Danmark er i fuld gang med at etablere sig som kraftcenter inden for teknologiske løsninger til rumindustrien, men den ambition kan kun blive til virkelighed, hvis flere iværksættere satser på rumteknologi til at skabe ny vækst. Derfor investerer Industriens Fond nu et stort millionbeløb i at få det til at ske.
Danmark skal være forrest i feltet, når rumteknologi skal omdannes til visionære iværksættervirksomheder.
Derfor er Industriens Fond gået sammen med Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og IT-Universitetet i København om at sætte ekstra fart på rum-iværksætteriet i Danmark.
-Vi skal gøre det danske iværksættermiljø inden for rumteknologi til det bedste i Europa. På den måde sikrer vi, at vi her i Danmark former en ny generation af iværksættere, der bruger rummet som springbræt til innovation og forretningsudvikling, siger udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup, om baggrunden for den nye bevilling.
Ved at støtte udklækningen af nye rum-iværksættere bliver Danmark bedre til at gribe de muligheder, som rumteknologien tilbyder, og omsætte dem til løsninger og nye væksteventyr.
-Iværksættere er gode til at kombinere teknisk ekspertise med kommerciel forståelse, så de kan skabe produkter og tjenester, der løser udfordringer både i rummet og på Jorden. Vores rolle på universiteterne er at uddanne og udvikle de næste generationer af entreprenører inden for rumteknologi. Vores studerende får adgang til den nyeste forskning og teknologi, så flere kan tænke kreativt og omsætte idéer til løsninger i en sektor, der oplever betydelig vækst disse år, siger Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør på Aarhus Universitet, der sammen med Syddansk Universitet og IT-Universitetet i København er drivkræfter bag det danske DISCO-projekt.
Projektet, som nu får et nyt økonomisk rygstød, har de seneste år især arbejdet med rumteknologi og satellitter på de danske universiteter. Men med den nye bevilling på godt syv millioner kroner bliver det arbejde nu videreudviklet til især at fokusere på rum-iværksætteri.
Konkret betyder det, at DISCO-projektet bliver til en åben platform, hvor studerende, iværksættere og virksomheder i fællesskab bygger og opsender cubesats (små satellitter), der kan udføre missioner i rummet.
Den nye bevilling skal øge outputtet fra DISCO, så projektet skaber flere danske rum-iværksættere. Ambitionen er, at mere end 400 studerende bliver iværksættere som en konsekvens af deres deltagelse i projektet.
Praktisk erfaring med rummet
I projektet får de studerende en masse praktisk erfaring, mens iværksættere og virksomheder får mulighed for at prøve nye teknologier af og teste forskellige produkter i praksis ude i rummet.
På den måde er DISCO-projektet både med til at forme fremtidens rum-iværksættere og udvikle morgendagens ledere i rumindustrien, samtidig med at erhvervslivet får unik adgang til testmuligheder og deltagelse i den voksende rumindustri.
DISCO er en forkortelse for Danish Student Cubesat Program. Det er et fællesskab af studerende, der bygger og sender cubesats – altså små satellitter – ud i rummet.
Med den nye bevilling i ryggen, skal projektet udbygge sit iværksætterfokus og forankres derfor hos The Kitchen, der er Aarhus Universitets startup-hub. Her er studenteriværksætteri i fokus og understøttes med særlige startup-tiltag og vækstforløb.