• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltMaskiner og anlægMesser og møder26. 09. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Øl, ost og teknologi

AktueltMaskiner og anlægMesser og møder26. 09. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Nye teknologiske løsninger med relevans for ølbranchen er et centralt element i FoodTechs nye koncept World of Beer, der både beskæftiger sig med nye teknologiske løsninger og koblingen mellem øl og ost. World of Beer har premiere på FoodTech 2024.

MCH/Lars Møller.

FoodTech 2024 zoomer ind på alle aspekter af øl og ølbrygning, når messen lancerer World of Beer og i den forbindelse byder på både en Masterclass og to Specialist Tours om emnet. Førstnævnte fokuserer på den perspektivrige kombination af øl og ost, mens sidstnævnte omhandler de seneste teknologiske fremskridt med relevans for ølbranchen.
I Dansk Brygmesterforening er begejstringen stor over det nye koncept, der ifølge foreningen lukker et væsentligt hul i det danske øl-landskab.
-At samle bryggerier og leverandører af tekniske løsninger på ét sted er nyt i Danmark, men det giver rigtig god mening, for vi er gode til øl her i landet – både historisk og aktuelt. Danmark hører til verdens mest spændende øldestinationer, og vi er stærke både smags- og udstyrsmæssigt, så det er helt oplagt, at FoodTech med World of Beer forener de to verdener med et fremsynet og samlende mødested, konstaterer Michael Knoth, formand for Dansk Brygmesterforening, der vurderer, at det for bryggerierne og brygmestrene har stor vigtighed, at FoodTech med det nye tiltag sætter fokus på øl:
-Bryggerierne er afhængige af både råvarer, materialer og ikke mindst viden fra support-industrien, så de kan virkelig bruge det her til noget. Et centralt ben i Dansk Brygmesterforening omhandler netop uddannelse, efteruddannelse og vidensdeling, og derfor støtter vi engageret op om World of Beer.
Dansk Brygmesterforening har undervejs bidraget med sparring og idéudvikling, ligesom man har stillet sit netværk til rådighed – og forventningerne til den første omgang World of Beer er store, siger han videre.
-Jeg håber, at mange af vores medlemmer vil deltage i World of Beer, at de vil blive inspirerede, og at de vil fortsætte det gode arbejde og dygtiggøre sig yderligere derhjemme efterfølgende. World of Beer er en tiltrængt dansk pendant til de store tyske messer, og der er store perspektiver i projektet – også i forhold til at inkludere de øvrige nordiske lande på sigt, vurderer Michael Knoth.

Specialist Tours: Skræddersyet oplevelse til bryggerier
World of Beer tæller to Specialist Tours, der beskæftiger sig med henholdsvis procesoptimering og kvalitetskontrol. På rundvisningerne kan brygmestre, teknikere, ingeniører, vedligeholdelsesfolk og kvalitetschefer få en bryggeri-skræddersyet oplevelse, der giver deltagerne indsigt og inspiration til egen drift. Samtidig er turene en oplagt anledning til at netværke med udstillerne, eksperter, forskere og andre branchefolk.
Turene forestås af Axel G. Kristiansen, uafhængig bryggerikonsulent i Kristiansen Brewing Consult, og han finder det særdeles meningsfuldt med FoodTechs fokus på ølbrygning.
-Den danske øl-industri har fået flere nye aktører inden for eksempelvis måleudstyr og ERP, og World of Beer er med til at skabe et overblik over alle disse. Deltagerne på rundvisningerne kan se frem til at møde en række udvalgte udstillere, der er forberedt på at møde repræsentanter fra bryggerierne, og som derfor kan levere konkret rådgivning, forklarer Axel G. Kristiansen og sætter nogle flere ord på, hvad der er i vente på FoodTechs Specialist Tours:
-Vi dykker ned i temaer, der relaterer sig til procesoptimering og kvalitetskontrol, og generelt går det stærkt med nye, teknologiske fremskridt i øjeblikket – eksempelvis er der sket drastiske gennembrud inden for forbrug af varme, kulde og vand, ligesom SDG-agendaen og nyt, avanceret måleudstyr giver bryggerierne muligheder for råvare- og procesoptimering.

Masterclass: En hyldest til håndværket bag øl og ost
Foruden de to Specialist Tours byder World of Beer også på en Masterclass, der dykker ned i koblingen mellem øl og ost. Chefbryggere fra Ebeltoft Gårdbryggeri, Fanø Bryghus og Carlsberg/Jacobsen samt kok Nikolaj Kissmeyer, der er souschef på Restaurant Palægade, præsenterer en stribe produkter og viser, hvordan øl og ost klæder hinanden. Masterclassen, der er at betragte som en hyldest til håndværket, henvender sig til brygmestre og produktionschefer samt folk inden for salg, forskning og udvikling.
Masterclassen er skabt i samarbejde med Mejeriforeningen, der blandt andet i kraft af IFC International Food Contest i forvejen er rigt repræsenteret på FoodTech – og ifølge Rasmus Holmgård, der er gastronomifaglig konsulent i netop Mejeriforeningen og også deltager i Masterclassen, er der store perspektiver i kombinationen mellem øl og ost.
-Øl og ost er et fantastisk match og af mange årsager en klassisk kombination i den danske madkultur. De danske mejerier er kommet rigtig langt, når det handler om at skabe innovative og ekstremt velsmagende højkvalitetsprodukter. Med den revolution som vores ostekultur har gennemgået de seneste 20 år, er det jo et helt nyt univers af spændende smagskombinationer, som har åbnet sig, fortæller Rasmus Holmgård og fortsætter:
-Noget af det, vi gerne vil vise med Masterclassen, er, at det ikke behøver at være svært at finde en øl, der passer perfekt til osten, og at der er lige så stor kompleksitet og gastronomisk kvalitet i parringen af øl og ost som øl og vin. Det er på tide at gøre op med forestillingen om, at det er finere eller mere korrekt at servere vin til ost – der er et kæmpe uudnyttet oplevelsespotentiale i at matche osten fra det lokale mejeri med øllet fra den lokale brygger.
Han påpeger desuden, at det har stor værdi for de danske mejerier, hvis man i samarbejde med bryggerierne kan etablere i forbrugernes bevidsthed, at ost er oplagt at servere til øl.
Brygger og iværksætter Anders Kissmeyer har også haft en afgørende rolle i udformningen af Masterclassen, idet han har fungeret som facilitator og tæt sparringspartner lige fra den indledende kontakt til bryggerierne blev taget til udvælgelsen af øl og oste og selve programlægningen. På dagen er Anders Kissmeyer moderator og tovholder og holder blandt andet et indlæg med generelle betragtninger om matchning af øl og mad.

Skrevet i: Aktuelt, Maskiner og anlæg, Messer og møder

Seneste nyt fra redaktionen

M&J Recycling vinder DIRA Automatiseringsprisen 2025

AutomatiseringNavnenytRobotterTop02. 10. 2025

DIRA Automatiseringsprisen 2025 går til M&J Recycling for et modigt og gennemgribende automations- og digitaliseringsløft, der har hjemtaget produktion fra Kina, øget kvaliteten markant og skabt en datadrevet fabrik i Horsens. Horsens-virksomheden M&J Recycling har sammen med Yaskawa

Fornem DI-pris går til startup, der genbruger CO2

AktueltEnergi og miljøNavnenyt02. 10. 2025

På Dansk Industris årlige topmøde tirsdag den 30. september i Herning, hvor mere end 1.500 erhvervsledere var samlet, gik årets DI Prisen til biosolutions-virksomheden Again. Virksomheden har udviklet en ny teknologi, der forvandler opsamlet CO2 til værdifulde kemikalier, som bl.a. bruges i

44 millioner kr. skal accelerere dansk biosolutions

AktueltBranchenytNavnenyt02. 10. 2025

En ny bevilling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal øge danske biosolutions-virksomheders muligheder for at komme hurtigere og mere sikkert fra ide til marked. Teknologisk Institut og FermHub Zealand har modtaget 44 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. De to virksomheder skal

Nyt kapitel for BlinkTroll efter et år i Odenses robotinkubator

InnovationNavnenytRobotter02. 10. 2025

Fra tidlig idé til gennemprøvet træningsteknologi: Norske BlinkTroll forlader inkubatoren hos Odense Robotics StartUp Fund med et solidt produkt, et voksende team og en klar ambition om at skalere. Den norsk-danske startup, BlinkTroll, har det seneste år udviklet og finpudset deres robot til

Ny analyse viser kollaps i store industrivirksomheders erhvervstillid

Branchenyt02. 10. 2025

Store industrivirksomheder ser mere pessimistisk på fremtiden end under selv de mørkeste dage under corona-pandemien. En ny analyse fra SMVdanmark viser, at både beskæftigelses- og produktionsforventningerne er styrtdykket. Erhvervstillidsindikatoren for store industrivirksomheder er i

Faldende ordrer gør metalindustrien mere sårbar

Branchenyt02. 10. 2025

Mere end halvdelen af virksomhederne i metal- og maskinindustrien vurderer, at deres ordrebeholdning er for lille. Industrien er sårbar over for internationale udsving, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ. Der ryger for få ordre ind i ordrebøgerne hos metal- og maskinindustrien. Hele 54

Nye robottal: Danmark holder robotkurs – fødevarer og farma driver væksten

BranchenytRobotterTop29. 09. 2025

Danmark fortsætter som robotfrontløber trods europæisk afmatning. Det viser de nye robottal fra International Federation of Robotics (IFR). På trods af fald i antallet af nyinstallerede robotter klarer Danmark sig markant bedre end de fleste europæiske lande – især takket være farma- og

Dancert er – som de første – akkrediteret til ny EU Maskinforordning

AktueltBranchenytMaskiner og anlægNavnenyt29. 09. 2025

Teknologisk Instituts certificeringsorgan, Dancert, er som de første herhjemme blevet akkrediteret til at lave typeafprøvninger i henhold til den nye EU Maskinforordning, der blandt andet har et øget fokus på AI- og cybersikkerhed. Dancert opfordrer producenterne til at søge i god tid. Alle

Intelligente vandbaserede kølesystemer til megabyer

AktueltEnergi og miljøVand og spildevand29. 09. 2025

Forskere fra Aalborg Universitet er med i stort, internationalt projekt, der skal udvikle vandbaserede kølesystemer til megabyer i Asien og Afrika; millionbyer plaget af stigende temperaturer og enormt energiforbrug. Den globale opvarmning stiger, og i de største millionbyer i tropiske og

Ét år efter Draghi-rapporten: Europa har ikke forstået alvoren

Branchenyt29. 09. 2025

Ét år efter anbefalingerne om at styrke EU’s konkurrenceevne er dommen over den faktiske fremgang nedslående. Europa bevæger sig alt for langsomt, og det mere end haster med flere investeringer i innovation og at sikre bedre vilkår for strategiske sektorer som lægemiddelindustrien. Det mener

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • M&J Recycling vinder DIRA Automatiseringsprisen 2025

    02.10.2025

  • Fornem DI-pris går til startup, der genbruger CO2

    02.10.2025

  • 44 millioner kr. skal accelerere dansk biosolutions

    02.10.2025

  • Nyt kapitel for BlinkTroll efter et år i Odenses robotinkubator

    02.10.2025

  • Ny analyse viser kollaps i store industrivirksomheders erhvervstillid

    02.10.2025

  • Faldende ordrer gør metalindustrien mere sårbar

    02.10.2025

  • Nye robottal: Danmark holder robotkurs – fødevarer og farma driver væksten

    29.09.2025

  • Dancert er – som de første – akkrediteret til ny EU Maskinforordning

    29.09.2025

  • Intelligente vandbaserede kølesystemer til megabyer

    29.09.2025

  • Ét år efter Draghi-rapporten: Europa har ikke forstået alvoren

    29.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik