• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltBranchenytNavnenytOffshore og marine13. 01. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Lån kvit og frit fra Den Nationale Udstyrsbank

AktueltBranchenytNavnenytOffshore og marine13. 01. 2025 By Helle Friemann Nielsen

For de to studerende Julie Ringsby Nygaard og Simon Reese Crouch var det en enestående chance at låne den nyeste teknologi fra Den Nationale Udstyrsbank; en teknologi, som de normalt ikke ville komme i nærheden af på studiet.

Julie Ringsby Nygaard og Simon Reese Crouch med den sensor som de fik lov til at låne fra Den Nationale Udstyrsbank. Foto: Louise Holmgaard Nielsen.

-Det er ikke ligefrem nem teknologi, fortæller Simon Reese Crouch, som sammen med sin medstuderende Julie Ringsby Nygaard netop er kommet ud fra eksamen. De læser automationsteknologi på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense.
Men det var heller ikke formålet, at teknologien skulle være nem. Langt fra faktisk. Og det gjorde slet ikke noget for de to studerende.
De har nemlig arbejdet med den nyeste teknologi inden for LIDAR (Light Detection and Ranging), en sensor der kan måle afstande, som UCL har lånt fra Den Nationale Udstyrsbank i Svendborg. En teknologi, som de ikke ville komme i nærheden af ellers.
-Det har været fantastisk, fortæller Julie og uddyber:
-Jeg er glad for, at vi fik lov til at lege med den her helt nye teknologi, og finde ud af hvordan det virker, kontra noget vi har arbejdet med før. Vi skal snart ud i industrien, og så er det godt at prøve de nye ting af, som firmaerne måske bruger.
-Så bliver vi også mere attraktive for den arbejdsplads, fordi vi kan noget, som de måske søger, supplerer Simon.
De går begge to på tredje semester og bliver færdiguddannet til sommer.

En unik mulighed
Det er anden gang, at UCL bruger udstyrsbanken i Svendborg og låner udstyr herfra.
Det unikke er, at man kan låne fra udstyrsbanken kvit og frit, og her findes udstyr, som det højest sandsynligt aldrig vil være muligt for en uddannelsesinstitution eller en startup-virksomhed at komme i nærheden af.
Det kan Lars Lindegaard Mikkelsen, forskningsleder og underviser på UCL, nikke ja til.
-Det giver helt sikkert nogle andre muligheder. Teknologisk hæver vi barren og forhåbentlig gør det også, at industrien møder nogle dimittender, der er lige det dygtigere og ser noget udstyr, som de ellers ikke ville have gjort, fortæller han.
Ved at gøre brug af de muligheder, som udstyrsbanken giver, får de studerende en forsmag på den virkelighed, der meget snart møder dem på arbejdsmarkedet.
Men udstyrsbanken er ikke kun ideel for uddannelsesinstitutioner. Den henvender sig også til iværksættere og etablerede virksomheder, som måske ikke har mulighed for at tilgå det dyre udstyr ellers.
Udstyrsbanken, der er sponseret af Den Danske Maritime Fond, administreres af MARS-projektet (Maritime Autonomous Reliable Systems), der er i gang med at etablere et test- og videncenter for autonom og intelligent sejlads.
Lars Lindegaard Mikkelsen har allerede planer for, hvad de næste gang skal låne fra Den Nationale Udstyrsbank. Nemlig en undervandsdrone der kan sættes ud i Odense Havn, der ligger kun et stenkast fra uddannelsesinstitutionen.

Lars Lindegaard, forskningsleder og underviser på UCL, er allerede klar til at låne mere udstyr fra Den Nationale Udstyrsbank til næste år. Foto: Louise Holmgaard Nielsen.

-Vi har jo havnen lige hernede, og på UCL har vi mange uddannelser, hvor det vil være en god kombi. Der er nogle, der har en maritim forståelse, og nogle andre som har den tekniske viden, og det kan vi bringe i spil her, fortæller Lars Lindegaard Mikkelsen.

MARS er en del af erhvervsfyrtårnet NextGen Robotics, der har hjemme på Fyn. Her arbejder en stribe partnere og virksomheder med at udvikle fremtidens teknolog indeni for robotter, droner og autonom skibsfart. MARS er et test- og videncenter til maritim autonomi i Svendborg. MARS er åben for tests af automations- og autonomiløsninger, der fx skal gøre søfarten mere sikker og bæredygtig.

NextGen Robotics er medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Den Nationale Udstyrsbank henvender sig til både iværksættere, etablerede virksomheder, studerende og uddannelses- og forskningsinstitutioner. Og så kan man låne udstyr herfra kvit og frit. Udstyrsbankens formål er at sænke barriererne for fx studerende og virksomheder, hvis de står og mangler det nødvendige udstyr til deres autonomiprojekter.

Skrevet i: Aktuelt, Branchenyt, Navnenyt, Offshore og marine

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik