Stig Helveg er tiltrådt som professor på DTU Fysik. Det markerer samtidig startskuddet til det nye grundforskningscenter, VISION, Center for Visualizing Catalytic Processes, som han er leder af, og hvor arbejdet med at etablere og anvende et nyt elektronmikroskop kommer til at foregå.

Det nye elektronmikroskop skal give mulighed for at se de enkelte nanopartikler i en katalysator, der anvendes til at forstærke kemiske processer uden selv at indgå i dem. Når de enkelte atomer i en nanopartikel kan identificeres, bliver næste skridt at indhente viden om deres katalytiske egenskaber. Katalysatorer anvendes til at forstærke kemiske processer uden selv at indgå i dem. Effektive katalysatorer er bl.a. væsentlige i Power–to-X processerne.
-Ved at sammensætte en række nye teknologier for første gang vil vi etablere et enestående elektronmikroskop for at kunne nå det ambitiøse mål for VISION. Vi vil gerne kunne adskille de enkelte nanopartikler og forstå, hvilke atomare strukturer og mekanismer, der bidrager til deres katalytiske virkemåde. På den måde vil vi kunne se, hvilke nanopartikler, der særligt er egnede for en katalytisk proces – og efterfølgende bruge den indsigt til at optimere og designe nye og bedre katalysatorer, siger Stig Helveg.
Målet er et paradigmeskift i forskningen
Der er tale om intet mindre end et paradigmeskift i forskningen, hvis det lykkes at få den ønskede indsigt i enkelte nanopartiklers virkemåde.
Samtidig er det en viden, der vil være uvurderlig i forhold til den grønne omstilling, hvor der bl.a. er fokus på at kunne omdanne den CO2, vi har for meget af i atmosfæren, til nye forbindelser, der eksempelvis kan anvendes som brændstoffer til den tunge trafik.
-Det er et ganske kompliceret og udfordrende projekt. Vi har netop offentliggjort en videnskabelig artikel, der viser et første skridt af vejen, og vi er godt i gang med de næste skridt, hvor centret skal have etableret et nyt elektronmikroskop til at foretage iagttagelserne af nanopartiklernes virkemåde i katalytiske processer, fortæller han videre.
Det nye elektronmikroskop vil blive placeret på DTU og giver dermed mulighed for, at andre nationale og internationale topforskere kan anvende det og indgå i samarbejder om at løse nogle af de mest presserende videnskabelige problemstillinger på området.
En styrkelse af DTU’s katalyseforskning
Ansættelsen af Stig Helveg og hans nye grundforskningscenter markerer en markant styrkelse af DTU’s forskning inden for katalyse.
Stig Helveg har de sidste 20 år været videnskabelig medarbejder hos Haldor Topsoe A/S. Her blev han som ung nyuddannet fysiker ansat til at arbejde på en meget vanskelig opgave, nemlig at iagttage katalysatorer, der faciliterer kemiske reaktioner, på atomar skala. Iagttagelser, der indtil da ikke havde været tilgængelige, men som han begyndte at udvikle og anvende avanceret mikroskopi-teknologi til.
Det blev starten på en lang karriere, der har været koncentreret om elektronmikroskopi og udvikling af analysemetoder og -udstyr, alt sammen fokuseret mod at løse konkrete videnskabelige problemstillinger inden for industriel katalyse. Stig Helveg har med sit mangeårige arbejde bidraget til at lægge grundstenen for et nyt forskningsområde omkring netop elektronmikroskopi og katalyse.
-Vi er glade for at kunne ansætte så dygtig en forsker og for at huse det nye grundforskningscenter, VISION. Med sit fokus på at skaffe viden om de enkelte nanopartikler i en katalysator er det et godt supplement til vores nuværende meget stærke internationale forskningsmiljøer inden for katalyse med Jens Kehlet Nørskov og Ib Chorkendorff i spidsen, siger prorektor Rasmus Larsen, DTU.
Stig Helveg glæder sig også over centrets placering.
-Med de seneste teknologiske fremskridt i elektronmikroskopi åbner der sig en mulighed for at flytte min forskning til det næste niveau. I den forbindelse er det afgørende at kunne være en del af et unikt akademisk miljø inden for katalyseforskning. Derfor er det fantastisk at kunne starte som professor ved DTU. VISION kunne ikke have fået noget bedre udgangspunkt, siger Stig Helveg afslutningvis.
Danmarks Grundforskningsfond støtter med bevillinger til Centre of Excellence nysgerrighedsdreven og ambitiøs frontforskning af den højeste kvalitet i Danmark.