• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltBranchenyt21. 02. 2024 | Helle Friemann Nielsen

NIS2-hammeren rammer snart – danske virksomheder lades i stikken

AktueltBranchenyt21. 02. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Forsvarsministeren har erkendt, at vigtigt NIS2-lovarbejde bliver mere forsinket end frygtet. IT-Branchen råber vagt i gevær og efterlyser mere fart på hjælpen til danske virksomheder.

-Myndighederne har sovet i timen og undervurderet omfanget og kompleksiteten af NIS2. Over tusinde danske virksomheder skal snart leve op til en lang række omfattende sikkerhedskrav. Men de har ikke mange chancer for at nå i mål, når myndighederne igen udsætter afklaringen af, hvem der er omfattet, og hvordan reglerne skal implementeres i Danmark, siger Jacob Herbst, CTO i Dubex A/S og forperson for IT-Branchens Policy Board for Cybersikkerhed.
EU kræver, at NIS2-direktivet skal være implementeret i Danmark senest 18. oktober i år. Til den tid skal danske virksomheder, der varetager såkaldte samfundskritiske opgaver, kunne dokumentere, at de lever op til en række omfattende cybersikkerhedskrav, fastlagt i den nye version af EU’s Net- og Informationssikkerhedsdirektiv (NIS2).
Men ifølge forsvarsministeren er det ikke muligt, da lovarbejdet trækker ud.
Det er ikke en udmelding, som IT-Branchen er glad for, da det manglende fokus fra myndighederne sender et helt forkert signal mht. prioriteringen af NIS2.
-Med forsinkelsen frygter vi, at der bliver endnu kortere mellem, at vi lærer de nye krav at kende, og til at virksomhederne skal leve op til dem. Det gør bestemt ikke NIS2-arbejdet i virksomheden lettere, og vi risikerer, at omkostningerne stiger kraftigt, da mange virksomheder nu skal hasteimplementere loven, siger Jacob Herbst videre.
EU-Kommissionen har estimeret, at virksomheder pga. NIS2 fremover skal investere 22 pct. mere i it-sikkerhed, end de gør i dag. I Danmark mener analysehuset IDC, at de danske virksomheder i gennemsnit kan forvente en udgiftsstigning på 10 pct. om året frem mod 2025 alene på it-sikkerhed. Det svarer til en samlet øget udgift på 2,5 mia. kr. Et tal der nu risikerer at blive større.

Virksomheder lever i (u)lykkelig uvidenhed
Mange virksomheder er stadig uvidende om, hvad de skal leve op til, og endnu færre af deres underleverandører ved, at nye krav også snart rammer dem.
Med lovforsinkelsen og de dertilhørende usikkerheder bliver det en kæmpe udfordring at nå i mål med de sikkerhedsforanstaltninger, som for mange virksomheder vil være helt nye.
Dertil kommer, at mange flere end de ca. 1.400 virksomheder det pt. vurderes er direkte omfattet skal forholde sig til direktivet, idet NIS2 stiller skærpede krav til cybersikkerheden i hele virksomhedens forsynings- og leverandørkæde.
-En ting er det forsinkede lovarbejde, men vi savner en klar plan fra myndighedernes side. Hvornår har man fx tænkt sig at kontakte de NIS2-omfattede virksomheder, så de ved, at de er omfattet? Og hvordan har man tænkt sig at vejlede de mange virksomheder, der står overfor en ny sikkerhedsopgave? Det er ikke noget, der kan løses med et snuptag. Det kræver omfattende ressourcer og tidskrævende viden- og kompetenceopbygning, fortsætter han.

Virksomhederne efterspørger vejledning
En analyse udført af IRIS Group for Industriens Fond viser, at mere end hver femte virksomhed i de kritiske sektorer fortsat var i tvivl om, om de overhovedet bliver omfattet af NIS2.
Blandt disse virksomheder er der samtidig en stor del, der ikke har sat sig ind i NIS2-direktivet og/eller ikke har en plan klar for implementering af de påkrævede sikkerhedsforanstaltninger.
I samme analyse svarer virksomhederne, at de har behov for information og vejledning om den kommende regulering samt adgang til best practice-eksempler, så de kan sammenligne deres egne sikkerhedsforanstaltninger og praksis med andre.
-De klare udmeldinger fra myndighederne mangler, og vi er derfor begyndt at få rigtigt mange henvendelser om NIS2. Af samme grund har vi nu lanceret et vejledningsunivers, hvor man både kan blive klogere på selve direktivet samt finde anbefalinger til, hvordan man lever op til det – både som direkte omfattet virksomhed eller som it-leverandør, fortæller Jacob Herbst.
Det nye NIS2-vejledningsunivers er udviklet i samarbejde med en lang række af IT-Branchens cybersikkerhedsleverandører og -rådgivere, da netop it-branchen er den sektor, hvor flest virksomheder ifølge undersøgelsen fra IRIS Group vil blive direkte omfattet af NIS2.
Derudover vil mange it-virksomheder vil blive indirekte omfattede som leverandører til kunder, der snart skal leve op til skærpede krav om cybersikkerhed i forsyningskæden.
-NIS2-hammeren rammer snart dansk erhvervsliv, men der er stadig alt for mange ubesvarede spørgsmål i forhold til, hvordan NIS2 skal implementeres i Danmark. Vi håber derfor, at den netop udmeldte forsinkelse også betyder, at virksomhederne får længere tid til at implementere reglerne, så vi undgår panikløsninger og unødig overimplementering, slutter Jacob Herbst.

Jacob Herbst anbefaler, at man som virksomhed eller it-leverandør hurtigt får afklaret, om man er en af de virksomheder, der er direkte eller indirekte omfattet af NIS2. Er man omfattet, skal man kigge på sin risikoprofil og derefter få implementeret de rette sikkerhedsforanstaltninger i dialog med sine samarbejdspartnere, så man er sikker på, at man lever op til reglerne.

Skrevet i: Aktuelt, Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik