• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltRobotter20. 10. 2021 | Helle Friemann Nielsen

Robotteknologi indtager den grafiske branche

AktueltRobotter20. 10. 2021 By Helle Friemann Nielsen

Stigende efterspørgsel på automatisering gjorde, at den Odder-baserede Gazellevirksomheden NIZE equipment mistede kunder. Derfor er virksomheden nu – i samarbejde med ingeniørstuderende og forskere fra Aarhus Universitet – selv gået i gang med at udvikle nogle af de robotter, der i fremtiden skal arbejde sammen med mennesker.

Ingeniørstuderende og ph.d.-studerende arbejder på robotarmen under vejledning fra lektor Xuping Zhang (th). Foto: Jesper Bruun.

NIZE equipment, der leverer storformat grafiske maskiner i hele Norden, har i samarbejde med ingeniørforskere på Aarhus Universitet sat gang i udviklingen af kollaborativ robotteknologi til den grafiske branche.
Projektet sker som led i Region Midtjyllands Industri 4.0-udviklingsprogram, Smart Industry, der i korte træk handler om at hjælpe små og mellemstore danske virksomheder (SMV’er) med at omfavne robotteknologi, digitalisering og automatisering.
-Der er større og større efterspørgsel på maskiner, der ved hjælp af robotteknologi kan øge effektiviteten og automatisere repetitive processer. Men der findes ingen færdige plug-and-play-hyldevarer, der kan hjælpe dig som virksomhed i gang med den omstilling, så hvor går man så hen, spørger administrerende direktør og grundlægger af NIZE equipment, Lars Nikolajsen.
Det spurgte han også sig selv om allerede tilbage i 2013, hvor han mistede kunder til en anden leverandør netop pga. automation. I mangel på svar forsøgte han selv at udvikle robotteknologi, der kunne integreres i virksomhedens eksisterende printer- og fræsersystemer.
-At have robotter med i produktionen er en kæmpe fordel. Man kan eksempelvis producere uden for normal åbningstid eller lade robotten overtage arbejdet for en medarbejder, der så kan gøre mere nytte et andet sted i produktionskæden. Som leverandør er jeg nødt til at sætte mig ind i, hvad robotteknologi kan, og hvilke styrker og fordele det giver, for det er alt andet lige fremtiden, fortæller han videre.

SMV’er på robot-bølgen
I 2019 indgik NIZE equipment derfor i Smart Industry-projektet, og siden da har ingeniørstuderende og forskere fra AU Engineering samarbejdet med virksomhedens teknikere for at udvikle og fintune robotarms-teknologi, der kan arbejde sammen med mennesker, såkaldt kollaborative robotter, på eksisterende printersystemer.
-Der findes mange forskellige SMV’er, der producerer mange forskellige produkter og har dynamiske layouts i produktionen, så derfor er det meget kompliceret at udvikle et robotsystem med en kommerciel gribeanordning, som kan håndtere det hav af forskellige ting, der laves. Det er en af årsagerne til, at det endnu er en kompleks opgave at integrere robotteknik i produktionskæder, siger lektor Xuping Zhang, ekspert i kollaborative robotter ved Institut for Mekanik og Produktion, Aarhus Universitet, der leder projektet.
-Der er stadig ikke mange danske SMV’er, der hopper med på robot-bølgen, selvom selvsamme virksomheder i stigende grad bekymrer sig om at miste konkurrenceevne til udenlandske virksomheder. Men heldigvis er det faktisk ganske let at starte et samarbejde op med os, fortsætter han.

Værdifuld teknologi
For Lars Nikolajsen har samarbejdet med Aarhus Universitet været en succes. Det kollaborative robotsystem er endnu ikke færdigudviklet, men virksomheden har fået et værdifuldt indblik i, hvad teknologien kræver for at fungere, og kan nu begynde at se et produkt tage form.
-Vi mangler endnu meget, førend vi har et færdigt produkt til kommercialisering, men vi har fundet ud af mange tekniske ting i forhold til automation, som vi kan tage med videre. Vi havde aldrig nået hertil uden samarbejdet med universitetet, for vi har simpelthen ikke råd til at hyre en flok softwareingeniører ind for at udvikle sådan noget her, siger han.
Udviklingsprogrammet Smart Industry stopper i 2021, men både forskere og virksomhed håber på et fortsat samarbejde.
-Vores kunder efterspørger i stigende grad automation, og sådan er det inden for mange brancher. Der er behov for langt mere fokus på digitalisering og robotteknologi, hvis vi her i de små skandinaviske lande skal klare os i fremtiden, så jeg håber, vi får mulighed for at fortsætte samarbejdet og udvikle noget af den teknologi, samfundet efterspørger, siger Lars Nikolajsen.

Foto: Jesper Bruun.

NIZE equipment ApS er en mellemstor midtjysk virksomhed, der har til huse i Odder. Virksomheden har 17 medarbejdere og er aktiv i både Danmark, Norge, Sverige og Finland. Virksomheden er grundlagt af Lars Nikolajsen i 2008, og i 2013 begyndte virksomheden selv at udvikle robotteknologi til et af sine printersystemer. Det projekt begejstrede leverandøren, som overtog projektet og nu tilbyder et færdigt robot-assisteret system.
I samarbejde med forskningsteamet Robotics, der ledes af lektor Xuping Zhang ved Institut for Mekanik og Produktion, Aarhus Universitet, startede NIZE equipment i Smart Industry-regi i 2019 et projekt op, der har til formål at udvikle et mere intelligent robotsystem, der kan foretage kvalitetskontrol, overtage manuelle opgaver og rengøre produkter.
Smart Industry er Region Midtjyllands Industri 4.0-udviklingsprogram, der fokuserer på innovationssamarbejde og vidensdeling, og hvor forskere fra Aarhus Universitet deler viden med virksomheder for at optimere processer og inkorporere ny teknologi. Virksomheder i projektet investerer udelukkende mandetimer i programmet, som er støttet af EU’s Regionalfond og Region Midtjylland.

Skrevet i: Aktuelt, Robotter

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik