I Lund i Sverige er man halvvejs i opførelsen af verdens største og mest avancerede neutronspredningsfacilitet, der forventes at føre til mange nye opdagelser inden for forskellige videnskabelige grene som blandt andet life science, energi, informationsteknologi, fundamental fysik og sundhed.

Neutronstråling fungerer i grove træk som et kæmpestort mikroskop: En udvalgt materialeprøve beskydes med et stort antal neutroner. Neutronen er en ikke-ladet partikel, der kan anvendes til at se ind i materialer på samme måde som røntgenstråler, men som på grund af neutronens specielle egenskaber giver nogle andre muligheder som at undersøge eksempelvis vibrationer og magnetisme i materialet.
Dermed er det muligt at tage meget præcise “billeder” af strukturerne i materialer – fra simple krystaller til store proteiner.
Dette vil gøre det muligt at opdage og udvikle nye materialer, som blandt andet kan bruges inden for medicin, rumfart, motorer, plast, energi, it-teknologi og bioteknologi. Det kunne eksempelvis være nye hverdagsting som hurtigere computere, mere effektive rengøringsmidler og bedre virkende lægemidler – men det er også en vigtig komponent i arbejdet med at løse de store samfundsudfordringer, vi står overfor på blandt andet klima-, energi- og transportområdet.
Der er planlagt i alt 22 forskellige neutronmåleinstrumenter ved færdiggørelsen i 2023. Der vil være mulighed for at udvide med op til i alt 40 instrumenter.
ESS åbner for både private virksomheder og forskningsinstitutter, og når faciliteten står færdig i 2023, regner man med omkring 3.000 brugere årligt.

Hjernen ligger i København
Eksperimenterne ved neutronkilden vil foregå på faciliteten i Lund, mens databehandlingen vil ske på beregningscentret ESS Data Management and Software Center (ESS DMSC) i København, som åbnede i august 2017.
For selv om der stadig er en årrække til åbningen af ESS og til at selve eksperimenterne startes op i Lund, arbejder man på DMSC allerede med universiteter og forskningslaboratorier i hele Europa på at udvikle software og hardware til kontrol, analyse og visualisering af de eksperimenter, der skal udføres på ESS.
DMSC er således “hjernen” bag ESS, og det er her, at de enorme datamængder på mange tusinde terabyte bliver forvandlet til videnskabelige resultater og innovation.
Læs meget mere om besøget hos ESS og den bagvedliggende teknologi i Teknisk Nyt.