Regeringen har netop offentliggjort et massivt løft af landets erhvervsuddannelser fra 300 mio. kr. i 2024 stigende til 900 millioner kroner om året i 2030 og frem. Pengene kan være en afgørende milepæl for fremtidens faglærte; det mener både Dansk Metal og Dansk Industri

Dansk Metal har i mange år kaldt på investeringer i erhvervsskolerne i stedet for besparelser. Derfor er det meget positivt, at regeringen nu foreslår at investere massivt i erhvervsuddannelserne.
-Vi har nærmest kun oplevet nedskæringer, og derfor er det her fantastisk. Det sikrer arbejdsro til erhvervsskolerne, så de også kan fokusere på langsigtede investeringer i for eksempel trivsel, kvalitet og uddannelsesmiljøer. Nu behøver de ikke kun tænke på, hvordan de skal betale næste regning, siger Kasper Palm, der er forbundssekretær i Dansk Metals uddannelsessekretariat.
Erhvervsuddannelserne spiller en helt central rolle i den grønne omstilling, fordi det er her, der uddannes smede, industriteknikere og mekanikere, som skal sørge for, at de store tanker om alt fra fjernvarme til havvind bliver til virkelighed.
Teknologien udvikler sig hele tiden, og derfor er det utrolig vigtigt med tidssvarende maskiner og kvalificerede undervisere, som kan uddanne fremtidens faglærte.
-Vores faglærte er nogle af de dygtigste i verden, og det skal de blive ved med at være. Det skal blandt andet sikres ved at tiltrække og fastholde de dygtigste undervisere. Samtidig skal maskinerne på erhvervsuddannelserne opdateres, så eleverne kan arbejde med det, de også møder ude på virksomhederne. Det er helt centralt, hvis vi skal fastholde dem på uddannelsen, siger Kasper Palm videre.
De store investeringer giver grund til at juble, men det er vigtigt, at de ikke bliver en sovepude. Fastholdelse er nemlig kun en del af problemet.
-Vi skal også sørge for, at flere vælger erhvervsuddannelserne. Sker det ikke, lykkes vi ikke med den grønne omstilling, og det er jo et bundet mål. Derfor må investeringerne ikke stå alene. Det er også helt afgørende at se på, hvordan vi sikrer, at flere vælger erhvervsuddannelserne fremfor på gymnasiet. Det kan for eksempel ske via dimensionering, eller ved at indføre et højere adgangskrav på gymnasiet, siger Kasper Palm.
Vendepunkt for erhvervsuddannelserne
Dansk Industri istemmer og fastslår, at det historiske beløb er et vendepunkt for erhvervsuddannelserne.
-Det er helt afgørende, at regeringen nu har besluttet, at erhvervsuddannelserne får et massivt tilskud frem mod 2030. Midlerne kommer på et tidspunkt, hvor behovet for flere faglærte stiger i takt med de mange grønne løsninger.
Sådan siger Dansk Industris (DI) adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.
Udviklingen understreger behovet for, at elever i endnu højere grad møder tidssvarende udstyr, øget digitalisering og undervisere i topklasse, lyder det fra DI’s topchef.
-Meldingen fra regeringen om en massiv økonomisk indsprøjtning til erhvervsuddannelserne er et afgørende vendepunkt for fremtidens faglærte og dermed udviklingen af vores samfund. I Dansk Industri har vi længe arbejdet for et markant løft af erhvervsskolerne, så udstyr og undervisning kan følge trop med den rivende grønne og digitale udvikling.
Lars Sandahl Sørensen understreger samtidig vigtigheden af, at pengene investeres i god dialog med erhvervslivet, så det passer til fremtidens behov.
-De nye midler kan skabe store og positive forandringer ikke mindst for den grønne omstilling, men det kræver, at de bliver investeret fokuseret ud fra en samlet strategi, siger han videre og fortsætter:
-Mange ved, hvad en tømrer eller en guldsmed laver, men sandheden er, at der findes over 100 forskellige erhvervsuddannelser med stor relevans for samfundet. Derfor gælder det om, at vi meget tydeligere får udbredt potentialet til danskerne, som med denne investering nu bliver endnu større. For flere faglærte er helt afgørende, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling.
Han fastslår, at udover de ekstra investeringer er det vigtigt, at kendskabet til erhvervsuddannelserne øges bredt i samfundet, så EUD automatisk bliver introduceret til en større målgruppe, og her spiller det en rolle for unge og deres forældre, at erhvervsuddannelser også giver adgang til flere videregående uddannelser, som børne- og undervisningsministeren foreslår.
-Lige nu er der for mange, der ikke ved, hvilke muligheder erhvervsuddannelserne kan tilbyde. Derfor giver det rigtig god mening, at et svendebrev nu åbner for endnu flere uddannelser, så den enkelte får mulighed for at vælge den erhvervsuddannelse, man har lyst til, uden at det lukker døre for andre muligheder, siger Lars Sandahl Sørensen afslutningsvis.