Der er for alvor kommet gang i eksporten hos den aalborgensiske robotvirksomhed Life Science Robotics ApS. 2023 blev et gennembrudsår internationalt og virksomheden er kommet ind på flere nye markeder med sine genoptræningsrobotter; foreløbigt har man solgt robotter til 12 lande verden over.
![](https://www.tekniskfokus.dk/wp-content/uploads/sites/6/tkf-uge14-LifeScienceRobotics1.jpg)
Aalborg-virksomheden Life Science Robotics ApS er en af Danmarks største udbydere af robotter til sundhedssektoren.
Herhjemme bliver virksomhedens rehabiliteringsrobot Robert i stigende grad anvendt på genoptræningscentre, hvor fysioterapeuter bruger robotten til at lave intensiv genoptræning af patienter, der fx er ramt af lammelser efter en blodprop eller en hjerneblødning.
-Det er patienter, som har brug for vedholdende og dedikeret træning, hvis de skal genvinde førligheden, og der kan vores genoptræningsrobot noget helt særligt. Robert er utrættelig og kan lave målrettet træning af patientens svageste led med flere hundrede gentagelser og præcis den belastning, der passer til patientens behov. Det er helt unikt, og derfor oplever vi stor interesse, når vi præsenterer robotten i udlandet, fortæller Keld Thorsen, der er administrerende direktør i Life Science Robotics ApS.
Life Science Robotics lancerede for et år siden et særligt modul til genoptræning af arme, så nu kan samme robot bruges til træning af både arme og ben.
-Det nye modul har været en stor succes. Langt de fleste af vores kunder vælger at tilkøbe det nye armmodul, som giver en række nye muligheder for at anvende Robert i genoptræningen af patienterne, siger han videre.
Forventer solid vækst
Ved indgangen til 2023 havde Life Science Robotics solgt i alt 26 genoptræningsrobotter heraf de fleste i Danmark. Ved årets udgang havde virksomheden rundet salget af Robert nr. 50, og langt hovedparten af de aalborgensiske genoptræningsrobotter blev i 2023 solgt til udlandet.
-Markedet for Robert er globalt. Vi har gennem flere år arbejdet målrettet på at opbygge et stærkt netværk af partnere og forhandlere i både Europa, Asien og USA, og det er den indsats, der nu begynder at bære frugt. Vi har allerede i de første måneder af 2024 solgt yderligere et pænt antal genoptræningsrobotter, og vi forventer en solid vækst i salget i de kommende år, hvor vi også samtidig lancerer nye produkter, fortsætter Keld Thorsen.
I de fleste lande i verden bliver der ligesom i Danmark mangel på arbejdskraft i både sundheds- og plejesektoren i de kommende år. Det er også noget, der er med til at styrke interessen i udlandet, fordi Robert kan være med til at afhjælpe manglen på varme hænder.
Robotten giver ikke kun bedre og mere målrettet genoptræning af den enkelte patient. Den gør det også muligt for fysioterapeuten at behandle flere patienter ad gangen. Når borgerne bliver mere selvhjulpne takket været intensiv genoptræning, har de desuden mindre brug for pleje eller hjemmehjælp, fordi de kan klare mange ting selv.
-Vi har lige solgt ti genoptræningsrobotter til Polen, hvor den polske sundhedssektor har et ønske om en øget automatisering, så de kan hjælpe flere patienter, selvom der bliver færre hænder. I Polen er de meget begejstrede for Robert, og det er et af de lande, hvor vi forventer at sælge flere robotter i løbet af i år, siger han videre.
![](https://www.tekniskfokus.dk/wp-content/uploads/sites/6/tkf-uge14-LifeScienceRobotics2.jpg)
Glad for at være robotvirksomhed i Aalborg
Mens langt de fleste danske robotvirksomheder er placeret i ”robotbyen” Odense, så er Life Science Robotics godt tilfreds med at ligge i Aalborg.
-Vi bliver nogle gange spurgt om, hvorfor vi ikke flytter til Odense, hvor der er mere end hundrede andre robotvirksomheder, men vi har ingen planer om at flytte. Vi har et tæt samarbejde med Aalborg Universitet, som er utrolig stærke på robotteknologi, og vi laver udviklingsprojekter sammen med Aalborg Universitetshospital. Vi har let adgang til dygtige folk og er rigtig glade for at være i Aalborg, siger Keld Thorsen afslutningsvis.
Genoptræningsrobotten Robert bliver i Danmark og udlandet blandt andet brugt til:
• genoptræning af patienter med lammelser efter en blodprop eller en hjerneblødning
• genoptræning af patienter, der har fået nyt knæ eller ny hofte
• at opbygge muskelstyrke hos patienter efter hospitalsindlæggelser
Aalborgvirksomheden Life Science Robotics ApS har solgt genoptræningsrobotter til foreløbig 12 lande verden over: Danmark, Tyskland, Frankrig, Polen, Italien, Østrig, Rumænien, USA, Ecuador, Malaysia, Hongkong og Australien.
Virksomheden har i dag ni medarbejdere samt et antal studerende, der er tilknyttet forskellige projekter i virksomheden. Bortset fra direktøren selv, der er tilflytter fra København, så er alle medarbejdere i Life Science Robotics uddannet på Aalborg Universitet.