Industrivirksomheder har trods de senere års løbende effektivisering langt fra har udtømt mulighederne for at optimere endnu mere. Set fra et teknologisk perspektiv har teknologier som 5G, AI, AR og digitale tvillinger potentialet til at hjælpe producenter med at strømline driften yderligere og skabe en produktion, der fungerer endnu smartere. Men anvendelsen af de digitale muligheder fordrer selvfølgelig, at sikkerheden kan følge med.
Udbud og efterspørgsel ændrer sig, og det går hurtigt i en tid, hvor levering samme dag ikke længere er overraskende og ualmindeligt. Uden tvivl har pandemien været en voldsom accelerator for udviklingen inden for e-handlen. Producenter og leverandører var tvunget til at reagere, logistikken blev omorganiseret, lagrene flyttede tættere på kunderne osv.
Det betyder dog ikke, at mulighederne for at optimere dermed er udtømte. Set fra et teknologisk perspektiv har 5G og andre digitale teknologier potentialet til at hjælpe producenter med at strømline driften yderligere og skabe en smart produktion, der bedre kan imødekomme forsyningsbehov og forblive konkurrencedygtige, herunder også sikre at produktionen i det hele taget kører problemfrit og ikke går i stå, hvilket som bekendt hurtigt sætte en kædereaktion af negative konsekvenser i gang.
At holde en produktion kørende problemfrit afhænger af ikke mindst af evnen til hurtigt at identificere fejl. Såkaldt Multi-access edge computing (MEC) og 5G-løsninger kombineret med kunstig intelligens (AI) og augmented reality (AR) er teknologier, der kan give producenter den eftertragtede end-to-end synlighed og logistikstyring i realtid. Denne forbedrede synlighed kan reducere produktionens nedetid, skabe transparens på tværs af forsyningskæden og gøre det muligt mere effektivt at spore defekte varer tilbage til oprindelsen og undersøge den mulige fejlkilde.
Hertil kommer, at MEC og 5G skaber hurtigere proceshåndtering og dermed en lavere latenstid, som gør det muligt at indsamle data hurtigere og dermed træffe hurtigere beslutninger på et mere velinformeret grundlag. Samtidig bliver det mulig proaktivt at overvåge produktionsudstyr, mindske vedligeholdelsesproblemer og reducere uplanlagt nedetid.
Digitale tvillinger
Selv om fordelene ved transparens gennem både produktion og forsyningskæder er helt åbenlyse, så det ikke bare en let opgave at udnytte og håndtere disse data i realtid. Det er her, de såkaldte digitale tvillinger kommer ind i billedet.
Med 5G-teknologi kan producenter oprette digitale tvillinger, som gør data fra produktionen mere tilgængelige, fordi der skabes digitale kopier af enhver proces, system eller fysiske aktiver. Digitale tvillinger kan hjælpe med at reducere omkostningerne, tiden og arbejdskraften forbundet med at isolere problemer langs produktionslinjerne.
Denne fordel forstærkes, når den kombineres med avancerede værktøjer som AR og virtual reality (VR). AR kan skabe et digitalt overlay på en fysisk maskine, som giver teknikere en indsigt, de ellers ikke ville have. Teknikere kan også bruge VR til at køre simuleringer af potentielle problemer, der kan give dem indsigt i forskellige mulige udfald.
Smartere løsninger kræver smartere cyber-sikkerhed
Med disse fordele følger der dog også nye sårbarheder, som virksomheden skal være opmærksom på. Adoptionen af teknologioptimeret smart produktion og den voksende brug af opkoblede enheder skaber også flere potentielle indgangspunkter for trusselaktører, herunder produktionsudstyr, IT, software, ældre systemer og IoT-enheder. Ifølge seneste udgave af den store IT-sikkerhedsundersøgelse fra Verizon, Data Breach Investigations Report (DBIR), er de fleste brud på datasikkerheden inden for produktionsindustrien økonomisk motiverede og en følge af især ransomware-angreb. Det kan hurtigt blive en meget dyr fornøjelse – også fordi produktionen typisk er sat helt på pause i kortere eller længere tid.
Smart og teknologioptimeret produktion kræver smarte cyber-sikkerhedsløsninger – som fx AI-understøttede løsninger, der kører over hurtige og pålidelige 5G-forbindelser, og som kan hjælpe med at identificere sårbarheder og trusler, forudsige angreb på data og give advarsler og anbefalinger til respons i nær realtid. Det er en type cyber-sikkerhed, der får det bedste ud af at kombinere stærke netværksforbindelser, edge computing, AI-kapabiliteter, cloud-teknologier og private netværk.
Så tingene hænger selvfølgelig sammen. For at opnå fordelene ved en optimeret produktion skal virksomhederne samtidig beskytte deres data og intellektuelle ejendom. En smart produktionsvirksomhed skal have en tilsvarende smart cyber-sikkerhed. Den gode nyhed er, at det ikke bør hindre virksomheden i at søge at udnytte de mange nye muligheder for at skabe en endnu mere effektiv og agil produktion, end det tidligere var muligt.