Danmark har over de seneste 10 år tabt terræn i forhold til vores internationale konkurrenter inden for kritiske teknologiområder. Det viser en ny rapport fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV).

Rapporten ”16 kritiske teknologiområder – danske specialer” analyserer teknologiområder, der får stor betydning for Danmarks fremtidige konkurrenceevne og sikkerhed.
Analysen viser, at Danmark inden for 12 af de 16 teknologiområder har tabt terræn i forhold til verdens 30 førende tech-regioner målt på vores evne til at udvikle og patentere nye løsninger. Sammenlignet med kinesiske tech-regioner har vi tabt terræn på samtlige områder.
-Det er skræmmende i en tid, hvor teknologisk uafhængighed er vigtigere end nogensinde, siger Charlotte Rønhof, formand for ATV’s projekt ”Guide til et resilient Danmark”, der står bag analysen.
Sats på teknologiske nicher
Ifølge analysen er det på høje tid, at Danmark udvikler en strategi for, hvordan vi vil deltage i det globale kapløb om kritiske teknologier. En sådan strategi vil få afgørende betydning for vores fremtidige konkurrencedygtighed, velstand og sikkerhed.
Rapporten henviser til, at stadig flere lande opererer med ambitiøse, nationale teknologistrategier. Udover stormagter som Kina og USA, gælder det i stigende grad også europæiske lande, hvor bl.a. Storbritannien og Nederlandene i dag har teknologistrategier og lande som Sverige og Finland målrettet arbejder på at få en.
Fælles for landenes arbejde med teknologistrategi er, at de, på tværs af politiske ressortområder, fokuserer på at styrke landenes evne til teknologisk udvikling og omstilling inden for teknologiområder, der vurderes at være kritiske for landenes økonomi og sikkerhed.
Samme tilgang anbefaler rapporten, at Danmark tager.
-Danmark kan selvfølgelig ikke matche de store landes teknologiinvesteringer, men vi kan og bør differentiere os ved at fokusere på teknologiske nicher, hvor vi har en høj innovationsstyrke, siger Charlotte Rønhof videre.
-Vi håber, at regeringen vil anvende analysen til at fremlægge en teknologistrategi for Danmark. Det har vi stærkt brug for, fastslår hun.

Stor debat om dansk teknologistrategi
ATV’s rapport bliver lanceret på en konference i DGI-byen i København den 21. maj. Her bliver rapportens konklusioner debatteret af et panel bestående af Lars Bo Larsen, direktør, NFC – Nationalt Forsvarsteknologisk Center, Christine Nellemann, prorektor, DTU, Mikkel Haarder, underdirektør, DI, Ditte Bjerregaard, konstitueret techambassadør for Danmark og Charlotte Rønhof.
Desuden vil den tidligere topdiplomat Ulrik Vestergaard Knudsen, fhv. vicestatsminister, økonomiminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen og tiltrædende Chief Scientist i NATO, Steen Søndergaard give deres perspektiver på den globale magtkamp om kritiske teknologier.