• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

Energi og miljøMaskiner og anlægMesser og møderTop03. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Hvad er bedst for klimaet: fræsning, støbning eller 3D-print? Ny CO2e-beregner hjælper på vej

Energi og miljøMaskiner og anlægMesser og møderTop03. 10. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Hvad er bedst for klimaet – skal en virksomhed fræse, støbe eller 3D-printe en genstand? Den beslutning hjælper en ny CO2e-beregner til. Den gør det tydeligt, hvor meget genstanden belaster med CO2, fra den produceres, til den bliver brugt og skrottet.

Illustration: freepik.com.

Danske virksomheder vælger produktionsform mere eller mindre i blinde i forhold til, hvad der er bedst for klimaet. Men en ny CO2e-beregner (e for emission) gør det nemt at vælge den mest klimavenlige måde at producere en genstand i metal eller plast på – enten ved at støbe, fræse eller 3D-printe den. Beregneren bliver præsenteret på konferencen AM Summit den 24. oktober i Øksnehallen i København.
-Vi hjælper virksomheder til at beslutte, om de vil 3D-printe genstande. Med beregneren kan de sætte tal på, om 3D-print er mest bæredygtigt, set over genstandens hele livscyklus, fortæller siger Amalie Kaysen fra Dansk AM Hub, der er en fond, som udbreder brugen af 3D-print (Additiv Manufacturing) i dansk erhvervsliv.

12 virksomheder har testet beregneren
12 virksomheder har testet beregneren. En af dem er J. Krebs og Co, der designer og producerer plastgenstande.
-I dag er de primære faktorer pris og leveringstid, og så bliver det mere et gæt i vinden, om det ene eller andet er mest rigtigt i forhold til CO2-udledningen. Det hjælper den nye beregner os med at vurdere, siger CEO Peter Bay.
Beregneren trækker på en anerkendt schweizisk database over energiforbrug, materialer og produktionsmetoder. Dermed ser man, hvor meget CO2 en genstand udleder, afhængigt af produktionsformen. Det gælder i hele genstandens levetid, også efter produktionen.
-En af de gode ting er, at beregneren viser, hvor meget de enkelte elementer udgør af et produkts CO2-regnskab. Fx var jeg lidt overrasket over, hvor lille indflydelse transporten havde på den case, jeg arbejdede med. Det giver en indsigt til at træffe et faktabaseret valg i forhold til, hvor mulighederne for at optimere ligger, siger Peter Bay videre.
J. Krebs & Co producerer plastemner, herunder medicinsk udstyr, tekniske komponenter og emballage, men beregneren kan også bruges af virksomheder, der producerer i metal.

Beregner viser udledning i genstandens livscyklus
Netop gennemsigtigheden om udledningen i de forskellige faser af genstandens livscyklus er vigtig. Det forklarer Jan-Markus Rödger, partner i Implement Consulting Group, der har udviklet beregneren i samarbejde med Dansk AM Hub.
-Beregneren kigger også på CO2-udledningen, når man bruger produktet og skiller sig af med det. Dermed kan virksomhederne åbent og ærligt diskutere fordele og ulemper ved produktionsformerne i forhold til den samlede bæredygtighed. Virksomhederne kan træffe bevidste beslutninger på et tidligt stadie, om en produktion er god for planeten eller ej, siger Rödger, der har en ph.d. i bæredygtig produktion ved DTU.
Beregneren vurderer udledningen ud fra 15-20 parametre som genstandens vægt, materiale, transport-afstand, produktionsstedets geografiske placering og graden af genanvendt affald i produktionen. Beregneren viser derefter, hvor meget hver produktion belaster. Det unikke er, at også udledningen ved brug af produktet og ved produktets end-of-life-fase indgår.

Eksempel: en løftekrog under en drone
-Ofte spiller vægten ind, forklarer Jan-Markus Rödger og nævner en løftekrog under en drone:
-I en konventionel produktion fræser man krogen ud af et stykke metal, men i Additive Manufacturing (AM) 3D-printer man den i et lettere, mere energiintensivt materiale. Her giver AM ikke mening, hvis man kun kigger på selve produktionen. For printeren bruger mere energi end fræsemaskinen, forklarer han.
Men når dronen flyver med den lettere 3D-printede krog, bruger den mindre energi end med den tungere krog, der er fræset.
-Dronen kan være i luften i længere tid med den lette krog. Det lavere energiforbrug og den længere flyvetid skal med, når man vælger den mest bæredygtige produktionsform.
Jan-Markus Rödger peger også på et øget materialespild, når man fræser frem for at 3D-printe, og det fører til mere udledning af CO2.
Ligeledes spiller end-of-use-fasen ind. 3D-printede genstande produceres i ét materiale og kan genanvendes. Omvendt er støbte eller fræsede genstande ofte svejset eller limet sammen med andre materialer. Derfor kan de ofte ikke genanvendes efter endt levetid.

Fakta om ny CO2e-beregner
• Dansk AM Hubs nye CO2e-beregner får sit eget rum på konferencen AM Summit i Øksnehallen 24. oktober.
• Beregneren trækker på organisationen Eco Invents database, der er verdens mest brugte inden for udledning af CO2 ved produktionsformer. Eco Invent er et spin off fra Technical University of Zürich i Schweiz.
• Implement Consulting Group i Tyskland udvikler løbende softwaren i beregneren, der er tilpasset danske produktionsforhold.
• 12 danske virksomheder, herunder Danfoss, LEGO, Grundfos og J. Krebs & Co, testede beregneren ved en soft launch i august.
• Virksomheder, der ønsker at bruge og teste beregneren, kan skrive til Amalie Kaysen på aka@am-hub.dk.

Indlægget er skrevet af Thomas Bjerg/Dansk AM Hub.

Skrevet i: Energi og miljø, Maskiner og anlæg, Messer og møder, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

NavnenytVand og spildevand07. 05. 2025

Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S. Hverdagen og fremtidens byer. Det kunne være overskriften for Rebekka

Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

AutomatiseringMesser og møderTop05. 05. 2025

Digitalisering, kunstig intelligens og kritisk infrastruktur er de tre nøgleområder i fokus, når IDA inviterer indenfor til Danmarks største teknologievent Technomania på HI Tech & Industry Scandinavia 2025 i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober. Årets Technomania tapper ind i

Maritim AI på tværs af grænserne

AktueltAutomatiseringOffshore og marine05. 05. 2025

Efter et år med netværk, testaktiviteter og kortlægning af over 300 aktører afslutter MarAI-projektet sin første fase med konkrete anbefalinger, nye samarbejder og et solidt fundament for et fælles dansk-tysk innovationsøkosystem inden for maritim kunstig intelligens. Projektet, ledet af

Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

AktueltAutomatiseringMesser og møderRobotter05. 05. 2025

En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense i forbindelse med

Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

BranchenytOffshore og marine05. 05. 2025

Dansk Metal roser statsministerens udmelding på 1. maj – det er en historisk mulighed for at sikre danske arbejdspladser og styrke forsyningssikkerheden. Dansk Metal hilser statsministerens udmelding om, at Danmark igen skal være en stor skibsbyggernation, velkommen. Det er et afgørende skridt

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

  • Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

    07.05.2025

  • Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

    05.05.2025

  • Maritim AI på tværs af grænserne

    05.05.2025

  • Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

    05.05.2025

  • Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik