• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

Energi og miljøInnovationTop17. 08. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Miljøvenlig udvinding af højteknologiske metaller

Energi og miljøInnovationTop17. 08. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Audi’s miljøfond – Audi Environmental Foundation – har i samarbejde med det tekniske universitet Bergakademie Freiberg forsket i nye metoder til udvinding af højteknologiske metaller og såkaldte sjældne jordarter, der er uundværlige til moderne teknologier som glasfibre, solceller eller semiconductors. Ved hjælp af forskellige teknikker skal råstofferne udvindes på en mere miljøvenlig og bæredygtig måde i minerne.

Metalliske råstoffer forefindes i begrænsede mængder. De skal bruges til mange forskellige fremtidige teknologier, herunder også den elektriske mobilitet. De teknologiske metaller indium og germanium, kobolt, litium og sjældne metalarter står på listen over kritiske råstoffer for EU 2020. Denne liste over de økonomisk set vigtigste råstoffer med høj forsyningsrisiko skal fungere som en hjælp i forbindelse med forhandlinger om handelsaftaler, men også fremme forskning og innovationer samt en bæredygtig udvinding.
Mange af de primære råstoffer forefindes kun i nogle få lande. De har en geografisk set ujævn fordeling og er vanskeligt tilgængelige. Til dels forefindes de i så små mængder, at det ikke er rentabelt at udvinde dem. Derudover medfører mineaktiviteter ret store påvirkninger af miljøet.
Så der er mange gode grunde for Audi Environmental Foundation til i samarbejde med instituttet for termisk procesteknik, miljø- og naturstofprocesteknik på Technische Universität Bergakademie Freiberg i Tyskland at etablere alternative udvindingsmetoder til sikring af råstofferne.
Det 2-årige forskningsprojekt havde problemstillingen: ”Hvordan kan man gøre minedrift mere miljøvenlig?” I den forbindelse har forskerne både arbejdet på laboratoriet og i minen under realistiske forhold i en forskningsmine for at implementere teori i praksis.

Metoder til mere bæredygtig udvinding
Målsætningen er at frigøre højteknologiske elementer fra malmen uden at ødelægge naturen med store boringer og sprængninger. I modsætning til den klassiske metode til malmudvinding arbejdes der her minimalt invasivt som i nutidens kirurgi. Det giver flere fordele: Der skal ikke anvendes tunge maskiner, der skal anvendes væsentligt mindre energi og færre kemikalier, og der opstår heller ingen skader i landskabet.
-Processen er miljøvenlig og innovativ, da man i stor udstrækning undgår større minedriftsaktiviteter, og der også udvindes små mængder malm, siger Rüdiger Recknagel, som er øverste chef for Audi miljøfonden, Audi Environmental Foundation. Det styrker uafhængigheden af import og øger dermed forsyningssikkerheden.
Processen, den såkaldte in-situ bio-udludning, er blevet udviklet og optimeret i laboratoriet og efterfølgende testet i forskningsminen hos TU Bergakademie Freiberg under realistiske forhold. I den forbindelse borer forskerne ingen huller i malmgangen i minen. I løbet af udludningsprocessen løsnes råstofelementerne fra malmen ved hjælp af mikroorganismer. Disse mikroorganismer findes allerede i minen.
-Bakterierne er for os de små minearbejdere, som hjælper med at overføre metal-ionerne til en opløsning, forklarer Roland Haseneder fra instituttet for termisk procesteknik, miljø- og naturstofprocesteknik. På den måde løsnes en del af de mineralske bestanddele.

Eksperterne kombinerer dette trin med en direkte totrins membranbearbejdning.
-Der er ingen transportomkostninger og logistik, fordi vi arbejder på stedet, siger Haseneder. Anlægget udskiller desuden mikroorganismerne og tilfører dem til udludningsprocessen igen som et led i den cirkulære økonomi.
Målsætningen med denne proces er at udskille og berige indium og germanium ud fra en multikomponentblanding. Disse to strategiske metaller er nødvendige til hightechprodukter som fladskærme, touchscreens, navigationssystemer, glasfiberteknologi, computerchips, solcelleanlæg og billejer.

Laboratorietests og praksistests i minen dokumenterer effektiviteten
Eksperterne ønskede at finde ud af, hvordan systemet klarer sig 147 meter under jorden med en luftfugtighed på over 90 pct. ved 10°C og med surt drypvand. De vigtige parametre i den forbindelse var blandt andet sammensætningen af bakterieopløsningen, berigelsen med målelementerne, de anvendte procesparametre og udbyttet af målelementer. De forskellige tests kunne dokumentere systemets effektivitet.
-Vi har tilpasset trykket, strømningshastigheden og rengøringsprocesserne og dermed forbedret udskillelsen markant, siger Haseneder videre. Udskillelseseffekten ved germanium er blevet øget med 20 pct. i forhold til laboratorieeksperimenterne.

Fremover skal den bæredygtige udvindingsproces også anvendes til andre elementer som fx kobolt, der findes i andre aflejringssteder. I den forbindelse er processen særligt velegnet til udvinding af råstofelementer fra fattig malm – malmtyper med et lavt indhold af råstoffer – og fra sekundære råstoffer samt til anvendelse i gamle miner, hvor man udnytter den eksisterende infrastruktur. Derudover oplyser Haseneder, at processen har kunnet overføres til andre problemstillinger som fx urban mining. På TU Bergakademie Freiberg er man i fuld gang med at lede efter egnede partnere til anvendelsen på andre lokationer. Den store vision er at implementere den minimalt invasive minedrift over hele verden.

Audi Environmental Foundation fremmer aktivt forskning i nye teknologier og videnskabelige metoder for en bedre fremtid. Fondens erklærede målsætning er at yde et bidrag til miljøbeskyttelsen samt at skabe og fremme metoder til bæredygtig adfærd. Fonden har især fokus på fremme og udvikling af miljøvenlige teknologier, tiltag til oplysning om miljøet samt på beskyttelse af de naturlige livsgrundlag for mennesker, dyr og planter. Den blev grundlagt i 2009 af Audi AG som 100 pct. ejet datterselskab og er en del af koncernens samfundsmæssige og miljøpolitiske engagement.

Skrevet i: Energi og miljø, Innovation, Top

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

InnovationMaskiner og anlægTop29. 03. 2023

Et forskningsprojekt skal gøre op med stigende omkostninger til vedligehold og reparation af kritisk infrastruktur. Projektet CorroSense arbejder på konstant overvågning af korrosion på store betonkonstruktioner ved hjælp af et trådløst sensornetværk, der kan forsyne sig selv med energi.

Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

AktueltAutomatiseringNavnenyt29. 03. 2023

Vi befinder os midt i en biodiversitetskrise, og konsekvenserne kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke gør noget ved det. Nu skal Syddansk Universitet stå i spidsen for det interdisciplinære forskningsnetværk WildDrone, der vil undersøge, hvordan autonome droner kan bruges til

Dansk innovation får topplacering

AktueltInnovationNavnenyt29. 03. 2023

Vestas, Novozymes og Topsoe har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger sidste år. 3Shape, der producerer 3D-scannere til tandlægeindustrien, blander sig for første gang med de største virksomheder i Danmark. Danske

Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

Navnenyt28. 03. 2023

Automations- og ingeniørvirksomheden Unimec A/S vil fortsætte fire års fremgang med leveringer til pharma- og medicoindustrien. I løbet af to år skal pharma udgøre minimum 30 procent af virksomheden og omsætte for 15 millioner kroner om året. Erobring af store markedsandele og 30 procent af

Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

Energi og miljøNavnenyt28. 03. 2023

Alfa Laval, herunder koncernens fem danske selskaber, er nu en del af First Movers Coalition (FMC), som er et globalt initiativ lanceret af World Economic Forum. Initiativet er en koalition af virksomheder, der forener deres købekraft for at understøtte dekarboniseringen inden for en række

Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

AutomatiseringProcesteknologi28. 03. 2023

Sick A/S udvider nu med varianter af sensorer indeholdende den prisvindende ROCC-teknologi i serien 3D-streamingkamera Ruler3000. I sensorerne anvendes markedets hurtigste 3D-CCD-chip som byggesten, og de leveres indbygget i en fabrikskalibreret mekanisk konstellation med den lynhurtige chip og en

Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

Messer og møderProcesteknologi28. 03. 2023

Emerson bringer sine nyeste væskestyrings- og pneumatikløsninger samt sit ekspert-team direkte ud til kunderne via deres mobile, interaktive servicecenter i løbet af den kommende tid. Emersons mobile roadshow vil besøge kunder i 19 europæiske lande, herunder nye destinationer i Litauen, Rumænien og

Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

NavnenytRobotterTop22. 03. 2023

Et nyt forskningsprojekt på Center for Large Structure Production (LSP) på Syddansk Universitet har fået en bevilling på godt 13 millioner kroner til at udvikle en mobil robotkran, der bl.a. kan svejse. Sådan én kan nemlig blive nødvendig i disse tider med massiv mangel på svejsere, hvis vi skal nå

Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Naturbrande i Europa er blevet hyppigere og mere intense i takt med klimaforandringerne. Tre virksomheder – heriblandt to danske – går nu sammen om at udvikle en droneløsning med kunstig intelligens, der skal give brandmænd bedre odds til at vinde kampen mod flammerne. 35.340 km2. Så meget skov

Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Nye forretningsmæssige udfordringer og nye teknologiske muligheder betyder, at Spatial Computing bliver en banebrydende teknologi. Det forudser Bill Vass, Global Chief Technology Officer hos Amazon Web Services. Virtuelle kopier af den fysiske verden kan hjælpe virksomheder, der har nået

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

    29.03.2023

  • Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

    29.03.2023

  • Dansk innovation får topplacering

    29.03.2023

  • Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

    28.03.2023

  • Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

    28.03.2023

  • Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

    28.03.2023

  • Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

    28.03.2023

  • Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

    22.03.2023

  • Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

    22.03.2023

  • Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

    22.03.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik