• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringNavnenyt24. 02. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny professor melder om paradigmeskifte i datakommunikation

AutomatiseringNavnenyt24. 02. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Qi Zhang er nyudnævnt professor på Aarhus Universitets Institut for Elektro- og Computerteknologi. Hendes forskning handler om at designe effektiv og bæredygtig datakommunikation og computerteknologi.

-Oprindeligt vidste jeg ikke, at jeg ville være forsker. Men når jeg ser et udfordrende problem, tænker jeg, at det vil jeg gerne løse. Min specialevejleder opfordrede mig til at søge et ph.d.-stipendium på DTU, og det blev starten på min forskerkarriere. Jeg startede som ung kandidatstuderende i Danmark, og nu er jeg professor, siger Qi Zhang, der er nyudnævnt professor på Aarhus Universitet. Foto: Aarhus Universitet.

Intelligente byer, Industri 4.0, telekirurgi, e-sundhed, volumetrisk videostreaming, kunstig intelligens. Den eksplosive vækst inden for digitalisering på tværs af sektorer har skabt en bred vifte af teknologier, som – i langt højere grad end tidligere – kræver stabile netværksforbindelser med lav latenstid og hurtige beslutningsprocesser.
Alene datatrafikken: Mængden af tilgængelig og genereret data stiger eksponentielt år efter år. Hver dag bliver der genereret ca. 400 milliarder gigabyte data på verdensplan.
Det er ekstremt ressourcekrævende at kommunikere, behandle og lagre så store mængder data, og moderne løsninger og teknologier er ikke bæredygtige. Derfor arbejder forskere og ingeniører ihærdigt på at udvikle mere energieffektive, skalérbare og bæredygtige teknologier til datakommunikation og -behandling.
En af dem er Qi Zhang, som er nyudnævnt professor på Aarhus Universitet.
-Der genereres enorme mængder data hver dag. Men problemet ligger ikke kun i de store mængder – det er også, at der er så mange forskellige typer af data. For bare få år siden bestod data hovedsageligt af tekst, lyd, video og IoT-tidsserier, men nu vil vi også gerne kunne overføre 3D-data, kontrolsignaler, haptisk feedback og endda data fra AI-modeller, og alle disse datatyper har hver deres egne egenskaber og krav. Et andet vigtigt spørgsmål er, hvordan man effektivt udnytter data til forskellige formål, fx i forhold til at trække viden og læring ud af data. Det er alt sammen noget, der giver store udfordringer for vores kommunikationssystemer, netværk og datainfrastruktur, fortæller Qi Zhang.
Qi Zhang forsker i Edge Intelligence, Internet of Things, datakomprimering og dataanalyse på Institut for Elektro- og Computerteknologi, og hun er med til at lede forskningsgruppen NeXt (Network Computing, Communications and Storage).
Hun mener, at integration af Edge Intelligence i datakommunikations- og computersystemer kan bidrage til holistiske og effektive løsninger på disse udfordringer.
-De kommunikationssystemer, vi har i dag, bygger på Shannons teori fra 1940’erne, som har fokus på at sikre en stabil transmission af bitsekvenser uden at forholde sig til indholdet i de transmitterede data. Det er en ”send-og-forstå”-tilgang, hvor fx et billede sendes som data til en modtager, som derefter kan forstå billedet. Det er datakommunikation på den traditionelle måde. De eksisterende kommunikationssystemer vil snart støde på en flaskehals, fordi de ikke kan håndtere de nye udfordringer, siger hun videre.
I mange nye teknologier er de endelige dataforbrugere AI-drevne maskiner, som fx dem, der klassificerer billeder. Mange maskinintelligens-tjenester er opgaveorienterede. Det betyder, at de ikke kræver stabil overførsel af alle bits, men kun de oplysninger, der er relevante for at udføre den specifikke opgave.
Qi Zhang fortsætter:
-Med udviklingen af Edge Intelligence vil senderen være i stand til at forstå data og kun overføre det, der er nødvendigt – en ”forstå-før-send”-tilgang. Det er et helt nyt kommunikationsparadigme, som kaldes målorienteret semantisk kommunikation, og som ikke kun gør kommunikationen mere effektiv, men også understøtter efterfølgende databehandling. Fx har vores team for nylig udviklet en metode til datakomprimering, som er “semantisk bevidst” og effektivt kan udtrække den semantiske betydning i dataserier. Når de grundlæggende mønstre bevares, giver det mulighed for at foretage direkte dataanalyse, som f.eks. identifikation af afvigende værdier uden datarekonstruktion. Faktisk viste vores eksperimentelle resultater, at direkte analyse af de komprimerede data gav et endnu mere nøjagtigt resultat og på kortere tid. Der er derfor et stort potentiale for at fremme digitaliseringen på en mere omkostningseffektiv og bæredygtig måde.

Forskerkarriere i Danmark
Qi Zhang er født og opvokset i Kina i millionbyen Ningbo. Her gennemførte hun sin bachelorgrad, før hun rejste til Danmark, hvor hun tog sin kandidatgrad og ph.d. på DTU. Efter sin ph.d. arbejdede hun to år som rådgivende ingeniør i København, hvorefter hun blev ansat på Ingeniørhøjskolen i Aarhus, som senere blev en del af Aarhus Universitet.
-Oprindeligt vidste jeg ikke, at jeg ville være forsker. Men når jeg ser et udfordrende problem, tænker jeg, at det vil jeg gerne løse. Min specialevejleder opfordrede mig til at søge et ph.d.-stipendium på DTU, og det blev starten på min forskerkarriere. Jeg startede som ung kandidatstuderende i Danmark, og nu er jeg professor, siger hun.
Qi Zhang har ledet flere nationale og internationale forskningsprojekter på Institut for Elektro- og Computerteknologi, fx TOAST-projektet, som har til formål at udvikle teknologi og øge talentmassen til udvikling af det taktile internet (Internet of Skills) – en væsentlig komponent i fremtidens digitale verden. TOAST-projektet har modtaget 20,4 millioner kr. i støtte fra Marie Skłodowska-Curie Actions-proammet under Horizon Europe.
Andre eksempler på projekter er: AgilE-IoT-projektet, som udvikler agil Edge Intelligence til tidskritiske IoT-applikationer; Light-IoT, som designer ny datakomprimering og IoT-rammer, som muliggør direkte dataanalyse af komprimerede data; eTouch, som udvikler Edge Intelligence til immersiv tele-robotteknologi til kommunikation over store afstande (alle tre projekter er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond); samt NUEI (Nordic University Collaboration on Edge Intelligence), som er et strategisk forskningsprojekt i samarbejde mellem fire nordiske universiteter finansieret af NordForsk.
Professor Qi Zhang holder sin tiltrædelsesforelæsning den 12. august 2025.

Skrevet i: Automatisering, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

NavnenytVand og spildevand07. 05. 2025

Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S. Hverdagen og fremtidens byer. Det kunne være overskriften for Rebekka

Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

AutomatiseringMesser og møderTop05. 05. 2025

Digitalisering, kunstig intelligens og kritisk infrastruktur er de tre nøgleområder i fokus, når IDA inviterer indenfor til Danmarks største teknologievent Technomania på HI Tech & Industry Scandinavia 2025 i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober. Årets Technomania tapper ind i

Maritim AI på tværs af grænserne

AktueltAutomatiseringOffshore og marine05. 05. 2025

Efter et år med netværk, testaktiviteter og kortlægning af over 300 aktører afslutter MarAI-projektet sin første fase med konkrete anbefalinger, nye samarbejder og et solidt fundament for et fælles dansk-tysk innovationsøkosystem inden for maritim kunstig intelligens. Projektet, ledet af

Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

AktueltAutomatiseringMesser og møderRobotter05. 05. 2025

En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense i forbindelse med

Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

BranchenytOffshore og marine05. 05. 2025

Dansk Metal roser statsministerens udmelding på 1. maj – det er en historisk mulighed for at sikre danske arbejdspladser og styrke forsyningssikkerheden. Dansk Metal hilser statsministerens udmelding om, at Danmark igen skal være en stor skibsbyggernation, velkommen. Det er et afgørende skridt

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

  • Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

    07.05.2025

  • Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

    05.05.2025

  • Maritim AI på tværs af grænserne

    05.05.2025

  • Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

    05.05.2025

  • Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik