• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

ProcesteknologiTop18. 05. 2017 | Helle Friemann Nielsen

Kunsten at måle den rigtige temperatur

ProcesteknologiTop18. 05. 2017 By Helle Friemann Nielsen

Temperaturen er en af de vigtigste parametre i utallige processer i industrien. Derfor er det uhyre vigtigt, at den måles så effektivt og korrekt som muligt.
De måletekniske udfordringer er dog ofte store, når man bevæger sig ud af kalibreringslaboratoriet og ind i processen for at måle temperaturen i forbindelse med styring og kontrol af industrielle processer.
I laboratoriet kan man i høj grad styre alle de faktorer, der spiller ind på den pågældende måling og med stor præcision angive den fejl, som et måleinstrument laver i forhold til referencen.
I processen er det derimod ikke temperaturmålingen, der sætter dagsordenen for setuppet – her må man tilpasse temperaturmålingen, så den på bedst mulig vis afspejler temperaturen i den proces, man er interesseret i at kontrollere. Man skal altid forsøge at opnå så god ligevægt som muligt mellem den proces, man ønsker at måle temperaturen af og selve temperaturføleren. Det er nemlig altid temperaturen af føleren selv, man måler – og ikke den procestemperatur, man er interesseret i at kende.
Desuden skal man sikre sporbarheden på den udførte måling ved at sammenholde værdien af den anvendte føler med værdien af en kendt reference, som er holdt op mod den internationalt anerkendte temperaturskala – ITS-90.
Med et ultrastabilt standard platin modstandstermometer (en SPRT) kan man nu måle modstanden i en række fikspunkter og relatere SPRT’ens modstand til temperaturen ved hjælp af en standardiseret formel foreskrevet i ITS-90.
Hos Teknologisk Institut opretholder man den internationale temperaturskala i Danmark ved som nationalt referencelaboratorium inden for kontakttermometri at tilbyde kalibreringer af SPRT’er i fikspunkter fra argons tripelpunkt (-189,3442°C) til aluminiums frysepunkt (660,323°C).

Figur 2. Argons tripelpunkt etableres ved først at fryse en argoncelle helt med flydende nitrogen og derefter starte en langsom smeltning af det frosne argon. Med det rette gastryk i argonbeholderen rammer man da netop tripelpunktet.
Argons tripelpunkt etableres ved først at fryse en argoncelle helt med flydende nitrogen og derefter starte en langsom smeltning af det frosne argon. Med det rette gastryk i argonbeholderen rammer man da netop tripelpunktet.

Med en SPRT som reference sikrer man den kortest mulige vej mellem den primære standard og det udstyr, der testes. Det muliggør samtidig kalibrering ved sammenligning med meget høj nøjagtighed. Princippet bag en sammenligningskalibrering er at skabe den bedst mulige ligevægt mellem et referencetermometer og den temperaturføler, der skal kalibreres. Til det kan man f.eks. bruge følgende: væskebad, kryostat, ovn eller tørblokkalibrator.

Ved hjælp af Teknologisk Instituts nye kryostat tilbydes nu sporbar sammenligningkalibrering af temperaturfølere ned til -180°C. Sporbarheden sikres ved at anvende en SPRT, som er kalibreret i argons, kviksølvs og vands tripelpunkt.
Ved hjælp af Teknologisk Instituts nye kryostat tilbydes nu sporbar sammenligningkalibrering af temperaturfølere ned til -180°C. Sporbarheden sikres ved at anvende en SPRT, som er kalibreret i argons, kviksølvs og vands tripelpunkt.

Usikkerhedsbudgettet
Essensen ved at sikre høj kvalitet i temperaturmålingerne i industrielle processer er at kunne optimere processerne, så de forløber effektivt og med høj grad af repeterbarhed. Det giver en ensartet produktion og er med til at sikre en høj produktkvalitet.
En essentiel del af en måling er, at man kan angive en realistisk måleusikkerhed på målingen. Man har intet måleresultat, hvis man ikke kender måleusikkerheden. Hvis man får sit udstyr kalibreret hos et af de danske kalibreringslaboratorier, f.eks. hos Teknologisk Institut, vil man få et certifikat, som angiver fejlen eller korrektionen på målingen – udført med det pågældende udstyr i forhold til målingen udført med referencen.
Dertil kommer en usikkerhed på den fejl eller korrektion, der er angivet. Usikkerheden er igen den kombinerede usikkerhed af kalibreringstermostaten og referencen samt et bidrag fra det udstyr, der kalibreres.
Der ligger således et ekstra bidrag, som man må tage med, når man skal vurdere usikkerheden på sin måling – nemlig bidraget fra de miljømæssige omgivelser, hvori målingen udføres.
Om temperaturen skal måles i en ovn, i en væske der flyder i et rør, i kernen af en fødevare eller på overfladen af et emne, der svejses, skal man huske på: I alle tilfælde måler man temperaturen af føleren selv, og man skal forsøge at skabe så stor lighed som muligt mellem følerens egen temperatur og temperaturen der, hvor man er interesseret i at kende den.
Den usikkerhed, der kommer fra det industrielle miljø omkring selve målingen, vil i flere tilfælde være altdominerende og det allervigtigste bidrag, når man skal skabe en sand sporbarhed på sin måling af procestemperaturen.

Læs den fulde artikel i Teknisk Nyt. Her uddybes temperaturmålingerne, temperaturskalaen, usikkerhedsbudgettet samt udfordringer, faldgruber og anbefalinger ved den vigtige temperaturmåling.

Skrevet i: Procesteknologi, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

NavnenytVand og spildevand07. 05. 2025

Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S. Hverdagen og fremtidens byer. Det kunne være overskriften for Rebekka

Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

AutomatiseringMesser og møderTop05. 05. 2025

Digitalisering, kunstig intelligens og kritisk infrastruktur er de tre nøgleområder i fokus, når IDA inviterer indenfor til Danmarks største teknologievent Technomania på HI Tech & Industry Scandinavia 2025 i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober. Årets Technomania tapper ind i

Maritim AI på tværs af grænserne

AktueltAutomatiseringOffshore og marine05. 05. 2025

Efter et år med netværk, testaktiviteter og kortlægning af over 300 aktører afslutter MarAI-projektet sin første fase med konkrete anbefalinger, nye samarbejder og et solidt fundament for et fælles dansk-tysk innovationsøkosystem inden for maritim kunstig intelligens. Projektet, ledet af

Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

AktueltAutomatiseringMesser og møderRobotter05. 05. 2025

En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense i forbindelse med

Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

BranchenytOffshore og marine05. 05. 2025

Dansk Metal roser statsministerens udmelding på 1. maj – det er en historisk mulighed for at sikre danske arbejdspladser og styrke forsyningssikkerheden. Dansk Metal hilser statsministerens udmelding om, at Danmark igen skal være en stor skibsbyggernation, velkommen. Det er et afgørende skridt

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

  • Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

    07.05.2025

  • Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

    05.05.2025

  • Maritim AI på tværs af grænserne

    05.05.2025

  • Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

    05.05.2025

  • Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik