De fremstiller kun et produkt på den norske maskinfabrik Engmark Meteor, nemlig stegeplader. En stegeplade er en stor åben pande, med eller uden kant, som sluttes til en stikkontakt og kan anvendes såvel inde som ude. Stegepladen er en del af en meget gammel madtradition i Norge, og på den kan man lave de traditionelle norske fladbrød, men den kan også bruges til for eksempel pandekager, tortilla- eller pitabrød.
Men selv om produktet er meget old school, så er produktionen i høj grad hightech. Et sted på fabrikken arbejder en cobot sammen med en lasermaskine om at skære runde, blanke metaldele ud. Et andet sted lægger en cobot reflektorer i og tager dem ud af en 200 tons presse. En tredje cobot vasker og pakker de færdige stegeplader.
I alt fire cobots fra Universal Robots giver på strategiske steder en håndsrækning med produktionen, hvor der tidligere stod en medarbejder og håndterede metalplader eller færdige stegeplader. Produkterne laves fra bunden af, og robotterne er medvirkende til, at hele produktionsprocessen fortsat finder sted i Norge.
-Vi konkurrerer mod folk, som får fem kroner i timen. Men hvis vi køber en robot og har den en stund, så er den jo pludselig også nede på fem kroner i timen. Så det her er ganske enkelt en måde at bevare produktionen i Norge på, fastslår Håvid Engmark, der er tredje generation på fabrikken. Han er stolt af sin nichevirksomhed, og han er begejstret for sine robotter.
-Det er i bund og grund bare en universal robotarm, som vi kan sætte til mange af de rutineprægede arbejdsopgaver. Før i tiden løftede vi for eksempel disse stegeplader fire gange, før vi fik dem pakket på paller. Nu står der en medarbejder og arbejder sammen med cobotten, så på den måde undgår vi ganske mange dårlige løft, fortæller Håvid Engmark, indehaver af Engmark Meteor.
-I 2010 så jeg for første gang sådan en robot på en messe. Jeg købte den og tog den med hjem, og efter en time var den i gang med at producere. Siden da har jeg næsten købt en ny robot hvert eneste år, fortæller Håvid Engmark.
Han mener, at robotterne har været en stor gevinst for virksomheden.
-Hvis man kan finde nok arbejdsopgaver til den, så den kan køre hele tiden, kan den tjene sig selv hjem i løbet af nogle få måneder. Man kan selv programmere den, og det er virkelig nemt, understreger stegepladeproducenten.
Håvid Engmark er ikke i tvivl om, at de kollaborative robotter er med til at fremtidssikre produktionen af de traditionsrige stegeplader i Norge.