• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

TopVand og spildevand11. 09. 2019 | Helle Friemann Nielsen

Gulddreng genopstår for en god sag

TopVand og spildevand11. 09. 2019 By Helle Friemann Nielsen

En ny kampagne fra Økologisk Landsforening sætter fokus på vores grundvand. Siden 2017 har mange nye fund af pesticidrester truet drikkevandet. Økologi er langt det sikreste valg, når man vil skåne grundvandet for mødet med pesticidrester. Selv med en lille indsats kan du gøre en stor forskel, og det budskab får nu hjælp fra en uventet kant – fænomenet Gulddreng.

Gulddreng i vand- og modelmiljø i musikvideoen med singlen STOP NU.

Omfattende fund af pesticidrester har siden 2017 sat vores drikkevand under pres. Over 40 forskellige pesticidrester findes nu i mere end fire ud af ti drikkevandsboringer. Og i hver tiende boring er fundene af pesticidresterne endda over grænseværdien, viser de seneste tal fra GEUS.
Pesticidresterne, vi finder i grundvandet i dag, har været undervejs gennem jordlagene i en årrække. Ifølge Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, betaler vi nu prisen for den forurening, der ligger år tilbage.
-Mange af de pesticider, der tidligere blev brugt i stor stil, er nu heldigvis blevet forbudte at anvende. Selv om der bliver forsket i pesticidernes påvirkning, har eksperterne kun en begrænset viden om nutidens pesticiders skadelige virkning på mennesker og miljø. Så i stedet for at satse på, at pesticiderne ikke har en skadelig effekt, så vil man i den økologiske produktion hellere være på den sikre side ved ikke at anvende dem, siger Per Kølster.
I den økologiske produktion anvendes der ikke syntetiske pesticider. Dermed er økologi det sikreste valg, hvis man vil beskytte grundvandet mod forurening af pesticider og sikre, at vores børn og børnebørn også kan hente rent drikkevand fra undergrunden.

Uventet hjælp fra Gulddreng
Budskabet om, at du kan gøre en forskel for grundvandet, vil i kampagnen komme fra en uventet kant. Nemlig fænomenet Gulddreng, der ellers har været lagt i graven siden 2018 – til stor sorg for hans hundredtusinder af følgere og fans.
Musiker og sangskriver Malte Eberts alter ego genopstår for en stund med sangen ”Stop nu” med tilhørende musikvideo, hvor der er hvid pels, piratfisk og masser af modeller. Godt nok har Gulddreng misforstået budskabet og synger om at stoppe med at drikke vand – mens det for Malte Ebert er en hjertesag at redde det rene grundvand, vi har tilbage.

-Jeg er vokset op i et hjem, hvor økologi altid har været en del af hverdagen. Min far er biolog og har mange gange fortalt mig om konsekvenserne for miljøet ved brug af sprøjtegift. Derfor var det også helt naturligt for mig at gå ind i dette samarbejde og samtidig bruge figuren Gulddreng til noget yderst konstruktivt i min optik, siger Malte Ebert.

Malte Ebert i et interview om, hvorfor det er hjerteblod for ham at redde grundvandet.

Helle Bossen er ansvarlig for kampagnen, og hun påpeger, at Gulddreng med en stor fanskare kan sikre, at budskabet kommer bredt ud.
-Selv om det er på en alvorlig baggrund, har det ikke været ønsket at lave en skræmmekampagne. Men en kampagne, der sætter tingene på spidsen med et glimt i øjet, og som viser, at man selv med en lille indsats kan gøre en stor forskel, understreger Helle Bossen.
Kampagnen, der slår et slag for grundvandet, løber i hele september måned. Ud over musikvideoen med Malte Eberts, alias Gulddreng, vil man møde kampagnen på store plakater i byrummet, i butikker og på sociale medier.
Se videoen med Malte Ebert og Gulddreng, og læs mere om kampagnen her.

Ifølge den seneste opgørelse fra det geologiske datacenter GEUS fra marts 2019 er der fundet rester af pesticider i 41,1 procent af 2.728 prøver i drikkevandsboringer. I 11,4 procent af prøverne blev der konstateret pesticidrester over grænseværdien. Til sammenligning blev der ifølge en GEUS-rapport i 2017 fundet pesticidrester i 32,5 procent af vandboringerne.

Hvor stor en forskel danskernes økologiske indkøb rent faktisk gør, kan man teste på Ren Madglædes grundvandsberegner. Man kan for eksempel se, at man sparer 192 liter grundvand for mødet med pesticidrester, hver gang man køber en liter økologisk mælk.

Skrevet i: Top, Vand og spildevand

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik