• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltInnovation26. 06. 2019 | Helle Friemann Nielsen

Robotteknologi testes på Roskilde-gæster

AktueltInnovation26. 06. 2019 By Helle Friemann Nielsen

Når Roskilde Festival inden længe løber af stablen, kan festivalgæsterne lave mad i et solkøkken, sætte tænderne i insektbøffer, dyste med vennerne i fysisk Esport og teste ny robotteknologi. Roskilde Festival og Innovationsfonden giver for tredje år i træk en stribe virksomheder mulighed for at videreudvikle deres innovative idéer ved at bruge festivalen som et gigantisk testlaboratorium.

Foto: http://www.roskildefestival.dk.

Fire lovende virksomheder skal i år teste deres idéer og produkter på de 130.000 gæster, der inden længe indtager Danmarks midlertidigt fjerdestørste by, Roskilde Festival.
Det er tredje år i træk, at Roskilde Festival og Innovationsfonden etablerer et Living Lab, der giver iværksættere fra Innovationsfondens projektportefølje en unik mulighed for at teste deres innovative idéer af på festivalens gæster. Det sker som led i en fælles ambition om at styrke iværksætteri og innovation i Danmark.
-Når ugen er ovre, har virksomhederne prøvet deres produkt af på en bred vifte af mennesker og står med vigtig viden om, hvordan deres koncept og produkt fungerer i praksis, og hvad der skal til for at bryde igennem på markedet. Vi ved, at det kan bidrage til produkternes levedygtighed, booste virksomhederne og bringe dem tættere på målet om at løse konkrete samfundsudfordringer, siger Hanne Harmsen, vicedirektør i Innovationsfonden.
-Vi er glade for at kunne stille Roskilde Festival til rådighed som platform for innovation i dansk erhvervsliv. Som en almennyttig organisation er det naturligt for os at investere tid og ressourcer også i denne type vækstlag. Roskilde Festival er indbegrebet af samskabelse og nyskabelse, og vi glæder os til at byde virksomhederne velkommen, siger Hans Christian Nielsen, divisionschef i Roskilde Festival.

Test af robotteknologi
Teknologien udvikler sig hastigt, og i fremtiden kan din nærmeste arbejdskollega potentielt være en robot.
Det danske robotfirma MRN har udviklet en ny sensorbaseret sikkerhedsløsning for samarbejdende robotter, som gør det muligt, at robotter og mennesker kan løse opgaver i fællesskab. Og den løsning vil de involvere de frivillige på Roskilde Festival i at teste og videreudvikle. For hvem er bedre til at teste fremtidens robotteknologi end de unge mennesker, der kommer til at udgøre fremtidens arbejdsstyrke?
I MRN’s nye sikkerhedsløsning kan scanneren køre op og ned og følge robotten og kan eksempelvis helt konkret benyttes på robotter i pakkerier. Hvis der for eksempel er en kasse, der kommer til at stå lidt skævt, kan medarbejdere gå ind og rette kassen uden at slukke robotten. Den stopper automatisk, hvis en person kommer for tæt på, og når personen igen er ude af sikkerhedsområdet, starter robotten igen af sig selv.
-Vi ser flere muligheder i at bruge Roskilde Festival som testlaboratorium – især fordi vi her primært har med unge, kreative og fremtidsorienterede mennesker at gøre. For det første vil vi gerne have deres hjælp til at teste, om man på nogen måde kan snyde vores sensorsystemer. Det er unge kreative hjerner nok de allerbedste til at udfordre. Desuden vil vi meget gerne høre, hvilke idéer de kunne have til andre måder at anvende teknologien på. I princippet kan vores sensorløsning jo bruges til hvad som helst, siger Mogens Rosenvang, direktør hos MRN A/S.
Teknologien kan de frivillige på Roskilde Festival teste af på egen krop i et labyrintspil i frivilligområdet Bar Dame. Her opstiller MRN en labyrint med seks felter, som de frivillige skal forsøge at klare sig igennem i en bestemt rækkefølge på tid uden at udløse sensoralarm. Scanneren registrerer, når man flytter sig fra felt til felt, og man får strafpoint, hvis man går, før man får grønt lys.

Scanneren kører op og ned på en elektrisk føring, så nogle steder kræver det, at spildeltageren bukker sig eller hopper for at nå fra felt til felt. De, der er hurtigst til at nå igennem labyrinten og nå op til udløserknappen, får en præmie og æren af at stå øverst på resultattavlen ugen igennem.

De tre andre innovationsprojekter på Roskilde Festival 2019:
• Lav mad med solkraft: Virksomheden Heliac har udviklet et solkomfur med navnet Solar Cooker, der gør det muligt at tilberede et måltid mad med solens stråler. Gæsterne til Roskilde Festival kan tilberede pandekager, popcorn eller medbragt mad på Heliacs solkomfur på to bålpladser i Clean Out Loud-området.
• Spis insektbøffer: Insekter som erstatning for kød kan måske være en af løsningerne på klimakrisen. Men hvordan overbeviser man danskerne om, at de fremover skal bytte oksebøffen ud med en insektbøf? Det er et af de spørgsmål, som iværksættervirksomheden Wholi Foods vil finde svar på, når de tester deres insektbaserede kødalternativ på gæsterne til Roskilde Festival.
• Dyst med vennerne i ”fysisk Esport”: Unges begejstring for digitale spiluniverser behøver ikke være lig med inaktivitet bag skærmen. Det vil de unge iværksættere bag virksomheden JABII bevise. De har udviklet et spil, som kombinerer fysisk aktivitet med digitale elementer via en app og en slags avanceret teleskopboksehandske. På Roskilde Festival får gæsterne mulighed for at prøve JABII’s fysiske Esport-spil på egen krop i venskabelige tomandsboksekampe på festivalens Game-område.

Skrevet i: Aktuelt, Innovation

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik