kryptografi udgør en væsentlig del af cybersikkerhed og sikrer fortrolig kommunikation og databeskyttelse. Dog udfordrer de teknologiske fremskridt inden for kvantecomputing de nuværende standarder og kan gøre dem sårbare. Nogle virksomheder forbereder sig derfor på nye standarder, som er designet til at modstå kvantecomputernes regnekraft.

4) Strategisk forenkling vil præge robotløsninger
Robotvirksomheder har et øget fokus på standardisering og specialisering for at mindske kompleksitet og omkostninger, så deres teknologier bliver nemmere at implementere og anvende.
Denne udvikling indebærer forenkling af produkter og processer gennem standardisering og let integrerbare løsninger, hvilket reducerer behovet for omfattende tilpasning.
Ved at tilbyde plug-and-play-løsninger kan robotvirksomheder gøre teknologien mere tilgængelig for en bredere målgruppe, reducere barrierer og levere mere omkostningseffektive løsninger.

Rapporten er udarbejdet af Teknologisk Institut i samarbejde med Odense Robotics og finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Rapporten er tilgængelig her.

Skrevet i: Automatisering, Branchenyt, Robotter, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik